Iubirea pentru Rusia a cultivat-o prin intermediul povestirilor bunicului său din timpul celui de-al doilea război mondial

1. Gabriel, sunteti un recordman neobisnuit – recordul Dvs. reprezinta cantitatea imensa de scrisori primita in urma corespondentei cu pionierii sovietici. Cum a inceput aceasta corespondenta si cum ati ajuns sa fiti numit «Românul cu sufletul rusesc»?

Da asa este, sunt detinatorul recordului mondial imbatabil Guinness la categoria cele mai multe scrisori trimise si primite din toata istoria omenirii, care este rodul intensei corespondente prin scrisori (scrise cu mana) purtata febril cu pionierii din URSS in perioada 1986 - 1991 continuand si in urmatorii anii asa maiusorpana cand a aparut posta electronica.

Totul a inceput de la bunicul meu Juca Petru care a luptat in al doilea Razboi Mondial, ajungand prizonier in URSS unde a facut cunostinta cu limba, cultura rusa, frumusetile Rusiei si bineinteles cu marele si uniculsuflet rusesc. Mai pe scurt pot sa va spun ca bunicul meu a fost persoana care mi-a facut cunostinta (sim-a facut sa iubesc!) limba rusa, Rusia sisufletul rusesc. Tot in aceea perioada frumoasa a copilariei cand printre temele principale de discutii cu bunicul erau Rusia si cultura rusa, am avut fericita ocazie sa ajung intr-o tabara internationala de pionieri unde am intalnit copii din URSS cu care am gasit imediatlimbajul comuniar la sfarsitul taberei am facut schimb de adrese si uite asa am inceput sa corespondam. Expresia “Romanul cu suflet rusescimi este atribuita nu numai de rusi ci si de romanii care ma cunosc indeaproape si care imi multumesc ca datorita mie si-au schimbat viziunea in ceea ce priveste Rusia, cultura rusa si ca sau eliberat din jugul propagandei si ideilor preconcepute emise de mai multe surse de informatii din zona geografica in care ne situam; insa cei care mi-au pus pentru prima data eticheta de “Romanul cu suflet rusescau fost pionierii sovietici.

2. Dupa o asa experienta cu atatea scrisori trimise si primite cu siguranta ca v-ati facut o impresie profunda despre copii sovietici. In ce fel i-ati caracteriza? Ce anume scriau in scrisori si ce fel de probleme abordau?

Scriam in limba rusa aproape zilnic pana la 80 de scrisori, pe care le expediam la prietenii mei pionierii din URSS. In acest fel treptat-treptat am ajuns sa cunosc si sa simt foarte bine psihologia oamenilor in procesul de comunicare. Prin aceasta corespondenta am promovat si promovez Romania inca de la varsta de 11 ani zilnic, pe tot spatiul URSS, din Chisinau, Kiev pana in Moscova, Kaliningrad, Novgorod, Leningrad, Arhangelsk, Vilnius, Minsk, Kazani, Syktyfkar, Grozniy, Erevan, Tbilisi, Baku, Ashgabad, Tashkent, Dushambe, Bishkek, Sverdlovsk, Siberia, Omsk, Chelyabinsk, Novosibirsk, Barnaul, Abakan, Irkutsk, Magadan, Kamchatka, Vladivostok, Birobidjan, Habarovsk, Nahodka, Kazahstan, ajungand pana la Cercul Polar in Peninsula Yamal. Prin corespondentele mele am trimis un mare volum de vederi postale, materiale despre cultura, sport, muzica, fotografii realizate de mine in comuna mea/judetul meu/orase din Romania, scriind rapoarte lungi in care povesteam despre istoria romanilor si descriam obiceiurile noastre de zi cu zi. Le-am facut cunostinta pionerilor sovietici cu Burebista, Decebal, Mihai Viteazul, Stefan cel Mare, Duckadam, Dan Spataru, Gica Petrescu, Florin Piersic. decupandu-le fotografiile din ziare si reviste pe care le trimiteam prietenilor mei sovietici. Traduceam in limba rusa din reviste si ziare articole intregi despre diverse teme: istorie, sport, muzica, filme, literatura, geografie, filatelie. Tot prin scrisori faceam schimb de marci postale, monede/bancnote, insigne, discuri muzicale, carti, fotografii, albume fotografice, si harti. Multi prieteni rusi pe care i-am cunoscut prin scrisori imi spun azi ca de mic copil am fost un ambasador al Romaniei in Uniunea Sovietica. Ma bucura mult faptul ca azi multi cetateni onorabili din Federatia Rusa si spatiul ex-sovietic au descoperit prin scrisorile mele cultura si civilizatia romaneasca si implicit Romania.

De 25 de ani incoace, limba rusa, informatia si comunicarea sunt instrumentele muncii mele. Iubesc foarte mult informatia, comunicarea, limbile straine, insa dintre toate cel mai mult ador limba si cultura rusa! Pot sa va spun cu mana pe inima ca mie personal limba rusa mi-a schimbat viata, inca de la varsta de 11 ani si datorita acestei limbi eu am avansat si am succese pe plan profesional si satisfactii personale in fiecare zi! De mic copil am iubit comunicarea, de cand ma stiu am fost capabil sa leg prietenii durabile in doar cateva minute....

Aceasta corespondenta cu pionierii sovietici pe langa multe alte lucruri frumoase m-a ajutat sa invat  limba rusa, sa cunosc si inteleg foarte bine mentalitatea si psihologia rusilor pe care o explorez si o studiez zilnic inca de la varsta de 11 ani, prin urmare sa devin un bun specialist(multi imi spun expert sovietic) in tot ceea ce inseamna URSS, sa detin un portofoliu larg de relatii si un capital enorm de simpatie aproape in tot spatiul ex-sovietic care ar fi pacat sa nu fie cultivat in interesul economic al Romaniei. De la pionierii sovietici am descoperit cultura rusa, muzica ruseasca, folclor, cinematografie sovietica, literatura rusa, filatelia, numismatica, viata sportiva din URSS, istoria-geografia URSS si a popoarelor are au convietuit in armonie deplina pe tot spatiul ex-sovietic. Pe langa toate aceste lucruri enumerate mai sus prietenii mei de corespondenta sovietici imi povesteau lucruri interesante despre viata lor cotidiana si identitatea lor etno-culturala care nu se gasesc in carti sau enciclopedii. Doresc sa precizez ca prietenii mei sovietici nu erau numai rusi ci si lituanieni, estoni, tatari(din Crimea si Tatarstan), kazahi, ceceni, turkmeni, uzbeci, tadjici, ucrainieni, moldoveni, belorusi, armeni, gruzini, azeri, evrei, bashkiri, ciuvashi, s.a.m.d.

3. Compania pe care Dvs. o reprezentati, activeaza  pe piata Euroasiatica si cea rusa. In ce fel aceasta piata poate fi atragatoare pentru Romania si daca in opinia Dvs. exista sanse ca in viitorul apropiat sa se stabileasca relatii comerciale reciproc avantajoase intre Romania si piata Euroasiatica, respectiv Rusia?

Ca si om de afaceri hiperactiv cunosc si inteleg foarte bine mecanismele de functionare ce tin de piata rusa, respectiv cea Euroasiatica. In spatiul ex-sovietic sintagma marfuri romanesti (aceasta insemnandmobila romaneasca,incaltaminte romaneasca,textile romanesti,vinuri romanesti,medicamente romanesti” “produse alimentare/ legume/ fructe romanesti,mecanica si utilaje romanestietc.) este inca foarte cunoscuta si apreciata la fel de bine ca sintagmaparfumuri frantuzestisaublugi americani. Toata lumea, generatii mai vechi, dar chiar si tineretul de peste tot teritoriul ex-URSS isi amintesc pana in ziua de azi (sau cei foarte tineri au auzit de la cei mai in varsta) de calitatea EXCEPTIONALA a produselor fabricate în Romania. Sa nu uitam ca in perioada Uniunii Sovietice erau cozi imense la marfurile fabricate in Romania si nu degeaba se spune ca fiecare copil sovietic a fostconceputintr-un pat pe care scriafabricat in Romania....exemplele pot continua. dar pe scurt doresc sa va informez ca produsele romanesti sunt inca cunoscute, si apreciate pe aceasta piata imensa, iar cetatenii acestui vast spatiu Euroasiatic sunt receptivi la produsele fabricate in Romania, indiferent care ar fi acestea: mobila, textile, incaltaminte, produse alimentare sau medicamente.Oamenii de acolo au inca in cap conceptul de marfuri romanesti pe care il asociaza obligatoriu cu calitatea, prin urmare nu este nevoie sa cheltuim sume imense de bani pe publicitate, cum de altfel o fac multe tari in incercarea de a cuceri noi piete de desfacere.Daca noi romanii vom faceceea  ce trebuievis-a-vis de aceasta piata uriasa, adica in primul rand sa fim acolo cu produsele noastre, o sa avem numai de castigat !! Majoritatea dintre noi stim (insa nu toti avem curajul sa recunoastem??) ca, in contextul crizei economice mondiale, piata rusa este o alternativa de aur pentru productia din Romania si chiar poate fi cheia stabilitatii economice din tara noastra. Toata lumea stie ca aceata piata nu a “dezamagit“ Romania nici inainte de 1989 si nici dupa, insa din pacate dupa 1990 lumea a cam “fugit” intentionat se pare la “comanda” de aceasta piata care este capabila sa “inghita” cea mai mare parte a  produselor/marfurilor romanesti. Din fericire acum in al 12-lea ceas mediul de afaceri din Romania se trezeste la realitate si realizeaza ca piata de desfacere a prezentului si viitorului este cea Euroasiatica. Romania trebuie sa se reintoarca la aceasta piata! Romania are ce oferi si inca mai are mana de lucru calificata. Cei care vor dori sa ma contrazica trebuie sa intelega ca eu personal cunosc foarte bine aceasta piata si acest spatiu Euroasiatic din proprie experienta si nu din carti sau din povesti si stiu foarte bine ce vorbesc.

4. Enumerati in trei cuvinte - ce inseamna Rusia pentru Dvs.?

Pentru a descrie Rusia este nevoie de cel putin 300 de cuvinte, insa voi raspunde punctual intrebarii dumneavoastra: 1.Credinta, 2.Putere, 3.Vladimir Visotsky.

4. Sunt multi dintre compatriotii Dvs. care va impartasesc opiniile despre Rusia? Daca raspunsul este nu, descrieti care sunt cauzele?

Dintre cunoscutii si conationalii mei sunt persoane care imi impartasesc pe deplin parerile mele despre Rusia si desigur sunt unii care nu o fac din cauza unor idei preconcepute, propaganda meschina sau pur si simplu nu cunosc istorie. Insa ma bucura faptul ca multi dintre cunoscutii mei imi spun si chiar imi multumesc ca dupa ce m-au cunoscut si-au schimbat radical prerea despre Rusia in sensul bun al cuvantului. Stiti cum este in viata nu toata lumea poate sa iubeasca pe toata lumea insa atunci cand vorbim de sustinere sau acuzatii trebuie sa cunosti istorie si sa ai acces la informatii corecte.

6. Ati fost cumva incurajat/ stimulat/ recompensat de autoritatile din Romania si Rusia pentru activitatea Dvs.?

Da, sigur ca da, am fost incurajat si felicitat de autoritatile Romaniei si bineinteles a Rusiei in legatura cu activitatea mea de promovare a Romaniei in Rusia si viceversa; iar din partea Federatiei Ruse prin intermediul ambasadei am primit o Diploma de Onoare in acest sens chiar zilele trecute.

7. In opinia Dvs. cine si ce este cel mai important in cultura rusa – cine credeti ca a adus contributia cea mai mare si care sunt fenomenele cele mai importante?

La aceasta intrebare de asemenea este foarte greu sa raspund in cateva propozitii. Cand vorbim de cultura rusa este nevoie de multe pagini si chiar de zile intregi. In opinia mea unele dintre cele mai importante elemente din cultura rusa sunt: literatura, pictura, muzica, poezia, teatrul, cinematografia.

Sergey Radonejsky – este constiinta natiei ruse.

Ivan al III-lea cel Mare - a definitivat formarea nucleului teritorial al statului Rus centralizat, a sporit autoritatea internationala a statului rus, prima lui sotie a fost romanca/moldoveanca fiica domnitorului Stefan cel Mare, внес наиболее яркий вклад в становление многонациональной России;

Puskin - cel mai mare poet rus și fondatorul literaturii ruse moderne;

Dostoievski - unul din cei mai importanti scriitori rusi si mondiali, operele sale avand un efect profund și de durata care au influentat literatura universala, filozofia, psihologia și teologia;

Tolstoi – cel mai mare romancier pe care l-a avut lumea, simbol viu al cautarii dupa sensul vietii;

Ceaikovski – este considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii;

Andrey Rubliov – cel mai mare pictor rus de icoane si de fresce din Evul Mediu;

Isaak Levitan - a fost cel mai mare şi cel mai inteligent maestru alpeisajului rusesc;

Vladimir Visotsky – in opera sa se reflecta societatea rusa de ieri, de azi si de maine, cu siguranta este cel mai mare fenomen al culturii ruse din sec XX si revolutionar al muzicii sovietice din anii ’70.

Yuri Gagarinprimul om in spatiu;

8. Dvs. sunteti autorul ghidului de conversatie roman-rus, care este intr-adevar un fenomen rar. Nu sunteti interesat si de alte proiectestiintifice, publicistice? De exemplu, sa scrieti o carte despre exeperienta si prietenia Dvs. cu rusii si despre faptul ca relatiile reciproce dintre Romania si Rusia pot aduce numai beneficii?

Din pacate cartile si manualele de limba rusa in peisajul romanesc sunt “pasari rare” si tocmai de asta am decis sa concep un ghid de conversatie roman-rus care conform specialistilor de limba si literatura rusa este catalogat cea mai buna lucrare aparuta in Romania dupa 1990. Trebuie sa mai precizez ca ghidul respectiv a avut succes inca de la prima aparitie, dreot urmare am publicat a 2 a editie si in curand va trebui sa editam a 3 a editie pe care o pregatesc deja. Urmatorul proiect care urmeaza este sa scriu o carte despre prietenia/corespondenta/relatia mea cu prietenii sovietici/rusi si cum am ajuns in Cartea Recordurilor. Pe langa multe alte lucruri interesante aceasta carte va fi o marturie vie a generatiei anilor ‘80, va avea menirea de a se adresa si tinerei generatii "facebook" pe care o va indruma sa redescopere acest experiment in ceea ce priveste comunicarea scrisa pe hartie prin care sa inteleaga ca se poate face educatie de calitate si cu creionul si hartia, care in multe cazuri depaseste educatia facuta cu tastatura.

9. Sunteti de acord cu afirmatia cum ca in trecut si prezent sunt mai multe lucruri care unesc Romania şi Rusia decat cele care le despart? Care sunt cele mai importante evenimente, fapte si fenomene pe care Dvs. le puteti descrie?

Fara discutie atat eu cat si istoria suntem de acord ca intre Rusia si Romania exista multe lucruri comune, spre exemplu: influenta uriasa slava asupra formarii poporului roman, oricine a citit putina istorie stie ca cel mai insemnat rol in formarea poporului roman l-au avut slavii. Romanii sunt un popor romanic cu influenta majora slava, dupa cum francezii, italienii si spaniolii sunt popoare romanice cu influenţa germanica. Este foarte important de subliniat ca Slavii ne-au influenţat sub aspectul limbii, organizarii sociale, de stat, sub aspect cultural si bisericesc (religia ortodoxa). 25% din fondul lexical principal romanesc este de origine slava, asta inseamna ca 1 din 4 cuvinte vorbite azi de romani sunt cuvinte Slave! Doresc sa subliniez ca primele relatii diplomatice la nivel de legatie intre Romania si Rusia s-au stabilit la 27 septembrie/15 octombrie 1878. Eu consider ca singurele lucruri care separa pe romani de rusi sunt ideile preconcepute, propaganda rau-intentionata. Lupta comuna din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a creat legaturi sentimentale puternice intre romani si rusi, de asemenea exista o apropiere foarte mare din punct de vedere al mentalului vieţii cotidiene si mai sunt multe asemanari de ordin cultural, culinar, religios etc. Doresc sa mai amintesc un eveniment istoric extrem de important dintre Romania si Rusia pe care din pacate noua generatie il cam uita: misiunea Soiuz-40, din 14 mai,1981 cand primul si singurul roman Dumitru Prunariu impreuna cu colegul sau rus Leonid Popov au zburat in cosmos.

10. Aveti cunostinte si prieteni in Republica Moldova? Ce spun dansii despre relatiile mutuale cu Rusia?

Da, desigur am cunoscuti si prieteni foarte buni in Republica Moldova, iar majoritatea lor au o parere pozitiva despre relatia reciproca cu Rusia, insa dintre ei sunt si o parte care vad lucrurile din alte perspectiva.

11. Ce ar trebui sa faca in opinia Dvs. Rusia si Romania pentru ca relatiile noastre sa devina mai calde si relatiile economice mult mai efective?

Clasa politica din Romania trebuie sa i-a exemplul altor tari importante din Uniunea Europeana si din lume care in pofida „asa ziselor sanctiuni“ fac tot posibilul sa isi mentina si chiar sa dezvolte relatiile comerciale cu Rusia. Ideile preconcepute dintre romani si rusi ar trebui sa dispara prin construirea bilaterala de punti de dialog la toate nivelurile care sa duca la relansarea relaţiilor politico-diplomatice, economice, culturale intre Romania si Rusia. Din pacate, exita un deficit de informatie in sfera realitatilor actuale dintre Romania si Rusia si tocmai de asta trebuie facut in asa fel incat populatia din Rusia sa stie ce este in Romania actuala si romanii la randul lor sa stie ce este in Rusia actuala. Rusia este unul dintre vecinii nostri istorici si tocmai de aceea avem nevoie impreuna de o relatie care sa fie bazata pe atitudini de respect reciproc, de asigurarea interesului reciproc, pe acţiuni pragmatice, mai ales in domeniul economic, si care sa nu fie influentate, dictate de criterii impuse de o propaganda ostila.