Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici este acuzat de a fi luat mită în valoare de aproximativ un milion de dolari, între 2011 și 2012

Kiev, 17 august / TASS /. Avocatul fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici a făcut apel la Parchetul General ucrainean pentru a-i permite ex-preşedintelui Ianukovici, acuzat de luare de mită la scară largă, să se confrunte cu înalți oficiali ucraineni într-o teleconferinţă care le-ar permite să stea faţă în faţă.

Înalţii funcționari cu care Viktor Ianukovici solicită să apară pentru interogatoriu sunt președintele Piotr Poroșenko, fostul prim-ministru Arseny Yaţenyuk, vicepreşedintele Andrei Parubiy, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare, Alexander Turchinov și primarul Kievului, Vitaly Kliciko.

"O propunere oficială (pentru teleconferinţa față în față cu oficiali de rang înalt din Ucraina) a fost introdusă la Procuratura Generală marți (16 august)," a declarat Vitaly Serdyuk ediției “Ukrainskaya Pravda” de miercuri, 17 august 2016.

În plus, apărarea solicită, de asemenea, o sesiune de interogare cu un număr de alte persoane nemenţionate, în același timp, pentru a obţine mărturii cu privire la "cazul Maidan".

Apărarea solicită examinarea printr-o video-conferință în instanța de judecată, deoarece "numai mărturie în instanța de judecată este decisivă", a explicat Serdyuk.

În același timp, ziarul ucrainean a dezvăluit că departamentul pentru investigații speciale nu a primit moţiunea avocatului lui Ianukovici.

Parchetul General ucrainean îl acuză pe Ianukovici de a fi luat o mită echivalentă cu aproximativ un milion de dolari, între 2011 și 2012. Fostul președinte este acuzat de comiterea unei infracțiuni în temeiul articolului 368 din Codul penal ucrainean (cîștigarea foloaselor necuvenit de către un funcționar).

Viktor Ianukovici a candidat la funcţia de președinte al Ucrainei de două ori. În 2004, după așa-numita "revoluție portocalie", el a trebuit să predea scaunul său prezidențial candidatului opoziției, Viktor Iușcenko. Cu toate acestea, el a câștigat cursa pentru alegerile prezidențiale din 2010, devenind al patrulea președinte al Ucrainei.

Toți observatorii și organizațiile internaționale legate de alegeri au recunoscut alegerile prezidențiale din 2010 din Ucraina ca fiind valabile. Conducătorii din numeroase țări l-au felicitat pe Ianukovici pentru alegerea sa. Nici măcar o singură țară nu a contestat vreodată legitimitatea șederii lui Ianukovici la putere înainte ca protestele din piaţa Maidan să nu izbucnească la Kiev, în 2013, determinînd în cele din urmă schimbarea de putere din Ucraina. Ianukovici a fost înlăturat din postul său prezidențial și a părăsit Ucraina.

Criza a cuprins Ucraina atunci cînd Ianukovici a suspendat semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, pentru a studia acordul mai bine. Măsura a declanșat revolte în masă care au dus în cele din urmă la o lovitură de stat, orchestrată de ţările occidentale și de Statele Unite, în februarie 2014.