În lumea rețelelor de socializare putem întâlni mesajul „Marș în Siberia, javră !” adresat oricui postează sau comentează favorabil despre Federația Rusă și despre națiunea sa sau în sprijinul relansării relațiilor româno-ruse.  Insistența cu care apare acest mesaj , pe lângă faptul ca ne arată modul de operare specific trolilor, denotă o tâmpenie crasă. Tâmpenie generată de lipsa de cunoaștere, ce are drept cauză lipsa de informare.
       De regulă, Siberia este percepută în subconștientul multora ca o regiune sălbatică, înapoiată, unde iernile aspre și gerurile năprasnice sunt lucruri obișnuite. Mai ales, Siberia este percepută drept locul unde și-au găsit sfârșitul mulți deținuți politici și prizonieri de război. Această percepție este propagată și întreținută în mod voit de către Occident. Acel Occident rapace, care urmărește să acapareze singurele resurse rămase aproape intacte ale omenirii.Resurse care se află exact în această parte a lumii.


       De aceea se impune înlăturarea acestei percepții prin prezentarea realității . Realitate care ne arată o Siberie unde există orașe înfloritoare, cu blocuri moderne, cu bulevarde largi și frumoase, cu zone industriale, cu edificii culturale, cu zone de agrement, cu gări, cu aeroporturi. Orașe cu un înalt standard de civilizație.
       Nu voi face o prezentare amplă, documentată asupra orașelor pe care le voi prezenta. Voi lăsa imaginile care vor urma să vorbească de la sine. Vă asigur, dragi cititori, că imaginile vor spune aproape totul. Totul despre o lume civilizată și modernă, racordată la centrul de greutate al economiei mondiale.
       Voi începe cu  Novosibirsk, al treilea oraș al Rusiei, aflat pe malurile fluviului Obi, important centru economic, cultural, universitar. Este locul unde funcționează spitale și clinici de renume, cunoscute în toată lumea.
      

Voi continua cu Krasnoiarsk, aflat pe malurile fluviului Enisei, important centru al industriei militare ruse, important centru universitar.


      

  Iată-ne ajunși la Irkutsk, situat în apropierea lacului Baikal și aproape de un important nod de cale ferată. De locul unde se desprinde din magistrala transsiberiană o importantă cale ferată care duce către Mongolia și China, având ca punct terminus Beijing.


      

La capătul magistralei feroviare transsiberiene se află orașul Vladivostok. Este principalul port al Federației Ruse situat pe malul Pacificului, fiind sediul flotei comerciale și militare ruse din Pacific.


      

Dar să urcăm spre miazănoapte, în patria zăpezilor și a gerurilor năprasnice. Vom vizita Yakutsk, capitala Republicii Saha, important centru industrial, economic, universitar. Este locul unde se prelucrează aurul, diamantele, blănurile scumpe, care sunt aducătoare de valută forte.


      

La Cercul Polar de Nord se află orașul Norilsk, important centru minier și siderurgic al Federației Ruse, locul unde sunt mari zăcăminte de nichel, crom și alte metale necesare înaltelor tehnologii.


      

Ei, ce părere aveți, stimați cititori? Vă las plăcerea răspunsului. Oricum, eu spun: din proprie inițiativă, fără să fiu „îndemnat” de mesajele unor troglodiți, m-aș duce într-o călătorie prin Siberia. Merită!