Vă povesteam mai anţărţ despre Alexandr Gradski, un eminent muzician sovietic si rus. L-aţi şi văzut în imaginile de la concursul GOLOS ROSII. L-aţi observat cît de prompt şi entuziast a percutat la vocea colosală a lui Serghei Volchkov... Astăzi, Alexandr Gradski, artist total (interpret, multiinstrumentist şi compozitor) e unul din Artiştii Poporului din Rusia, distincţie pe care i-a conferit-o chiar preşedintele Putin. A cîntat rock, blues, folck, bard music, desigur chanson rusesc, interpreteazăa la 5 instrumente, predă la nivel academic muzica. Iar, după mine, e un om modest, elegant.
Una din cele mai emotionante interpretari ale sale este piesa Как молоды мы были /Ce tineri eram. Compozitorul acestui minunat cîntec este Alexandra Pahmutova, o legendă a muzicii ruse, iar versurile sînt scrise de către Nicolai Dobronravov. Iniţial, era vorba de muzică de film. Piesa a fost lansată, aşadar, în pelicula «Моя любовь на третьем курсе» în anul 1977.
Vă las acum să vă delectaţi cu un Alexandr  Gradski tînăr şi emoţionat. In imagini o aveti şi pe micuţa de statură, dar măreaţă în muzică, Alexandra Pahmutova, despre care vă recomand să căutaţi referinţe pe net. Va fi o sărbătoare!


Cred ca despre Alexandr Malinin (artist al poporului) nu v-am vorbit niciodată. Despre Elena Vaenga, însă, da! Ii vedeţi aici, la Vitebsk, în Bielorusia, cum interpretează, anul trecut, împreună, pe scena de la Славянский Базар, "Dve Dushi"/ Două inimi, un minunat cîntec popular rus. Si, imediat, în cea de a treia piesă din grupaj, priviţi-l pe Malinin, de unul singur pe scenă, dar cu toată sala alături de el, interpretînd un  alt preadulce cîntec rusesc:" Берега" / Maluri.  Publicul exultă! Totul e dragoste, totul e armonie, ce nu face muzica?!
Eu zic asa: puneţi mîna pe carte şi pe microfon, şi învăţaţi limba rusă! Poate formăm un grup de interpreţi - prieteni ai muzicii ruse - şi ne lansează apoi Alexandr Mita, coordonatorul Proiectului Thesaurus,  pe scenele din ţara pe care o admirăm şi iubim... Glumesc, glumesc dar ce  frumos ar fi! Eu mă înscriu prima: sînt altistă!
De Saşa Yagya tot nu scăpaţi ! Si pentru că tocmai vorbeam despre prietenie, îl vedeţi azi interpretînd un alt cîntec reuşit Друзья /Prieteni. Si-aveti aici, în cea de-a patra piesa din grupaj, şi un minirecital de saxofon. Stie sa cînte băiatul, nu-i aşa?!
Urmeaza a cincea piesa. Care să fie, care să fie? E tot o piesă de suflet însa nu una clasică.Vă amintiţi de maia hi maia ho, cam aşa suna cîntecul care a înnebunit lumea, Dragostea din tei. O cînta Ozon, că tot vorbim de frăţie şi prietenie. Astăzi l-am adus aici, pentru dumneavoastră, că poate vi-era dor, pe Dan Balan cu cîntecul Лишь до утра/ Numai până dimineața .E un Dan Balan liric, blînd, îndrăgostit. Frumos cîntec! Bun interpret! Sper să vă placă...
Si acum, vom încheia "lecţia" de azi într-un ritm mai alert, şi care îi va unge pe sufleţel pe băieţii noştri din asociaţie. Si pe oricare alt băiat, nene, domn sau tovarăş de pe planetă. Veţi vedea şi auzi o fată frumoasă-frumoasă, un fel de Sofia Loren în variantă rusească. Se numeşte Ани Лорак - şi interpretează piesa Обними меня /Tine-mă (strîns). N-o scăpaţi (din ochi) copii, îndulciţi-vă privirea cu perfecţiunea asta! Iar dacă vă dă inima ghies, o găsiţi pe fată pe net. Căutaţi-o! Totul e să ai curaj, să îndrăzneşti...