Deschid grupajul de azi cu o binecunoscută piesă, cu un hit, de fapt, al celebrilor Beatles. Toţi iubitorii de rock cunosc bine povestea  acestei piese, creaţie a lui Paul McCartney şi John Lennon. Eu am ales-o, însă, aluziv, pentru titlul acesteia - "Back in USSR" şi in interpretarea Elenei Maximova, finalistă la cea de-a doua ediţie a Golos Rossyi. Vocea Elenei este foarte bună, convingătoare, iar  mesajul  compoziţiei se încadrează perfect în contextul politic al acestor zile, care aduce bine cu acelea din 1968, cînd a fost scrisă şi publicată piesa. Dacă e să adaug la ce am spus mai înainte şi una din previziunile celebrei Baba Vanga, URSS se va întoarce, iar Rusia îşi va relua locul de mare putere mondială. 

De asta data, cu un leader pe măsură. Un om inteligent, echilibrat, vizionar, un adevărat luptător şi patriot, totodată un mare conducător de ţară. Fireşte, vorbesc de preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin. Haideti, deci, sa ne intoarcem deodata cu Elena Maximova, la URSS-ul de odinioară! Chiar ieri după-amiaza discutam pe chat-ul STAFF-ului Asociaţiei de Cooperare România-Rusia, într-o conversaţie  nostalgică silejera, cu prietenii mei, despre produsele de fabricaţie sovietică, comercializate odinioară la noi. Cît de trainice erau, cît de bine  lucrate, nici măcar nu necesitau vreun remont.Aspiratorul Ceaika, aparatul foto Zorki, bicicleta Ukraina, ceasul Pobeda şi cîte şi mai cîte... Produsele sovietice erau întocmai ca si ruşii: puternice, durabile. Celelalte, cele care au împînzit apoi piaţa, dimpotrivă. Aidoma sistemului economic şi social din care provin: democracy si capitalism cu aroganţă.  Plus industrie de fuşereală. Produsele se defectează după o luna sau după  3-4 şi sînt comercializate pe principiul „afară e vopsit gardul”... Multă poleială si fundiţe, menite să promoveze un  obiect fără fiabilitate. Aşa că, înapoi în URSS! Iar dacă doriţi cumva să urmăriţi şi serialul cu acelaşi titlu, vă ofer filmul Nazad v SSSR:

Cea de-a doua piesă pe care v-o propun este interpretată de o fetiţă de 12 ani din Botoşani. Oana Toboltoc e un excepţional talent. A făcut praf juriul, ascultătorii, pe toată lumea. Mie mi-a încîntat sufletul şi am tot ascultat-o... "Любовь Похожая На Сон " este, deci, titlul unui foarte cunoscut cîntec din repertoriul Allei Pugaciova. L-am auzit şi în interpretarea celebrei Lara Fabian, la pian fiind talentatul compozitor ucrainian/rus Igor Krutoi. Şi vreau să vă spun ceva: am reascultat-o şi pe Alla interpretînd piesa şi, deşi nu aş vrea să deranjez pe nimeni, părerea mea este ca Oana cîntă cel mai bine.  Are forţă, are siguranţă, are modestie. Şi o pronunţie impecabilă. Dacă n-aş fi ştiut că urmăresc nextSTAR, aş fi crezut că mă aflu la Golos Rossyi. Braaaavooo, Oana! Te iubesc! Şi sper că specialiştii ruşi s-o fi remarcat deja şi să-i fi oferit toate condiţiile de educaţie muzicală şi promovare. Dacă nu, vedeţi ca o fură ăia! Fetiţa este din cale-afară de talentată!

Dacă am pomenit de Igor Krutoi (compozitor preferat al colegului meu Alexandru Mîţă, preşedintele Asociaţiei  noastre), vă şi propun două piese în interpretarea sa. Vocal şi la pian. Asta nu înainte de a vă spune că Igor Krutoi este, după mine, un Richard Clayderman al ruşilor. Copil fiind, Igor, născut in Haivoron, Kirovrad, a învăţat singur să cînte la acordeon, apoi a intrat în orchestra şcolii, şi mai încolo a urmat Facultatea de Teorie muzicală din Kirovgrad. Astăzi est un delicat compozitor, un inefabil interpret, un creator de stări şi  un vindecător de suflete. El compune, interpretează şi produce muzică. A fost distins cu numeroase premii, însă ce premiu poate fi mai semnificativ decît recunoştinţa publicului, decît faptul că aceia care doresc să-şi caute liniştea, apelează la muzica sa instrumentală, la pianul lui?! Vă propun, aşadar, o piesă minunată - Ах, эти черные глаза- dar vă mai ofer o altă piesă populară ucraineană, care îmi place tare mult: Рідна мати моя - .

Sînt convinsă că vă veţi îndrăgosti de muzica diafană a lui Igor, de interpretarea lui, şi vă mai spun ca de-abia aştept momentul cînd Oana Toboltoc din Botoşani  va cînta alături de el. Se va-ntîmpla, n-am îndoială!

De curînd, v-am pus pe net un concert de 2 ore de romanţe ruseşti al VALERIEI. Ce femeie frumoasă şi ce interpretă de excepţie! Studenta a celebrului Iosif Kobzon, care, de altminteri, şi apare în concertul ei, Valeria interpretează acum o piesa dintr-un alt registru.

Была любовь. Возвращение!este cîntecul care a electrizat publicul. Şi vedem în clip o femeie mai tînără, mai puţin... finisată dar cu aceeaşi voce remarcabilă. Interpreta de atunci s-a şlefuit, a evoluat şi a ajuns o marcă a muzicii ruse, daca vreţi. O veţi iubi şi îi veţi căuta intepretările, nu am îndoială!

După Valeria, ne întîlnim cu un cîntăreţ cunoscut. Vă amintiţi de Nikolai Baskov, cel care cînta de Ziua Victoriei, în Piaţa Roşie? In clipul de azi, veţi vedea un Nikolai Baskov mai tînăr. Şi care interpretează şi el, asemeni Valeriei, o piesă de dragoste: "Вишневая любовь". Frumos cîntec! Învăluitor. Cald.  Dulce. Aşa cum sînt cîntecele ruseşti.  Vreau şi eu o dragoste rusească!

Pentru ultima piesă din grupaj, am ales o compoziţie retro, în interpretarea celebrei - la vremea ei - Maia Kristalinskaia. "Два берега" e "un cîntec al copilăriei mele", cum spune o doamnă în postarea sa. Două maluri ale aceluiaşi rîu, aşa explică acest cîntec dragostea. Aceea împărtăşită. Şi iată pentru ce cîntecul nu e trist. El este precum o alunecare calmă intre maluri. Mai că-ţi vine să te întrebi dacă n-ar fi binevenită un pic de acţiune... O ceartă, o despărţire, de moment măcar, o îndoială - sarea şi piperul unei relaţii... Hai să fim năbădăioşi, am chef de un pic de nebunie!