Se ştie că în România influenţa mass-media asupra publicului este una nefastă, cu consecinţe grave pe termen lung. Dacă citeşti ziarul, dacă butonezi telecomanda televizorului pentru a alege din cele peste o sută de canale emisiunea preferată, eşti bombardat din prima clipă cu un noian de ştiri ce se înscriu în sfera negativului. Crime, violuri, accidente, încăierări între grupări de interlopi, reportaje exasperante despre Băsescu şi clanul Bercea, despre „lumea mondenă” formată din dandy şi prostituate de lux, despre orgiile „aleşilor neamului”, despre atentate, războaie, dezastre naturale, etc .

 Frumoasele prezentatoare, coafate şi machiate după ultimele tendinţe ale modei, lansează în ritm incredibil către public toate aceste evenimente malefice, neuitând să precizeze invariabil „mobilizatorul”mesaj: „ şi răul de-abia începe”. Iar când sunt prezentate cazuri de copii nevoiaşi care pierd lupta cu viaţa în urma unor boli sau accidente, pe faţa acestor „manechine media”se citeşte o satisfacţie abia ascunsă, cea a omului „care are” la vederea dispariţiei unor semeni ai săi, cu nimic inferiori lui, dar pe care un sistem social viciat în esenţa sa i-a plasat în categoria celor care „nu au”.

 Ca să nu mai pomenim de campaniile media executate la comandă străină, cum a fost cea de acum câteva zile. La mai toate canalele TV româneşti, „analiştii” şi „jurnaliştii” s-au lansat în cunoscuta şi infecta campanie de demonizare a Federaţiei Ruse şi a preşedintelui Vladimir Putin. Şi nu oricum, ci prin ţipete şi urlete ale moderatorilor şi ale „distinşilor invitaţi”! Iar toată această campanie există de peste o săptămână şi continuă încă...

Care sint efectele acestui bombardament media asupra publicului? Teamă, depresie, isterie, ură, deznădejde în proporţii de masă. Iar la nivel de individ, toate acestea se manifestă printr-o avalanşă de gânduri negative, care strâng fiecare suflet ca într-un cleşte. Acest flux continuu de gânduri negative înseamnă un flux continuu de energii negative, care îmbolnăvesc sufletul. Urmează invariabil îmbolnăvirea trupului; cancerul, bolile cardiovasculare, astmul bronşic şi bolile psihice ocupă un loc fruntaş în acest proces. Un factor important îl constituie lipsa unei activităţi utile (generată de lipsa acută a locurilor de muncă) ce generează un sentiment de inutilitate, responsabil la rândul său de apariţia unor reacţii cu totul ciudate şi de auto-izolare faţă de oamenii din jur.

Cum putem scăpa de această avalanşă a gândurilor negative şi de toate efectele nefaste generate de acestea? Răspunsul este simplu: prin gândire pozitivă. Mai complicat este să aplicăm concret acest mecanism al gândirii pozitive. Deoarece, după cum am arătat, gândurile negative roiesc peste tot în jurul nostru, datorită cauzelor menţionate anterior. Aşadar, este complicat, dificil poate, dar nu imposibil.

 Una din căi ar fi aceasta: fiecare gând negativ să fie anihilat, prin concentrare mentală, de un gând pozitiv. Astfel, un gând negativ de genul: ” Sunt un ratat, sunt inutil, incapabil de a mai realiza ceva” să fie imediat înlocuit gândul pozitiv:”Am realizat căndva multe lucruri deosebite, înseamnă că stăpânesc meseria, că am aptitudini, aşadar mai pot face multe lucruri mari”. Este un procedeu nu tocmai uşor, ce poate fi realizat de cei perseverenţi şi răbdători, însă merită, chiar trebuie încercat!

O altă cale este cea a rugăciunii. Rugăciunile de bază: „Tatăl nostru”, „Crezul”, „Rugăciunea inimii”, rostite în intimitate, cu voce rară şi egală, prin concentrarea asupra fiecărui cuvânt, produc efecte benefice neaşteptate. Mersul de duminică la biserică,  concentrarea  asupra textului Sfintei Liturghii, duce cu timpul la dispariţia noianului de gânduri inutile, negative, la uşurarea cugetului, care va fi capabil să ia multe decizii utile.

De asemenea, este extrem de utilă o deplasare la munte, la mare, într-o pădure, pe malul unui lac sau oriunde într-un loc pitoresc. În orice stâncă, orice copac, fir de iarbă, curs de apă, lac se află puterea lui Dumnezeu care pătrunde  tămăduitoare în trup şi cuget, izgonind energiile negative. Iar dacă, după efortul unui urcuş prelungit ajungeţi pe un vârf de munte, panorama spectaculoasă ce apare în faţa ochilor, foşnetul vântului, toate se contopesc într-o minunată simfonie de imagini şi sunete, pe care şi Beethoven, la vremea sa, a contemplat-o fără să o tulbure.

O altă cale esenţială este munca, activitatea susţinută. Fiţi tot timpul activi, chiar când, contrar voinţei voastre, nu aveţi un loc de muncă. Găsiţi-vă în permanenţă ceva de lucru, indiferent că aveţi o gospodărie la ţară sau doar un apartament la bloc. Ajutaţi-vă prietenii, vecinii, rudele prin tot felul de activităţi, lucraţi-vă peticul de pământ dacă îl aveţi. Rodul muncii voastre va veni negreşit şi multe satisfacţii vă va aduce.

Căutaţi să fiţi în permanenţă printre oameni! Sub nici o formă să nu vă izolaţi! Încercaţi să stabiliţi relaţii interumane diverse, căutaţi să aveţi o vorbă bună pentru cei din jur, să faceţi bine pe măsura puterilor voastre! Căutaţi să activaţi în organizaţii diverse, să fiţi permanent într-un colectiv! Nu uitaţi: viaţa este o permanentă luptă a binelui cu răul; de aceea, căutaţi totdeauna să lăsaţi ocara şi înjurătura deoparte şi să aveţi vorbe bune pentru cei din jur! Nu este uşor, este tare greu chiar, dar cu cât mai multe încercări izbutite, cu atât mai bine!Aşa veţi mai scăpa de povara păcatelor proprii şi veţi fi răsplătiţi când vă veţi aştepta mai puţin!

O sugestie utilă: căutaţi să citiţi cât mai mult cărţi, să scrieţi texte de mână pe hârtie. Cititul şi tastarea excesivă la calculator au un dezavantaj: duc întimp la greutăţi în exprimare şi la scris.

Gândirea pozitivă înseamnă energie pozitivă.Aceasta contracarează energiile negative aflate într-un prea mare exces în jurul nostru Iar forţa dată de această energie pozitivă, cu cât este mai mare, cu atât influenţează în bine destinul personal! Ce-i drept, mi se poate spune că nu pot modifica acest destin personal. Ştiu acest lucru, am simţit pe propria-mi piele că nu pot trece de nişte limite bine definite. Dar, în interiorul acelor limite, este datoria mea de om să-mi fac viaţa cât mai bună, după puterile mele. Şi să ajung la un final demn. Nu cum îmi doreşte sistemul cinic şi mizerabil în care trăiesc, printr-un reprezentant jalnic al său: „să scăpăm de inadaptaţi ca voi mai repede decât s-ar întâmpla pe cale naturală”. Să aşteptaţi voi mult şi bine! Nu veţi reuşi!

Iată un exemplu de luptă cu viaţa, cu un destin potrivnic: scriitorul ucrainean Nikolai Ostrovski care, în ciuda unei boli teribile, nu s-a lăsat învins. Paralizat şi orb, folosindu-se doar de mâna dreaptă şi de un transparent tăiat în carton, a scris o carte minunată: „Aşa s-a călit oţelul” . Este povestea propriei sale vieţi care, deşi scurtă, a fost trăită la maximum. O carte scrisă cu inima, care arată cititorului, prin imagini vii, viaţa tumultuoasă a celui care, ca personaj principal, poartă numele de Pavel Korceaghin. Cel care, de-a lungul întregii sale vieţi, s-a călăuzit după următorul principiu: „Trebuie să ştii să trăieşti chiar când viaţa ajunge de nesuportat. Chiar şi atunci trebuie să o faci folositoare”.

În concluzie: gândiţi pozitiv! Gândirea pozitivă este forţa dominantă a destinului uman! A propriului vostru destin, atât ca indivizi cât şi ca naţiune! Nu uitaţi:

       „ Toţi avem  pe lungul drum o stea

          Şi un drept pentru lumina sa”

Acest drept nu vine de-a gata ! Luptaţi pentru el!