Organizația Tratatului de Securitate Colectivă cuprinde Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan

Moscova, 8 septembrie / TASS /. Președintele rus, Vladimir Putin vizitează Tadjikistanul pe 14 și 15 septembrie, pentru a participa la noua sesiune a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTCS), a declarat serviciul de presă al Kremlinului.

"In timpul summit-ului de la Dushanbe, conducătorii  țărilor membre ale OTCS vor discuta principalele direcții de cooperare aliate și modalități de stimulare", a declarat serviciul de presă. De asemenea, s-a menționat că "o atenție deosebită va fi acordată obiectivelor de a răspunde în mod eficient la provocările militare și politice cele mai presante, inclusiv legate de intensificarea activității grupurilor teroriste și extremiste, destabilizarea situației în apropierea frontierelor OTCS." În acest context, rezultatele exercițiilor forțelor armate ale țărilor membre OTSC și activitățile comune ale agențiilor de aplicare a legii vor fi luate în considerare.

OTSC cuprinde Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan.

Kremlinul a confirmat că "întâlnire separată a lui Vladimir Putin cu președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon va avea loc în Dușanbe. Alte contacte bilaterale ale liderului rus sunt, de asemenea, planificate.

Conducătorii Rusiei și Tadjikistanului au discutat telefonic, sâmbătă seara. Potrivit purtătorului de cuvânt prezidențial rus, Dmitri Peskov, în timpul conversației președintele rus a descris evoluțiile din Tadjikistan ca o încercare de a destabiliza situația și l-a asigurat pe omologul său de susținerea Rusiei faţă de conducereaTadjikistanului. Peskov a remarcat, de asemenea, faptul că liderii celor două țări au convenit să organizeze o reuniune separată în cadrul viitorului summit OTSC, la Dușanbe.

La data de 4 septembrie, două atacuri asupra bazelor militare ale țării au fost efectuate de către grupuri armate - la biroul central al Ministerului Apărării și la un departament al Ministerului de Interne din orașul Vahdat.