Moscova, 12-08-2016     Sputnik International

Ministerul Educației din Ucraina a introdus schimbări radicale în sistemul de învățământ al țării, cum ar fi simplificarea programei școlare pentru clasele 1-4. Potrivit criticilor acestor „reforme”, modificările vor avea efecte catastrofale pe termen lung pentru viitorul țării.
Modificarile curriculare, ce vor intra în vigoare în luna septembrie, includ o simplificare a lecțiilor de limbă ucraineană, simplificarea evaluării la lectură, precum și o reducere a lecțiilor de gramatică, precum și a studiilor de scris și de prezentare, până la clasa a treia.


Reforma include, de asemenea, modificări politizate la programele de lectură, muzică și arte vizuale. Operele literare ale "autorilor sovietici irelevanți" au fost eliminate din curriculum, împreună cu cântece, inclusiv celebrul cântec din timpul războiului sovietic „Războiul sacru", care a fost considerat „anti-ucrainean".

În matematică de asemenea, cerințele pentru clasele timpurii au fost simplificate. Timpul total de predare a fost redus, iar 3.800 de profesori în etate vor avea salariile reduse, deoarece se presupune că la vârsta lor "transportă tradiția școlilor sovietice".

În analiza modificărilor aduse curriculum-ului, Rossiiskaya Gazeta a subliniat că reforma sistemului de învățământ a fost inițiativa ministrului Educației Lilia Hrinevych, care, înainte de intrarea ei în politică a fost implicată în capitolul Ucraina al Fundației Renașterii, patronată de  miliardarul americano-maghiar George Soros. Potrivit declarațiilor de presă ale Ministerului ucrainean al  Educației și Științei privind reforma, Hrinevych și-a exprimat o recunoștință specială la adresa lui Soros pentru asistența Fundației cu privire la acest "proiect comun."


Nu toată lumea este încântată de aceste modificări. Comentând cu privire la această reformă, Evgheni Muraev, un parlamentar al Radei din regiunea Harkov, a criticat inițiativa în cel mai dur mod posibil: "Este foarte simptomatic faptul că „simplificarea " programului școlar a fost anunțată în paralel cu majorarea tarifelor la gaze și sugestii ca ucrainenii să-și încălzească locuințele folosind lemne de foc ... .ca lucru principal este de a învăța pe oameni să citească, să scrie și să numere folosindu-și degetele. Pentru o economie primitivă sau curățarea toaletelor din Europa nici nu este nevoie de mai mult” a remarcat Muraev, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Muraev nu este singurul care a luat o asemenea atitudine corozivă. Luând cuvântul la ziarul rus independent Svobodnaia Pressa, Dmitri Galkin, analist politic și publicist ucrainean a sugerat că reforma educației nu este o surpriză. „Statul ucrainean nu are bani să investească în educație, nici dorința de a se angaja în dezvoltarea ei. Mai mult decât atât, ministrul Hrinevych este o persoană suficient de experimentată,. Ea a lucrat toată viața în sistemul de învățământ și este conștientă de problemele sale Prin urmare, nu poate fi vorba despre slaba înțelegere a consecințelor introducerii acestor noi  criterii. Ea  adaptează în mod deliberat aceste criterii, în conformitate cu situația care le-a dezvoltat, pentru că ea știe foarte bine că statul nu va fi în măsură să găsească fonduri pentru a crește salariilor profesorilor. Prin urmare, este
mai ușor de a reduce pur și simplu volumul de muncă prestat de ei."

Politologul ucrainean Aleksandr Dudchak a fost chiar mai dur, spunând că „țara se confruntă cu un program deliberat care vizează debilizarea mentală a populației. O populație needucată este mai ușor de controlat, interesele sale sunt mai puțin costisitoare pentru regimul aflat la putere. În general, aceasta este doar o continuare a strategiei lansate la Maidan ... transformarea statului suveran al Ucrainei într-un furnizor de  resurse gratuite, un furnizor de forță de muncă ieftină și nepretențioasă. "

În ceea ce privește rolul lui Soros, Dudchak a sugerat că acest „filantrop" este doar una dintre rotițele sistemului global de guvernare a popoarelor și statelor, sistem ce urmărește un control asupra unor zone semnificative ale globului, fără utilizarea forțelor armate. Cu resursele sale și având în spate aparatul de stat din SUA, a făcut multe pentru distrugerea sistemului de învățământ, și nu doar în Ucraina.Influența lui otrăvitoare este cunoscută în întreaga lume. Și, în Ucraina, ca și în alte țări, au existat mulți oameni, unii conștient, alții orbește, și alții  pentru o mici sume de bani, care erau gata să lucreze pentru distrugerea țării lor, folosind banii Soros și a altor donatori. "


Din păcate, expertul a amintit: „Soros a apărut în Ucraina, în timp ce era încă o parte a Uniunii Sovietice, iar în acest timp a finanțat un număr foarte mare de proiecte într-o varietate de asociații profesionale, agenții sociale și guvernamentale. Contribuția sa la degradarea Ucrainei și transformarea acesteia într-o colonie a Occidentului sunt foarte mari. "