Astfel de acțiuni contravin asigurărilor date de noile autorități ale Republicii Moldova cu privire la planurile lor de a dezvolta relații constructive cu Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt oficial al Ministerului de Externe

Moscova, 8 septembrie / TASS /. Reţinerea şi explulzarea jurnaliștilor ruși trimişi pentru a relata cele mai recente evoluții din Chișinău, contravine asigurărilor date de autoritățile moldovene cu privire la planurile lor de a dezvolta relații constructive cu Rusia, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt oficial al Ministerului de Externe Maria Zakharova.

"Pe fondul protestelor de masă fără precedent în Chișinău, acțiunile restrictive ale autorităților moldovene față de reprezentanţii presei rusești, au atras atenția. Se poate interpreta că cineva nu se dorește acoperirea obiectivă a valului de protest național", a spus Zakharova.

"Menționăm că astfel de acțiuni contravin noilor asigurăridate de autoritățile Republicii Moldova cu privire la planurile lor de a dezvolta relații constructive cu Rusia. Ele contrazic drepturile recunoscute pe plan universal în privinţa libertatăţii de informare", a subliniatMaria Zakharova.

Proteste de masă au început în capitala Moldovei, Chișinău, duminică, 14 august. Printre participanți au fost reprezentanți ai Platformei Civile "Demnitate și Adevăr" (DA) și susținători ai partidului "Blocul Roşu". În conformitate cu ministerul de interne al țării, în jur de 40.000 de oameni au participat la întâlnirea de reprezentanții DA în apropierea clădirii guvernului. Aproximativ două sute de suporteri ai "Blocului Roşu", a încercat să pătrundă în biroul procurorului, dar încercările lor au fost contracarate, iar trei persoane au fost reținute. Liderii de partid s-au disociat de aceste acțiuni, spunând că intenționează să își atingă obiectivele "pașnic și într-un mod civilizat."

La 7 septembrie, producatorul RT Ruptly, Alexey Amelyushkin, a fost expulzat din Moldova, iar echipamentul a fost confiscat. În aceeași zi, o echipă de filmare de la postul de televiziune LifeNews Rusia a fost reținută pe aeroportul din Chișinău.