În perioada 17- 30 noiembrie 2014 se va desfăşura la Bucureşti ediţia a 4-a a Zilelor Culturii Ruse. Acest eveniment este organizat de Agenţia Federală pentru mass-media şi comunicare a Federaţiei Ruse, Ambasada Federaţiei Ruse în România  şi reprezentanţa Agenţiei Rossotrudnicestvo în România. Această ediţie  marchează  participarea  Rusiei ca invitat de onoare la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, organizat de Radio România, la Pavilionul  Central Romexpo.

Principalii sponsori ai acestui eveniment sunt renumitele companii Gazprom, Lukoil şi TMK Artrom. Iar parteneri media sunt Radio România, Televiziunea Română , Vocea Rusiei şi Revista Accente.

Acest eveniment complex ce cuprinde un număr mare de manifestări  urmăreşte să  introducă publicul din România în lumea minunată a culturii ruse, în întregul ei. Un public care, datorită unei politici absurde de izolare faţă de Rusia cunoaşte foarte puţin despre una din marile culturi ale omenirii, are tot dreptul să cunoască această cultură. Ei bine, organizatorii acestui eveniment, sprijiniţi de sponsori şi parteneri, sunt mâna care înlătură ferm oblonul neştiinţei şi ignoranţei, redând publicului român accesul la lumina cunoaşterii acestei mari culturi.

 

Marele număr de manifestări ce fac parte din programul bogat al acestui eveniment sunt menite să cuprindă toate domeniile culturii ruse. Un accent deosebit se pune pe literatură. Atât marii clasici ruşi (Puşkin, Cehov, Lermontov, Esenin,Tolstoi, Dostoievski, prin nemuritoarele lor opere)- cât şi autori contemporani, ca Zahar Prilepin, Maria Stepnova, Margarita Hemlin, Kiril Kovaldji, vor fi prezenţi la aceste manifestări. Astfel, scriitorul Zahar Prilepin va lansa cartea „Patologii” şi va prezenta cartea „Mănăstirea”.

O altă manifestare împortantă este întâlnirea dintre editori ruşi si români „Literatura rusă azi”.Moderator: Elena Şubina – redactor şef. Prelegerea este dedicată dezvoltării relaţiilor dintre editori ruşi şi români.

      Un accent aparte trebuie pus pe următoarea manifestare: prezentarea cursului „Transformarea limbii ruse“, de cǎtre lingvistul Maxim Krongauz. Prelegerea este dedicatǎ comportamentului limbii ruse în epoca internetului. Sunt abordate diverse fenomene lingvistice, specifice internetului: distorsiunile de ortografie, clișeele din limbajul jocurilor și, în sens mai larg, jocul de cuvinte în comunicare. De asemenea, va fi discutatǎ modificarea conceptului de "text" în conexiune cu apariția unui gen special pe internet: comentariul. În plus, o atenție specială va fi acordată modificǎrilor în vorbire și în eticheta comunicǎrii, determinate de apariția unor noi gadget-uri, în special a telefoanelor mobile și a smartphone-urilor. Acest curs este extrem de util şi vorbitorilor de limba română, deoarece distorsiunile de ortografie şi din limbaj datorate tastaturii, desktop-ului şi mediului virtual lasă urme ce se cer înlăturate.

     Pictura va fi prezentă, prin expoziţia Nataliei Ovsienko, intitulată „Culorile Rusiei”, la Muzeul  Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.Cu această ocazie, artista va lansa şi un volum de versuri.

Arta fotografică este prezentă, prin expoziţia foto „Călătoria Lunii în jurul Pământului”-autor  Leonid Tişkov.

Cinematografia va fi una din manifestările forte ale evenimentului. Astfel, la Cinema Studio, în perioada 24-27 noiembrie se vor desfăşura Zilele Filmului Rus. Pe 24 noiembrie, în seara de deschidere, va rula celebrul film „Moscova nu crede în lacrimi”,în regia lui Vladimir Menşov. Foarte important: vor fi prezenţi in faţa publicului autorul filmului şi interpreta rolului principal, actriţa Vera Alentova .

Iată programul complet al Zilelor Culturii Ruse :

 

 

17-30 noiembrie

Bucătăria rusă vă așteaptă la City Grill, București, Str. Covaci 19 şi Str. Lipscani 12

Inaugurarea va avea loc pe 17 noiembrie la ora 18,00, în locaţiile sus-menţionate.

 

18 noiembrie

 ora 19.00

Centrul Cultural al Municipiului București – ARCUB, Str. Batişte nr. 14,

 

Seara de deschidere a Zilelor culturii ruse.

 

Programul serii include un concert de muzică rusească autentică,vernisajul expoziţiilor de artă fotografică „Rusia contemporană” şi de artă meşteşugărească, prezentarea oaspeţilor din Federaţia Rusă .Va urma  un cockteil.

 

19 noiembrie

ora 12:15

Romexpo - Standul 2, Nivelul 0.00

 

Deschiderea standului invitatului de onoare al târgului.

 

Participă: Vladimir Grigoriev – adjunct al şefului Agenției Federale de Presă şi Comunicare în Masă din Federaţia Rusă, Zahar Prilepin – scriitor, Marina Stepnova – scriitoare, Natalia Ovsienko – poetǎ și pictorițǎ, Leonid Tișkov – pictor și fotograf, Maxim Kronghauz – filolog, Margarita Hemlin – scriitoare și ziaristǎ, Maria Kuvșinova – critic de teatru, Iuri Ţvetkov – scriitor și critic, Kirill Kovaldji – poet, Alexandr Prigarin – scriitor și istoric, Alexei Muraviov – scriitor și istoric, Elena Şubina – redactor şef al departamentului „Literatura rusă de astǎzi” din cadrul Editurii AST.

ora 14:00

Romexpo - Standul 2, Nivelul 0.00

 

Lansarea cărții „Patologii“ și prezentarea cărții „Mǎnǎstirea“ (2014).

Eveniment literar cu participarea autorului, Zahar Prilepin, sesiune de autografe. Participă – Elena Şubina, redactor şef. Evenimentul este organizat împreună cu Editura Curtea Veche.

Cunoscututl scriitor Zahar Prilepin va vorbi despre noua sa carte "Mǎnǎstirea", dedicatǎ tristei amintiri a lagǎrului de pe insula Solovețki și apustnicilorcare au locuit-o; relațiile dintre ei; o poveste de dragoste la sfârșitul anilor ‘20. Vor fi prezentate, de asemenea, opere traduse anterior în limba română: romanele "Patologii" și "Sankia".

 

ora 16:30

Prezentare deschisă „Limba rusă şi noile tehnologii”, cu Maxim Krongauz.

Prelegerea este dedicatǎ comportamentului limbii ruse în epoca Internetului. Care este influența noului mediu de comunicare ? Prelegerea abordeazǎ diverse fenomene lingvistice, specifice Internetului: Internet meme, distorsiunile de ortografie, clișeele din limbajul jocurilor și, în sens mai larg, jocul de cuvinte în comunicare, precum și alte aspecte. De asemenea, va fi discutatǎ modificarea conceptului de "text" în conexiune cu apariția unui gen special pe Internet: comentariul. În plus, o atenție specială va fi acordată modificǎrilor în vorbire și în eticheta comunicǎrii, determinate de apariția unor noi gadget-uri, în special a telefoanelor mobile și a smartphone-urilor.

 

 

ora 17:30

Anti-café, Str.Arhitect Ion Mincu, 1-3

Expoziția foto „Călătoria Lunii in jurul Pământului“de Leonid Tişkov.

Master class: „De profesie – ilustrator“.

Proiectul artistic al lui Leonid Tișkov, "Propria Lunǎ", reprezintǎ o serie de fotografii în care artistul surprinde o instalație mare în formă de semilună, amplasatǎ în diverse colțuri ale lumii. Instalația este un "lightbox" – cu o înălțime de circa 2 m, iluminat din interior cu LED-uri (diode luminiscente).

 

ora 17:30

Centrul Cultural al Municipiului București – ARCUB

Întâlnire pe tema „Cinematograful din diversele regiuni ale Rusiei“ cu Maria Kuvșinova. O prezentare a modului cum se dezvoltă cinematograful în diversele regiuni ale Rusiei; vor fi prezentate, de asemenea, fragmente din lucrările regizorilor din Siberia, Iakuția, Buriatia etc.

 

ora 18:30

Centrul Cultural al Municipiului București – ARCUB

Master class în format teatral: „Semne materiale ale relațiilor nemateriale“ cu participarea scriitoarei Margarita Hemlin.

Scriitoarea și ziarista Margarita Hemlin va vorbi spune despre lumea obiectelor anilor ‘30-‘70 ai secolului al XX-lea – epoca în care își desfǎșoarǎ existența personajele din cărțile autoarei.  Margarita Hemlin va prezenta publicului "mica ei valizǎ magicǎ", în care se adǎpostesc relicvele ce au jucat un rol deosebit în soarta personajelor ei.

ora 19:30

Centrul Cultural al Municipiului București – ARCUB

 

Proiecția filmului „Optarul“, după scenariul scriitorului Zahar Prilepin şi în regia lui Alexei Ucitel. Filmul a fost prezentat la cele mai renumite festivaluri de film din lume și a primit laudele criticilor de specialitate. După proiecție, va avea loc o serie de Q&A cu autorul scenariului, scriitorul Zahar Prilepin.

 

20 noiembrie

 

ora 12:00

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“, Șos. Kiseleff 28, sala Lena Constante

 

Vernisajul expoziției de pictură „Culorile Rusiei” al artistei plastice Natalia Ovsienko, cu prezentarea păpușilor tradiționale din diversele regiuni ale Rusiei și a albumului de poezii traduse în limba română.

 

ora 13:00

Departamentul de Filologie Rusă și Slavă din cadrul Facultǎții de Limbi și Literaturi Strǎine al Universitǎții din București, Str.Pitar Moș 7       

 

Prezentarea cursului „Transformarea limbii ruse“, de cǎtre lingvistul Maxim Krongauz.

Prelegerea este dedicatǎ comportamentului limbii ruse în epoca Internetului. Care este influența noului mediu de comunicare ? Prelegerea abordeazǎ diverse fenomene lingvistice, specifice Internetului: Internet meme, distorsiunile de ortografie, clișeele din limbajul jocurilor și, în sens mai larg, jocul de cuvinte în comunicare, precum și alte aspecte. De asemenea, va fi discutatǎ modificarea conceptului de "text" în conexiune cu apariția unui gen special pe Internet: comentariul. În plus, o atenție specială va fi acordată modificǎrilor în vorbire și în eticheta comunicǎrii, determinate de apariția unor noi gadget-uri, în special a telefoanelor mobile și a smartphone-urilor.

ora 13:30

Romexpo - Standul 2, Nivelul 0.00

Întâlnirea dintre editori ruşi si români „Literatura rusă azi”. Participa: Elena Şubina – redactor şef. Prelegerea este dedicată dezvoltării relaţiilor dintre editori ruşi şi români.

 

ora 15:00

Romexpo - Standul 2, Nivelul 0.00

 

Prezentarea cǎrții poetului rus contemporan Iuri Ţvetkov, “Sindromul Stendhal”.

Prezentarea culegerii de poezii a autorului Iuri Ţvetkov, care cuprinde poezii ale ultimilor douǎzeci de ani. Multe dintre acestea sunt publicate pentru întâia oarǎ.

 

ora 15:30

Romexpo - Standul 2, Nivelul 0.00

 

Masa rotundă dedicată lui Iuri Dombrovski. Evenimentul organizat împreună cu editura ALL.

 

ora 16:00

Romexpo - Standul 2, Nivelul 0.00

Întâlnirile poetice: Nikolay Zviaginţev - “Un poet vǎ prezintǎ”

Întâlnire de lucru cu Nikolai Zveaghințev, cunoscut publicului rus atât în calitate de poet contemporan, cât și în calitate de renumit designer-ilustrator. Printre lucrǎrile sale se numǎrǎ design-ul și ilustrarea culegerilor de poezii, design-ul afișelor pentru lecturi de poezii, recitǎri și festivaluri. În cadrul acestei întâlniri, autorul va recita câteva dintre poeziile sale și va prezenta publicului lucrǎrile sale grafice.

 

ora 17:00

Romexpo - Standul 2, Nivelul 0.00

Masa rotundă dedicată scriitorilor contemporani – Olga Slavnikova şi Natalia Kliuceariova. Editura All.

 

ora 18:00

Romexpo - Standul 2, Nivelul 0.00

Prezentarea cărţii „Femeile lui Lazǎr“, a autoarei Marina Stepnova. Prezentarea celor mai noi bestseller-uri din creația autoarei. Evenimentul este organizat împreună cu Editura Curte Veche.

În cadrul acestei întâlniri de lucru, publicul românesc va avea posibilitatea de a cunoaște opera Marinei Stepnova - scriitoare solicitatǎ și cunoscutǎ pentru scrierile sale de succes, care este de asemenea poetǎ, redactorǎ și traducǎtoare. Autoarea va prezenta traducerea în românește a bestseller-ului sǎu “Femeile lui Lazǎr”, precum și a noii sale cǎrți, “Pasajul Ateu”.

 

ora 18:00       

Sala ARCUB, Str. Batiştei nr. 14, Bucureşti, sector 2

 

Întâlnirea cu tema „Specificul ecranizării literaturii ruse clasice”. Maria Kuvșinova va explica specificul ecranizării literaturii clasice în cinematografia din Rusia.

Prelegerea va pune în discuție specificul filmǎrilor în cazul ecranizǎrilor. Vor fi luate în considerare diversele opinii și puncte de vedere ale participanților: ale autorilor motivului literar, ale specialiștilor din domeniul filmului, ale spectatorilor și ale cititorilor. Vor fi analizate comentariile criticilor și experților și vor fi prezentate fragmente din ecranizǎri celebre.

           

ora 19:00       

Sala ARCUB, Str. Batiştei nr. 14, Bucureşti sector 2

 

Prezentarea cărții „Balabanov“ (Editura “Seans”, 2014) de Maria Kuvșinova.

Proiecția filmului „Vreau și eu”, în regia lui Alexei Balabanov (2012) - ultimul film al regizorului.

 

 

Аutoarea, Maria Kuvșinova, își va prezenta cartea, - “Balabanov” - , care conține o descriere amǎnunțitǎ a vieții și operei celui mai important regizor al filmului rus din perioada anilor ’90 – 2000, Alexei Balabanov.

Proiecția ultimului film al regizorului rus de filme “cult” Alexei Balabanov: "Vreau și eu". Filmul descrie cǎlǎtoria a patru personaje spre locul mistic denumit Clopotnița Fericirii, situat în apropierea unei centrale nucleare demult oprite. Muzicianul, banditul, prietenul său Matvei împreunǎ cu bătrânul sǎu tată, precum și o prostituată încearcă să găsească acest loc misterios pentru a dobândi fericirea. Însǎ la Clopotnița Fericirii, după cum se știe, “mulţi sunt chemaţi, dar puţini aleşi”.

Intrarea este liberă.

 

 

  21 noiembrie

ora 12:00

La sediul Școlii de lângă Ambasada Federației Ruse, eveniment pentru copii.

 

 

ora 14:00

Romexpo - Standul 2, Nivelul 0.00

 

Întâlnire cu rușii-lipoveni „Ruşi-lipoveni în Europa: formarea şi destinele istorice ale lipovenilor”. Prezentarea cărților despre istoria şi viaţa acestora. Proiecţia unor fragmente din documentarul „Filipovenii și cazacii lui Nekrasov - scurtă istorie a rușilor lipoveni din România“.

 

ora 15:30       

Romexpo, Sala Cupola

Masa rotundǎ „Traducerea literară – inviolabilitatea drepturilor de autor și interpretarea ȋn traducere“ cu participarea lui Kirill Kovaldji și Iuri Ţvetkov, alǎturi de traducătorii români.

           

ora 15:30       

Romexpo - Standul 2, Nivelul 0.00

Prezentarea „Colecției de aur a Mosfilm” pe DVD.

Va fi adusă în atenția publicului colecția compusǎ din 4 filme: „Zboară cocorii“, „Anna Karenina“, „Tigrul alb“ și „Dramǎ la vânătoare“. Evenimentul este organizat împreunǎ cu Editura Litera.

 

ora 16:30       

Romexpo - Standul 2, Nivelul 0.00

Prezentarea volumului „Culorile Rusiei“ în limba românǎ.

Master class de modelare a păpușilor rusești           cu participarea artistei plastice Natalia Ovsienko.

Evenimentul este organizat împreună cu Editura Next Page.

 

ora 17:30

Romexpo - Standul 2, Nivelul 0.00

Masa rotundă dedicată romanelor polițiste de Daria Dontsova. Editura ALL.

ora 18:30

Romexpo - Standul 2, Nivelul 0.00

Lansare de carte: „Dostoievski cel viu“

„Dostoievski vǎzut de contemporanii sǎi“ (trad. Mihnea Moroianu și Ciprian Nitisor)

Evenimentul este organizat împreună cu Editura Ratio et Revelatio.

Paricipǎ: Carmen Muşat, Ovidiu Şimonca, Liviu Ornea, Alexandru Matei.

 

 

22 noiembrie

 

 ora 11:00

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“, Șos. Kiseleff 28, sala „Lena Constante“ 

Master class de modelare a păpușilor rusești cu Natalia Ovsienko.

             

ora 12:00

Romexpo - Standul 2, Nivelul 0.00

Master class cu Iuri Ţvetkov.

 

ora 13:00

            Romexpo - Standul 2, Nivelul 0.00

Prezentarea albumului foto „Consonantele istorice româno-ruse” cu participarea istoricilor români. Evenimentul este organizat împreunǎ cu Editura Next Page.

 

ora 14:00

Romexpo - Standul 2, Nivelul 0.00

 

Întâlnirea cu poetul Kirill Kovaldgi 

           

ora 15:00

Romexpo - Standul 2, Nivelul 0.00

 

Prezentarea romanului „Pe Donul liniștit“. Evenimentul este organizat împreună cu Editura Univers.

                       

ora 20:00

Restaurant „City Grill”, Str.Covaci 19

 

Concursul „Apa vie“, cu participarea poeților din Rusia și din România. Lectura poeziilor ȋn interpretarea personalǎ a autorilor; în cursul recitǎrii, publicul va fi invitat sǎ doneze „câte un leu”, ca premiu pentru câștigătorul concursului.

           

22 noiembrie

ora 16:00

Prezentarea poeziilor lui Veaceslav Samoşkin «Poştaş de noapte”. Evenimentul organiyat împreuna cu editura „Idea Europeana”

 

23 noiembrie

ora 13:00

Romexpo - Standul 2, Nivelul 0.00

 

Concursul „Сitim clasici cu vocea“, cu participarea artiștilor de la Teatrul Bulandra, Antoaneta Cojocaru și Adrian Ciobanu. Publicul este invitat sǎ participe și sǎ citeascǎ, în rusește sau în românește, fragmente din operele lui Tolstoi, Cehov, Esenin şi Puşkin.

 

 

24-27 noiembrie

 

Zilele Filmului Rus dedicate celor 90 de ani de la înființarea concernului de cinema „MOSFILM“
Cinematograf Studio, Bld. Magheru 29

 

24 noiembrie, ora 19:00 -  Seara de deschidere.Va rula celebrul film„Moscova nu crede

                                       în lacrimi“, regia Vladimir Menşov. Va participa autorul filmului

                                        însoţit de interpreta rolului principal, actriţa Vera Alentova.

25 noiembrie, ora 18:00 - „Asasinul ţarului“, regia Karen Şahnazarov

                        ora  20:00 - „Dragoste şi porumbei“, regia Vladimir Menșov

26 noiembrie, ora 18:00 - „Oglinda“, regia Andrei Tarkovski

                        ora  20:00 - „Imperiul dispărut“, regia Karen Șahnazarov

27 noiembrie, ora 17:30 - „Oblomov“, regia Nikita Mihalkov

                        ora 20:00 - „Ivan Vasilievici își schimbă profesia“, regia Leonid Gaidai.

     În foaier este organizat un stand cu vânzare al filmelor Mosfilm pe format DVD.

   

     Acest program a  fost pus la dispoziţie prin amabilitatea doamnei Natalia Muzhennikova, secretar 1 al Ambasadei  Federaţiei Ruse în România, reprezentant al viitorului Institut Cultural Rus. În calitatea de principal coordonator al întregului eveniment, doamna Muzhennikova  depune un mare efort  atât în perfectarea până în cele mai mici detalii a planului de organizare, cât şi în promovarea asiduă a evenimentului, mai ales în mediul online. Sunt convins că efortul domniei sale va fi încununat de un frumos success!

    Însă cel mai important lucru este că a 4-a ediţie a Zilelor Culturii Ruse va  fi un pas important în promovarea culturii ruse în România. Mai ales, va fi un pas important în lungul şi anevoiosul drum de apropiere dintre cele două ţări şi popoare!