Moscova, 01-08-2016   SPUTNIK FRANCE

Reducerea resurselor americanilor și aliaților lor va avea un impact negativ  asupra rolului dominanat  al Statelor Unite în lume.

În mai puțin de 20 de ani, Rusia și China pot atinge și chiar depăși nivelul Statelor Unite și al aliaților lor în domeniile economic și militar, conform raportului „Mediul operațional consolidat 2035” (JOE 2035) publicat de centrul de cercetări al Pentagonului.

Documentul pregătit de către Pentagon indică faptul că, din anul 2035, formarea unei ordini mondiale sub o formă care este familiară țărilor occidentale după războiul rece va fi imposibilă.

Conform studiului, influența unor țări precum China, Rusia, India, Iran și Brazilia este într-o creștere constantă. Aceste țări, denumite în raport „State revizioniste”, sunt din ce în ce mai nemulțumite de poziția lor în sistemul internațional existent”.

Raportul notează că reducerea resurselor Statelor Unite și aliaților lor va avea un impact negativ asupra rolului determinant al Washingtonului în lume. În același timp,țările menționate vor încheia tratate de alianță alternative.

În particular, Moscova va continua îmbunătățirea forțelor sale nucleare intercontinentale terestre, aeriene și maritime, încât va duce la activități de izolare cum ar fi exerciții nucleare sistematice, zboruri de bombardiere și zboruri strategice de recunoaștere deasupra teritoriului SUA.

Studiul a concluzionat că, în viitor, în raport cu progresele științifice și tehnologice, paritatea între actorii mondiali va fi întărită, în timp ce adversarii potențiali vor fi  în măsură să „ conteste cu mai multă eficiență interesele globale ale Statelor Unite”.