... spun aşa, parafrazându-l pe Fănuş Neagu. Căci acesta este Timotei Rad: un veşnic neliniştit, inventându-şi alte şi alte provocări imposibile, de neimaginat pentru noi, cei care călătorim cu bilet, cu mijloacele clasice şi nu tânjim după poze făcute în corturile din Irak, pe străzile din Tiraspol sau pe culmile din Nagorno Karabah.

   Nu tânjim, nu tânjim, dar nici nu ne putem închipui aşa ceva şi iată că Timotei vine să ne completeze acest hiatus al imaginaţiei noastre cu faptele lui concrete, cu imaginile luate pe viu, fără anestezie de pe cărări pe care nu numai că nu vom avea o prea mare şansă de a le bătători vreodată, dar s-ar putea ca nici măcar să nu avem atâta fler, atâta curaj şi atâta disponibilitate precum Timotei.

   Reţineţi acest nume, veţi mai auzi de el, cu siguranţă – e uşor şi melodios, de la grecescul Timotheos, “cel care-l onorează” pe Dumnezeu la slavul Rad рад – bucuros, fericit... Timotei e veşnic рад, uimit în permanenţă de această lume extraordinară care nouă, celor care am făcut din existenţă o curgere monotonă de zile lucrătoare şi sfârşituri de săptămână agonizante, ne pare că nu ar mai aduce nimic nou.

   Timotei şi cartea lui vi se prezintă în faţa luminii ochilor dumneavoastră cu suflul proaspăt, cu judecăţi nepărtinitoare, uneori uşor naive, cu un limbaj colorat, oh, poate pe alocuri prea colorat, dar onest, declanşat de zvâncnirile şi de trepidaţiile clipelor tensionate şi impresionante pe care le trăieşte la maximă intensitate, în peregrinările pe care ni le oferă extrem de sincer.                

   Pe mine, unul, sinceritatea trăirii a fost cea care m-a convins sã-i urmez cu ochii minţii, episod de episod, peregrinările pe care şi le-a publicat mai întâi ca jurnal de călătorie pe site-ul personal - http://www.autostopmagellan.ro - iar astăzi, iată, într-un demers generos ca şi întreagă propria-i persoană, vi le oferă spre lectură liberă. Timotei devine astfel unul din liderii nonformali ai generaţiei lui, generaţia anilor 2000 care pare pierdută după monitoarele laptopurilor sau care îşi toceşte parcă buricele degetelor pe ecranele tactile ale telefoanelor şi tabletelor, într-o uitare de sine şi de lumea din jur demnă de o cauză mult mai justă. Timotei vine cu replica acidă a peregrinărilor sale, cu o altă faţă, necunoscută, a tinerilor de vârsta lui, cu un refuz al etichetărilor şi o respingere fermă a şabloanelor de gândire. In felul acesta ajunge să descopere cu privirea proaspătă a pionierului şi să vă facă şi pe dumneavoastră să (doriţi să) călătoriţi în ţări precum Rusia (căreia îi consacră chiar două capitole distincte, pe măsura distanţei parcurse în gigantica ţară şi a diversităţii emoţiilor trăite acolo), Ucraina, Moldova, Irakul, Afganistanul, Armenia şi atâtea altele.

   Tocmai de aceea, nu mai zăboviţi şi includeţi-vă în colecţia dumneavoastră, la loc de cinste alături de “Ocolul Pământului în 80 de zile”, “20.000 de leghe sub mări”, “Călătoriile lui Gulliver” şi alte opere de ficţiune care v-au aprins văpaia imaginaţiei şi curiozitatea descoperirii, o carte non-ficţională izvorâtă dintr-o frumoasă nebunie, dintr-un curaj unic şi dintr-o nepotolită dorinţă de a călători în spaţiul terestru imens care ne este dat, de fapt, natural, nouă, oamenilor – “Inconjurul lumii cu autostopul” de Timotei Rad! O carte despre o lume fără graniţe, fără garduri, fără conflicte, doar cu drumuri şerpuind prin ţinuturi de vis, în care oamenii sunt uniţi întru solidaritate, fraternitate şi eternă bună înţelegere.

 

Despre autor: Timotei Rad s-a născut în 1985, specialitatea casei de mic copil i-a fost să intre în belele, să facă trăznăi. Cum face de iese întreg din toate nu îşi poate explica nimeni, cu siguranţă e o formulă magică, dar nici el nu o cunoaşte. În liceu a fost exmatriculat de două ori, la 19 ani a făcut puşcărie pentru că a trecut ilegal o graniţă, iar la 27 de ani şi-a găsit "iubirea vieţii lui", călătoritul "în dungă", cu autostopul, prin Siberia, Afganistan, prin fiţoase biblioteci europene ca să facă cercetări istorice. Are "dosar penal" stufos! “Inconjurul lumii cu autostopul” este prima sa carte, izvorâtă din călătoriile în jurul lumii pe care le-a visat şi le-a înfăptuit.