Trupa rock LIUBE are  viaţă veche. Ea a fost creată în 1989 de către Igor Matvienko care, în acea vreme, lucra în cunoscutul studio muzical "RECORD". Cu timpul, repertoriul trupei s-a specializat pe rock, folk rock, cîntece de război şi şanson rusesc.

Unul din componenţii formaţiei iniţiale a fost Nikolai Rastorguev, care mai apoi s-a desprins şi a devenit solist independent. Ulterior, a primit titlurile de artist emerit şi de artist al poporului.

Pe penultimul album al trupei, "RASSEIA", se găseşte şi un remake al aranjamentului rock al Imnului Federaţiei. Trupa este foarte cunoscută şi iubită în Rusia. Am ales pentru dumneavoastră un clip care, desigur, m-a încîntat si pe mine. N-am indoială: o să vă placă!

Povestea este aşa: întîi a fost tras un clip şi apoi, în 1996, altul, cel pe care-l vedeţi acum. De meritat, merită să le urmăriţi pe amîndouă. Simbolistica este elocventă. Cel de-al doilea clip include elemente din primul. Si acum vine distracţia. Cîntecul se numeşte "Не валяй дурака, Америка". Traducerea rămîne, de asta data, apanajul dumneavoastră. De rîs, rîdem însă împreună. Şi asta cu atît mai mult cu cît piesa a fost inclusă în coloana sonoră a concertului de la festivitatea de închidere a Olimpiadei de la Soci. Adică, un fel de aviz  „amatorilor” !

 


Cea de a doua piesă din grupaj este interpretată de Irina Allegrova, "imperatriţa" estradei ruse, cum este ea numită, după unul din albumele sale. Zilele trecute, v-am pus pe Facebook un concert al ei. Astăzi, vă propun un cîntec pe care Irina îl cîntă cu Igor Krutoi. Ambii monştri sacri ai estradei ruse interpretează "Незаконченный роман "/ Un roman neterminat.  Piesa e un hit, vedeţi şi dumneavoastră ce mare succes are la public. O să vă placă şi nu vă rămîne decît să o învăţati şi să o fredonaţi. 

Despre Irina, ce să vă spun? Provine dintr-o familie mixtă. Tatăl ei e armean, mama - rusoaică. Allegrova este, desigur, numele de scenă al artistei, care de copil a fost împinsă spre cariera muzicală de către părinţi. Este elocvent pentru îndelungata şi strălucita ei activitate artistică, faptul că i se spune Imperatriţa. Cîntecul, cum ziceam, e  de inimă. Cine n-a avut în viaţă un roman de dragoste neîmplinită?! Aia-i cea mai adevarată iubire. Nu se încheie. Nu devine banalitate. Rămîne un vis. Ceva care ar fi putut fi, dar nu s-a întîmplat să fie, dar care, dacă ar fi fost, ce frumos ar fi fost...

Am vazut ca va place Iuri Shatunov. Acum Iura nu mai este chiar un puştan, dar atunci cînd a început să cînte, la 17 ani, arăta, scriu unii,  ca un Alain Delon de tinereţe, în varianta rusă. Pentru mine, arată ca Radu Demetrescu, băiatul pe care-l iubeam eu în clasa a IX-a...

Frumuşel, talentat, energic - aşa este Iura din clipul pe care vi-l ofer şi în care interpretează o minunată piesă, la fel de mare succes şi azi."Белые розы" este numele cîntecului care, peste ani, nu şi-a pierdut nimic din farmec. Iar Iura... Iura s-a născut în URSS, la 6 septembrie 1973, şi a cîntat, iniţial, cu  trupa Laskoîi mai. De acolo s-a lansat şi a ajuns ceea ce ştim azi că este: un artist de mare-mare succes. Farmecul tineretii rămîne însă în clipurile de altădată. Ia priviţi-l pe Iura, doamnelor! N-aţi vrea să mai aveţi 17 ani?! Cum nu....

Că tot vorbim de bărbaţi (sic!), haideţi s-o ascultăm şi pe frumoasa Natali. Ea interpreteaza cîntecul "О, боже, какой мужчина" - O, Doamne, ce bărbat...

Să stiti că am vrut să văa ofer o altă înregistrare. Una in care Natali era şi mai percutantă. Îmbrăcată în roşu, cu cizme lungi roşii, frumoasă, provocatoare, talentată. Sigur, bărbaţilor le-ar fi plăcut mai mult acea imagine mai agresivă a artistei însă, din păcate, nu aveam sonor la ea, aşa ca am renunţat. Dar dacă sînteţi curioşi, o găsiţi pe net. Căutaţi şi vă delectaţi!

Cu acest festiv prilej, eu am de transmis o rugăminte colegilor de la VOCEA RUSIEI. De altminteri, am făcut-o şi aseară pe Facebook, cînd am fost gratulată cu un zîmbet. In pagina de fb a redacţiei, ni se dau numai pisicuţe şi fete frumoase, care ne urează o zi bună. Alo! Asta sună a discriminare! Mai publicaţi şi cîte un domn arătos, să ne clătim şi noi privirea. De ce doar bărbaţii să-şi bucure ochii ?!

Am lăsat-o pe Tatiana Snejina pe mai încoace,  deoarece amintirea ei poartă o umbră de tristeţe. Titlul piesei este sugestiv pentru destinul artistei:  "Pust' ya zhila bez vremeni.." Adică : "Am trăit în afara vremii...". Mare cîntăreaţă, mare poetă, frumoasă femeie, delicat om, Tania a plecat pe curcubeu de tînără. S-a născut în 1972, la 14 mai, în Ucraina, la Lugansk, şi s-a stins în 1995. Doar 23 de ani a trăit pe pămîntul acesta. A avut o carieră frumoasă, a cîntat, a pictat, a scris versuri, iar la 21 august 1995 şi-a zis că e timpul să-i încînte şi pe cei din Cer. Extrem de interesant este că, doar cu cîteva zile înainte de marea ei plecare, Tania  a cîntat următoarele versuri: Если я умру раньше времени,/Пусть меня унесут белы лебеди/Далеко, далеко, в край неведомый,/Высоко, высоко, в небо светлое…Traducerea ar fi cam asta: Dacă voi muri curînd/ Lasă, să mă ia lebedele albe/ Şi să mă ducă departe-departe, în necunoscut/ În înalturi, în înalt, în lumina cerului...

Era 18 august. Tania se afla la lansarea unui viitor proiect muzical şi a cîntat la chitară acest cîntec pe versurile ei, si încă unul: „Звезда моя"  adică Steaua mea. Asta i-a fost scrisă şi steaua: să apună cîteva zile mai tîrziu. Parcă a ştiut...

Astăzi, după 20 de ani, i se cîntă cîntecele şi i se fac clipuri. Alla Pugaciova, dar şi alte artiste, interpretează cu mare succes "Позови Меня С Собой". Este  piesa pe care ne-a şi oferit-o, pe Facebook, Alexandru Mîţă, preşedintele Asociaţiei noastre şi un mare îndrăgostit de cultura sovietică şi rusă.

Haideţi să ne revenim din tristeţe! Am lăsat pour la bonne bouche o piesă care pe mine m-a amuzat, aşa cum o să vă amuze şi pe voi. Piesa se numeşte "Такого как Путин" şi este interpretată de Natali, cîntăreaţa de care v-am vorbit mai înainte. Nu mă îndoiesc că aceia care au scris piesa au făcut-o şi cu oarecare ironie. Dar, deh, invidia ţine de natura umană... Practic, există doua clipuri: unul în care Natali cîntă în direct şi acesta, pe care vi-l ofer, în care se succedă imagini cu preşedintele Putin. Bineînţeles că am ales această variantă, cu convingerea ca şi dumneavoastră aţi fi făcut acelaşi lucru. Vă voi traduce doar refrenul:

"Cum ar fi Putin, plin de putere, /Cum ar fi Putin, care nu bea. Cum ar fi Putin care nu ofensează, Cum ar fi Putin, care nu se dă-n lături"

Vă place un astfel de conducător? Mie - DA. La noi se cîntă însă un alt refren...