Şi în ziua de astăzi, românii îşi aduc aminte de CENACLUL FLACĂRA, manifestare culturală organizată de poetul Adrian Păunescu. Concepută iniţial pentru ridicarea în slăvi a lui Nicolae Ceauşescu, această manifestare a devenit rapid una naţionalistă şi de critică socială. Factorul catalizator l-au constituit poeziile lui Adrian Păunescu;acestea,mai subtil sau mai direct,spuneau nişte adevăruri jenante despre problemele sociale. Pe drept cuvânt, Adrian Păunescu poate fi considerat cel mai bun poet social pe care l-a avut România. Multe din poeziile sale,scrise acum mai bine de treizeci de ani,sunt la fel de actuale şi în ziua de astăzi. Poate mai actuale chiar...

Astfel, urmărind ştirile despre vizita lui Obama în Polonia,precum şi discursul ţinut de acesta la Varşovia, mi-am adus aminte de poezia „Actorul” a lui Adrian Păunescu, ce a fost text la melodia cu acelaşi nume cântată de Vasile Şeicaru,unul din marile succese la cenaclu.Cum aşa?-mă veţi întreba. Să vedem...

Zice poetul:” Actorul a ieşit în stradă/ Să-şi cumpere ceva salam/Era în haine de paradă/ Ca voievod peste un neam”. Barrack Obama a ieşit în public, prin această vizită la Varşovia, să „cumpere” (dacă se poate la cel mai mic preţ) bunăvoinţa „granzilor” UE şi mai ales ataşamentul est-europenilor în planurile sale de „yankeizare” a Ucrainei.Asta pentru subjugarea ulterioară a Rusiei,cu scopul de a-i smulge resursele energetice şi de materii prime. Înveşmântat în mantia propagandei,cu aura voievodală de”cel mai puternic om al planetei”,Obama a venit cu tolba plină de promisiuni frumoase pentru ţările est-europene.

 În discursul său, rostit în impecabila”limbă de lemn” de la Casa Albă, Obama a promis:”Lituania şi Letonia nu vor fi niciodată singure! România nu va fi niciodată singură! Vedeţi angajamentul nostru azi:nave NATO în Marea Neagră şi în Marea Baltică, avioane NATO deasupra Balticii,trupe pe solul polonez”.Fireşte, nu gratuit: „ Aşa cum SUA îşi măreste efectivele şi ataşamentul, aşa trebuie să facă şi alţi aliaţi. E o răspundere reciprocă.”. Aceasta este “generozitatea” americană: ei dau cu o mână, ca să ia  apoi cu zece!

După acest început promiţător, onor publicul prezent a aplaudat îndelung,ca la celebrele congrese de partid de pe vremuri.Vorba poetului: “ Deodată oamenii din stradă/ Ca voievod l-au cunoscut/ S-au dat deoparte cu sfială/ Mulţimea toată murmura/ Văzându-i hainele de gală/ Să ne trăieşti,Măria Ta!” Tot mai curajos,”voievodul”Obama s-a lansat în declaraţii de genul:” Agresiunea Rusiei în Ucraina ne arată că trebuie să fim alături de cei care îşi caută libertatea. Zilele imperiilor şi ale sferelor de influenţă sunt terminate. Nu acceptăm ocuparea Crimeei de către Rusia si ingerinţele in Ucraina”.

 Cum adică, suntem deja intr-o lume monopolară, în care există doar un singur imperiu, cel de la Washington,singurul îndreptăţit să stabilească sfere de influenţă,singurul care să intervină brutal în treburile interne ale altor ţări, aşa cum a făcut-o în Irak, Libia, Siria şi acum în Ucraina? Apropo de Ucraina: cine a fost organizatorul”Maidanului”,cine a finanţat şi organizat organizaţii teroriste care s-au dedat   la cruzimi şi samavolnicii? Cei care s-au tot vânturat pe la Kiev: Joe Biden, Victoria Nuland, John Brennan, John Mc Cain erau cumva cetăţenii Federaţiei Ruse? Nu, erau cetăţeni şi demnitari americani! Iată ingerinţele în Ucraina şi autorii lor!

Iată făţărnicia ce stă in spatele acelor fraze pompoase rostite de preşedintele  american. Dincolo de această mască a făţărniciei, există violenţă împotriva oamenilor lipsiţi de apărare,  distrugeri şi morţi în rândul civililor, distrugerea economiilor ţărilor-ţintă şi exploatarea fără milă a resurselor acestora, transformarea populaţiilor acestor ţări în sclavi. Vorba poetului:”Dar ploaia a venit deodată/ Şi ei văzând cu ochii lor/ Întreaga-i faţă demachiată/ I-au aruncat un fel de plată/ Lăsaţi-l dracului..e un actor!

În concluzie:”O, biet actor/ O, biet artist/ Rolurile mor/ Viaţa e un teatru trist. Dar nu asta trebuie să fie concluzia: prea trist şi demoralizant un asemenea final. Mai degrabă trebuie să ne amintim un discurs memorabil al lui Adrian Păunescu:” Ordinea de zi trebuie să o facă popoarele,iar nu mandatarii mincinoşi ai popoarelor! Întrebăm pe acei mandatari mincinoşi, întrebăm pe cei care înstrăinează bunurile oamenilor:VIAŢA NOASTRĂ UNDE E,VIAŢA NOASTRĂ CE-AŢI FĂCUT CU EA ??”