Astăzi, 5 noiembrie 2014, la Muzeul de Artă din Ploieşti a avut loc vernisajul expoziţiei dedicate centenarului vizitei Ţarului Nicolae a lI-lea la Constanţa ,1/14 iunie 1914. Această expoziţie cuprinde fotografii de o inestimabilă valoare, o veritabilă suită de imagini vii, menite a introduce privitorul în atmosfera tulburătoare a anului 1914, când primul război mondial a năruit din temelii o lume, înlocuind-o cu alta.Privind aceste fotografii cu împăraţi, regi, prinţi,prinţese,îţi pui întrebarea:în acea zi festivă, cine ar fi bănuit că acea lume idilică va fi înlocuită brutal,în numai patru ani, cu o altă lume, cu totul diferită? Cine ar fi bănuit ca peste exact patru ani familia imperială rusă va fi integral şi brutal exterminată de bolşevici la Ekaterinburg?

  Este meritul doamnei Natalia Muzhennikova ,secretar 1 al Ambasadei Federaţiei Ruse din România şi reprezentant al Viitorului Institut Cultural Rus întocmirea  exceptionalei galerii foto şi promovarea acesteia, sub egida reprezentanţei Rosstrudnicestvo din România. În cuvântul de deschidere la acest vernisaj, d-na Muzhennikova a predat ad-hoc o adevărată lecţie de istorie a relaţiilor româno-ruse, insistând pe relansarea acestor relaţii până la nivelul la care se cuvine să ajungă.De asemenea, dânsa a făcut o caldă pledoarie pentru promovarea culturii ruse în rândul tinerilor din România.

 

 A urmat apoi vizionarea propriu-zisă a expoziţiei. Să fiu sincer,niciodată nu mi s-a mai întâmplat să fiu captivat cu totul de lucrările expuse, cum mi s-a întâmplat la această expoziţie.Pur şi simplu am"intrat" în atmosfera acelui mare eveniment; l-am urmărit pas cu pas, fotografie cu fotografie. Intrarea iahtului imperial "Standart" cu escorta sa în apele portului Constanţa, ceremonia de primire, parada militară, te-deum-ul oficiat la catedrala din Constanţa, prânzul de gală, "socializarea" dintre cele două familii regale, cu aspectele sale inedite, totul s-a desfăşurat aievea în faţa ochilor uimiţi. Nu mai era timp pentru "socializarea" inerentă oricărui asemenea eveniment, nici pentru "trataţia" de rigoare. Un eveniment deosebit, cel puţin în opinia mea!

  Mulţumesc doamnei Muzhennikova pentru amabilitatea cu care mi-a oferit toate informaţiile suplimentare solicitate, pentru schimbul de impresii şi de opinii pe care l-am avut. Apreciez căldura şi deschiderea de care a dat dovadă, aşa cum numai un adevărat suflet rusesc o poate face!

 Scriind aceste rânduri, caut să contribui la promovarea pe toate căile atât a acestui eveniment cultural desfăşurat azi la Ploieşti, cât şi a tuturor evenimentelor ce se vor desfăşura sub egida celei de-a 4-a ediţii a Zilelor Culturii Ruse! Pe această cale, să mai facem unul din numeroşii paşi necesari relansării relaţiilor româno-ruse!