Cel mai mare producător de gaze naturale de pe planetă, Gazprom, a semnat acorduri cu mai mulți clienți pentru a comuta plata din dolari în euro iar acest lucru a fost trecut sub tăcere de mass-media din Statele Unite. Gazprom este o companie uriașă. Deține 18% din rezervele de gaze naturale ale planetei și contribuie cu 8% la PIB-ul Rusiei. De asemeni e un important producător de țiței. Deci, dacă Gazprom face acest pas, urmările lui se va resimți în plan global. Un oficial Gazprom a declarat că 9 din 10 consumatori au acceptat să comute plățile în euro. Aceasta va feri Rusia de sancțiunile arbitrare ale SUA. Când Obama a decis sancțiuni economice contra Rusiei, nu s-a gândit la consecințe. Dar rușii nu uită și, cu siguranță, nu iartă. Acesta este un punct de cotitură.

În Asia, majoritatea contractelor se vor derula în yuani dar se are în vedere și dolarul Hong Kong sau dolarul Singapore. Nu există niciun motiv ca Rusia să facă comerț cu Japonia în dolari. În plus, cu lecția "Cipru" învățată, rușii au retras doar într-o lună (martie 2014) 61% din depozitele lor în băncile americane, reducându-le de la 21,6 miliarde la 8,4 miliarde de dolari.

Adevărul este că sistemul economic american este extrem de dependent de comportamentul financiar al restului lumii. Faptul că aproape toate țările folosesc moneda americană în decontările dintre ele, păstrează ridicată artificial valoarea USD și, de asemeni, menține redus artificial costul american de creditare. Consecințele renunțării Rusiei la dolar nu se vor simți săptămâna sau luna viitoare, dar cu siguranță, această renunțare reprezintă un element al ”furtunii perfecte” care începe să fiarbă în economia SUA.