Moscova, 12-08-2016       PRAVDA

Ca răspuns la atacurile teroriste încercate în Crimeea, Rusia ar putea rupe relațiile diplomatice cu Ucraina, a declarat pentru ziarul Izvestia o sursă din cercurile de politică externă din Rusia.

"Încetarea relațiilor diplomatice ar putea fi una dintre opțiunile pentru răspuns dur ale Moscovei. Moscova caută o astfel de oportunitate. Este la latitudinea șefului statului de a lua decizia finală" a declarat această sursă ziarului.
Vicepreședintele comisiei pentru afaceri internaționale din cadrul Consiliului Federației, Vladimir Djabarov a declarat: "În ceea ce privește posibilitatea de a rupe relațiile diplomatice, aceasta este o prerogativă a șefului statului, dar Moscova trebuie să își revizuiască relațiile cu Kievul pe fondul evoluțiilor recente din Crimeea".


Presedintele rus Putin a declarat că el nu are de gând să lase evenimentele din Crimeea fără răspuns. "Desigur, o reuniune a formatului Normand, în special în China, nu are nici un sens, în aceste condiții", a spus Putin.

La 10 august, Serviciul Federal de Securitate a declarat că serviciile speciale ruse au împiedicat acte teroriste în Crimeea. In plus, serviciile ucrainene au împiedicat mai multe încercări de grupuri de sabotaj și recunoaștere ucrainene să penetreze în Crimeea. Doi soldați ruși au fost uciși ca urmare a confruntărilor armate.

Vorbind despre încercările de a pătrunde în Crimeea, Putin a declarat că Ucraina a trecut la practica de teroare în loc să caute modalități de reglementare pașnică a crizei.

La 12 august, s-a raportat că trupele rusești din Crimeea au primit sistemul anti- rachetă S-400 Triumf.

Pravda a cerut directorului pentru Proiecte Internaționale de la Institutul Rus de Strategii Naționale, Iuri Solozobov, să comenteze situația.

"Cel mai probabil, au existat mai mult de doi militari ruși uciși. Acte de sabotaj au fost, se întâmplă de peste un an, dar nu s-a vorbit mult despre asta. Cred că Putin a luat decizia corectă atunci când a transformat formatul de negocieri Normandia. Aceasta deoarece „ Kievul nu vrea să facă nimic, ci pur și simplu dă vina pentru tot pe Rusia. Putin a făcut mișcarea potrivită în momentul în care Ucraina a dus un război  subversiv, sub acoperire, de peste un an", a declarat Iuri Solozobov.

Când a fost întrebat despre acordurile  Minsk-2, expertul a spus că nu există nici un sens pentru a continua acest format de discuții.

"Ei se adună să vorbească, dar apoi se dovedește că Rusia are obligații suplimentare. E ca atunci când iei un taxi, dar șoferul îți spune să plătești mai mult decât arată contorul. Desigur, vrea doar să plece și să te lase în drum ", a spus expertul.

"Nu cred că Rusia va înceta relațiile diplomatice cu Ucraina, dar recurge la reducerea relațiilor diplomatice la nivelul reprezentanțelor temporare. Acestea sunt relații foarte reci și ostile, dar nu Rusia a fost de vină. Este vina Kievului. În presa americană și europeană, toți dau vina Rusia, dar nimeni nu spune că terorismul nu poate fi încurajat", a declarat Iuri Solozobov.

Prim-ministrul rus, Dmitri Medvedev, a recunoscut că Rusia ar putea rupe într-adevăr, relațiile diplomatice cu Ucraina. Adresându-se reporterilor după reuniunea șefilor Consiliului Economic Eurasiatic, Medvedev a declarat că Rusia a încetat relațiile diplomatice cu Georgia, după războiul de cinci zile în 2008, când Georgia a atacat Osetia de Sud.

"N-aș vrea să se termine așa, dar dacă nu există nici o altă opțiune pentru a influența situația, președintele poate iniția o astfel de decizie. Decizia finală cu privire la această chestiune poate fi luată numai de către președinte, care este în responsabil de politica externă a statului nostru ", a spus Medvedev.