Moscova, 23-08-2016  SPUTNIK INTERNATIONAL

Produsele alimentare de înaltă calitate ale  Rusiei  au dat o lovitură serioasă importatorilor din Orientul Mijlociu și din altă parte, iar industria agricolă rusă culege beneficiile sancțiunilor și beneficiază de o creștere a investițiilor.În urma unei alte recolte record la cereale, fermierii din Rusia vor să obțină condiții mai favorabile, deoarece se estimează că producția de cereale a țării va depăși pe cea a concurenților pentru un al doilea an consecutiv.
Săptămâna trecută Departamentul Agriculturii din SUA a publicat previziunile sale globale pentru 2016/17, conform cărora Rusia va deveni cel mai mare exportator de grâu din lume, la un volum de 72 de milioane tone.


Sâmbătă, fermierii ruși a declarat pentru RIA Novosti că ei sunt dornici să exporte mai multe produse agricole și au explicat de ce produsele lor sunt apreciate de către consumatori.

"Țara noastră are cel mai curat grâu față de marile națiuni agricole", a explicat Ghenadi Divavin, un agricultor care are 15 muncitori la ferma sa din regiunea Kursk din Rusia, care produce cereale și alte produse alimentare.
„La urma urmei, în epoca sovietică au fost folosite intensiv substanțe chimice puternice  - erbicide, îngrășăminte - și terenul  a fost afectat. De aceea, trebuie să ne concentrăm asupra produselor ecologice ", a spus el.Divavin a declarat că sancțiunile au fost o binefacere pentru exportatorii ruși, care investesc profiturile în echipamente noi pentru a satisface cererea în creștere.Desigur, sancțiunile au fost un mare ajutor. În cazul în care acestea sunt oprite, totul se poate schimba foarte repede. De pildă, au impus un embargo asupra soia produsă în SUA, și imediat toată lumea a trecut la lupin, care crește bine aici. Doar în ultimii doi ani, în Rusia, mai multe fabrici au fost construite pentru procesarea lupinului. "


Lupinul este o plantă ale cărei semințe nu conțin colesterol, dar conțin proteine și acizi grași polinesaturați. Pot înlocui așadar carnea în multe preparate.

"Am  apeluri telefonice de cinci ori pe săptămână, sunt întrebat cum este recolta, există o cerere foarte mare. Sancțiunile nu trebuie să fie ridicate în nici un caz! Putem oferi totul noi înșine, în doi sau trei ani vom acoperi toată cererea internă. În acest  moment există un pic de un decalaj în zona creșterii bovinelor bovine; este nevoie de ajutor din partea guvernului, deoarece ciclul de producție pentru carne și lapte este foarte lung și există costuri serioase, cu grajduri,mașini de muls, etc.Așa că noi fermierii, avem nevoie de împrumuturi avantajoase pe termen lung ", a explicat Divavin.

Kirill Iakovenko expert la  Alor Broker din Moscova a explicat că sancțiunile externe  și subvențiile guvernamentale pentru industria agricolă au permis agricultorilor să profite de condițiile meteorologice favorabile din acest an.

"Sancțiunile au avantajat pe producătorii ruși și a stimulat piața agricolă din Rusia, în timp ce creditele subvenționate au permis deschiderea unor noi instalații de producție", a declarat Iakovenko ziarului rus Vîzgliad.

"Exporturile de înregistrări sunt explicate prin cererea de înregistrare pentru grâul rusesc, care a devenit mai ieftin, din cauza modificării cursului de schimb", a spus Iakovenko.

Andrei Sizov, specialist în consultanță  la cereale și semințe oleaginoase la SovEcon din Moscova, a declarat pentru Financial Times că recoltele bune din Rusia  au drept cauze "norocul, vremea bună, un nivel ridicat al agrotehnologiilor,precum și condițiile economice relativ bune pentru agricultori din anii anteriori."

 Națiunile din Africa de Nord și Orientul Mijlociu sunt importatori tradiționali de grâu din Rusia.  De exemplu, furnizorii ruși au convenit recent un nou contract de a aproviziona piața egipteană.

În plus, costurile de transport mai mici au făcut ca Africa de Sud și Mexic, care cumpărau grâu din SUA, cumpără acum grâu rusesc.Mai mult,recolta de grâu din acest an în SUA este de o calitate îndoielnică, pentru că, deși a fost vreme rece și umedă și randamentul a fost mare, nivelul de proteine din grâu a scăzut.