Erbil, Regiunea Kurdistan - Un membru al Parlamentului rus a sugerat că Turcia ar putea permite forțelor ruse să utilizeze baza sa de la Incirlik, ca parte a războiului din Siria, pentru a demonstra disponibilitatea de a lucra cu Kremlinul.

"Turcia ar putea oferi baza de la Incirlik Forțelor Armate Aeriene din Rusia pentru a fi utilizată în operațiuni de combatere a terorismului [în Siria]. Acest lucru ar putea deveni o continuare logică a apropieri președintelui turc pas [Recep Tayyip] Erdogan față de Rusia ", a declarat, marți, senatorul Viktor Ozerov, membru al camerei superioare a Dumei - Parlamentul Rusiei, relatează RIA Novosti.

Sugestia lui Ozerov vine la doar o zi după ce a fost dezvăluit faptul că Rusia a folosit o bază aeriană iraniană, ca parte a campaniei sale de bombardamente în curs de desfășurare în Siria, obiectivul Kremlinului vizează în mod exclusiv distrugerea fostele afiliate al-Qaeda, Jabhat al-Nusra și Statul Islamic ( ISIS).

Ea vine, de asemenea, la o săptămînă după ce preşedintele Erdogan l-a vizitat pe președintele rus, Vladimir Putin, la Sankt-Petersburg. Ambele țări au convenit să instituie un mecanism comun, alcătuit din informații și cooperare militară, pentru a combate grupurile teroriste în Siria.

"Nu este garantat faptul că Rusia are nevoie de Incirlik", a adăugat Ozerov ", dar o astfel de decizie ar putea fi considerată ca fiind disponibilitatea reală a Turciei de a coopera cu Rusia în lupta împotriva terorismului în Siria, nu plătesc doar vorbe goale."

Incirlik este o mare bază aeriană turcescă din regiunea Adana, din sudul țării, aflată în apropiere de Siria, ce se constituie în rampă de lansare eficientă pentru operațiunile aeriene din acest teritoriu.

În momentul în care SUA au început campania aeriană împotriva ISIS în Siria, în septembrie 2014, turcii au refuzat să le permită să folosească Incirlik, ceea ce a făcut mai dificilă efectuarea loviturilor aeriene. Ankara a revenit, mai tîrziu, asupra acestei decizii, în iulie 2015.