Președintele turc a declarat că, în opinia sa, discuțiile purtate cu președintele rus, Vladimir Putin, oferă o șansă de a deschide „o nouă pagină” în relațiile bilaterale.

Președintele turc Recep Erdogan a declarat că se așteaptă ca discuțiile cu președintele rus, Vladimir Putin, în această săptămînă să deschidă „o nouă pagină” în relațiile dintre cele două țări, într-un interviu acordat agenției de știri TASS. Deschiderea spre restabilirea relațiilor diplomatice de cooperare cu Kremlinul vine într-un moment în care Ankara a acuzat în mod repetat mai mulţi oficiali militari americani și pe şefii serviciilor străine de informații de plănuirea loviturii de stat eșuate, iar relațiile țării sale cu Bruxelles-ul se află în impas. 

S-a stabilit ca discuțiile să aibă loc în orașul Sankt-Petersburg, iar scopul acestora este încheierea perioadei de tensiuni sporite între Moscova și Ankara, declanşate de doborârea fatală a unui avion de vînătoare rusesc de-a lungul graniței siriene, în noiembrie anul trecut.

Incidentul a avut ca urmare o răcire accentuată a relaţiilor diplomatice dintre cele două țări, dat fiind refuzul Turciei de a-şi cere scuze pentru incidentul atroce. Din contra, Turcia a susţinut că doborârea avionului de vînătoare a fost justificată, argumentînd că aparatul de zbor rus a depăşit cu zece metri limita spațiului aerian turc pentru o perioadă de timp totală de 16 secunde. Moscova a negat cu înverșunare afirmaţiile Turciei, din care reieşea că pilotul avionului doborît fusese avertizat în cele 16 secunde să părăsească spaţiul aerian turc pe care l-ar fi încălcat.

Într-o eră cînd faptul de a fi neplauzibil a devenit normă, Turcia a declarat, ulterior, că decizia de a doborî avionul de vînătoare a fost pusă în practică de complotiști, la cererea expresă a NATO, în încercarea de a deteriora permanent relațiile dintre cele două ţări. Președintele turc Erdogan a adresat, în cele din urmă, scuze Moscovei, la opt luni de la incident, în urma tentativei eșuate de lovitură de stat.

Presedintele turc consideră tentativa de lovitură de stat eșuată ca o oportunitate de a începe o nouă relație cu Rusia, în ciuda trecutului tragic. „Aceasta va fi o vizită istorică, un nou început”, a declarat Erdogan. „La discuțiile cu prietenul meu Vladimir (Putin), cred, o nouă pagină în relațiile bilaterale va fi deschisă. Țările noastre au multe de făcut împreună.”

Ankara a acționat, de asemenea, pentru a-şi demonstra sprijinul în vederea repunerii pe baze noi a legăturilor cu Rusia, prin susținerea poziției Moscovei cu privire la criza care face ravagii de cealaltă parte a graniței turcești, în Siria.

„Fără participarea Rusiei, este imposibil să se găsească o soluție la problema siriană”, a declarat Erdogan. „Numai în parteneriat cu Rusia, vom fi în măsură să rezolvăm criza din Siria.”

In trecut, Turcia s-a opus poziției Rusiei în privinţa președintelui Bashar al-Assad care prevedea stabilizarea țării cu scopul principal al eradicării terorismului Daesh. În schimb, Ankara a aderat pentru o lungă perioadă la poziţia Washingtonului conform căreia înlăturarea preşedintelui Assad ar fi urmat să creeze, într-un fel, o societate mai democratică, care ar fi distrus bastionul terorii din Siria.