"Я люблю тебя до слёз"/"Te iubesc pînă la lacrimi, “Ты меня любишь"/"Tu mă iubeşti , "Давай друг друга украдем"/"Hai să ne răpim unul pe altul", sînt doar trei din cîntecele pe care vi le ofer aici. Recunosc că m-am oprit cu greu. Mai aveam puţin şi-i băgam toata discografia... Pe Alexandr Serov să-l tot asculţi... Ţi se cuibăreşte în inimă, cît e el de mare, ca o pasăre mică şi ciripeste de-acolo cuvintele universale ale iubirii. Alexandr e un mare-mare interpret, este una din statuile vii ale şansonului rusesc, el nu iese din linia melodică a acestuia şi nici în afara porţii pe care scrie IUBIRE. Cîntecele lui exprimă cum nu se poate mai bine sufletul rusesc, pasional şi mereu deschis, direct. Iată pentru ce publicul îl idolatrizează, iată pentru ce femeile îl privesc cu mai mult decît admiraţie (e şi frumuşel!), iată pentru ce el rămîne mereu tînăr. Născut în 1954, în Ucraina, într-un sat din raionul Nikolaevskaia, Alexandr, cu vocea lui de bariton, a făcut mare carieră. Este interpret, aranjor, instrumentist, compozitor, deci un artist total. Pe cînd era la şcoală, Saşa cînta în orchestra elevilor. Apoi, la 15 ani, s-a întîlnit cu "Delilah" lui Tom Jones şi viata chiar i s-a schimbat. Se poate spune că şi-a întîlnit destinul. A învăţat singur să cînte la pian şi a intrat la Şcoala de muzică, la clasa de clarinet. Şi a tot interpretat. A primit, mai întîi, Premiul Komsomolului leninist, apoi a devenit artist emerit şi, mai apoi, artist al poporului. Îl vedeţi ades cîntînd împreună cu Igor Krutoi, cunoscutul compozitor şi pianist. Sînt la acelaşi nivel: doi titani. Dar titanul Saşa e mai şarmant, s-o recunoaştem! Mă trec fiorii cînd afurisitul zice 'ahhh"...Si cred că nu numai pe mine :) El e artistul a cărui creaţie stă sub semnul DRAGOSTEI, şi asta place enorm publicului. N-am cum scrie aici totul despre el. Dar sigur merită un articol aparte! Însurat? Da, a fost. Acum nu mai este. Şo pe el!

Dintr-o altă generaţie face parte Dimitri Malikov. El e născut la 29 ianuarie la Moscova. Ilustru pianist, interpret, compozitor, producător şi om de televiziune, Mitea provine dintr-o familie de artişti. Taică-său era muzicant, conducător de orchestră. Mama lui se ocupa de dans, a fost solistă la music hall-ul moscovit.

Mitea a început, aşadar, încă de la 5 anişori, să studieze pianul iar la 15 ani a debutat cu prima sa compoziţie. În 1988, a rupt gura tîrgului şi inimile jumătăţii feminine din populaţia Rusiei cu piesele «Лунный сон»/”Vis de lună”, «Ты моей никогда не будешь»/ „Niciodată nu vei fi a mea” şi «До завтра"/ „Pe mîine”. De însurat s-a însurat cu Elena, o doamnă cu 7 ani mai mare. Mă şi mir cum ţine căruţa, căci, la 7 ani diferenţă, ar fi trebuit sa fie demult fiecare în altă parte... Asta conform legii lui Saturn, care dă crize în căsnicii la cam 7 ani. Dar poate că Elena, Pisică pe zodiacul chinezesc, ştie să fie şi drăgăstoasă şi mămoasă, iar pe Dmitri sigur îl acaparează munca. Este un rabotoholic, se vede bine, şi de aceea a şi devenit Artist al poporului.

"Ты и я" , pe care l-am ales pentru voi, e un cîntec superb, un cîntec de dragoste. Malikov îl interpretează la spectacolul lui Alexandr Serov, pe care, dragul de el, îl şi vedeţi în clip. Vă mai pun aici şi "Моя, моя" / „A mea, a mea”, un alt minunat cîntec de iubire. Şi mă opresc aici. Mă opresc şi vă spun că, personal, sînt leşinată după Serov, care mi se pare (şi chiar este!) mai bărbat. Şi în voce, şi cînd te uiţi la el. Deh, eu prefer baritonii în toate :) Însă gloria lui Malikov este una autentică, deoarece gusturile nu se discută. Pe lîngă asta, Malikov este un excepţional pianist. Acum 4 ani, în Franţa, a susţinut un concert absolut grandios de muzică clasică din proiectele lui, Pianomania şi Spymphonic Mania. În afară de asta, vreau să ştiţi că Malikov a iniţiat un fond prin care sprijină copii cu dizabilităţi, pe cei cu boli grave. Admirabil!

Un alt bărbat cu şapcă este Denis Maidanov (născut în 1976, la Balakavo, regiunea Saratov), un urît atrăgător. Bariton (în toate sensurile), după mine. Şi seamănă mult cu Ştefan Hruşcă, iubitul nostru interpret din Ieud, din Maramureşul istoric, actualmente cetăţean canadian. Şi ca aspect fizic, şi din punct de vedere al capacităţii artistice. Clipul "Вечная любовь"/„Iubire veşnică” este foarte bine făcut. Modern. Cîntecul e superb, plin de energie, de ritm. La fel ţi se lipeşte de suflet şi piesa „Я возвращаюсь домой” /”Mă întorc acasă”, un clip profesional lucrat. De fapt, e vorba de un videoclip oficial, aşa că, daca nu vi se deschide, căutaţi-l pe net. Musai!

Forţa artistică a lui Maidanov este uriaşă. E interesant de amintit că, din anul 2001, Denis, care a terminat Facultatea de regie la Universitatea de Stat din Moscova, a scris textele pieselor şi a compus pentru marii intepreţi ai estradei ruse. Va dau doar cîteva nume: Nikolai Baskov, Mihail Sufutinski, Iosif Kobzon. S-a ocupat cu asta pînă în 2013, cînd a luat-o pe cont propriu. Şi bine a făcut! E un spirit tutelar, un multitalent. A scris foarte multă muzica de film. Eu am găsit, în documentarea mea, 10 filme şi seriale a căror muzica e semnată de el. Şi, la faţa pe care o are (vorbesc cu simpatie), desigur că nu putea scăpa să nu joace şi în filme. Astfel, îl puteţi vedea aici, în teleserialul lirico-detectivistic "Александровский сад-2" in rolul, lui Savkin. Vă pun linkul primului episod şi voi urmăriţi pînă daţi de el în rolul lui Savkin, de acord? Mai vedeţi un film bun şi mai învăţaţi şi rusa...

Văzînd cum începe unul din episoade din acest teleserial, mi-am amintit cum m-au pus ruşii, de la Moscova încoace, intr-o cuşetă la vagonul de dormit, cu un nene fioros. Şi aveam de mers cam doua zile, parcă... Să-mi vină rău! Eu şi aşa nu pot dormi decît cu mine însămi, cînd nici astfel nu prea dorm... Însă domnul s-a milostivit de mine şi am stat în cuşeta de alături cu ţigancă turcoaică din sudul Bulgariei. Care şi ea era cazată cu un nene! Ne-am înţeles imediat şi ea, la fel de disperată ca şi mine, a dat afară bărbatul pe care i-l "repartizaseră" ruşii. Pînă la urmă, am călătorit confortabil cu ţigano-turcoaica, o fată de bun simţ, liniştită şi simpatică. Însă, în acordurile sforăiturilor celor doi masculi alfa din cuşeta de alături. Ei, dar asta se întîmpla demult... Prin 1997-1998.

Revin la ale noastre ca să vă spun că am ales pentru acest episod din "Ah, muzica rusă..." mult mai multe piese şi mai mulţi interpreţi. Insă cei despre care v-am povestit pînă acum aparţin cam aceleiaşi zone, desigur cu nuanţele de rigoare. Şi, de aceea, mă opresc. O să vi-i prezint pe ceilalţi în episodul următor. Pînă atunci, doamnelor, delectaţi-vă cu Alexandr Serov dacă vă plac, precum mie, bărbaţii mai conservatori şi daca sînteţi mai tradiţionaliste. La fel, cu Dimitri Malikov, dacă agreaţi bărbaţii mai blînzi, mai puţin viforoşi. Şi cu Denis Maidanov, dacă vă plac tatuajele, capetele rase şi cercelu-n ureche. Trei crai de la Răsărit, pentru prietenele şi cititoarele noastre. Pentru bărbaţi - trei foarte talentaţi muzicieni ruşi, care vă învaţă cum se fac declaraţiile de dragoste. Căci unei femei trebuie să îi spui că o iubeşti. Altminteri, viaţa e plicticoasă...