Beijing, 01-09-2016      SPUTNIK FR
Se știe că China elaborează tehnologii spațiale bazate pe rachete purtate care pot decola de pe aeronave. Documentele tehnice despre avionul-cargo AN -225 MRIYA,pe care biroul de studii Antonov din Kiev le-a vândut la China Aerospace, ar putea ajuta compania chineză în încercarea sa, estimează un expert rus.
Canalul de televiziune chinez CCTV a anunțat că o societate chineză a cumpărat de la biroul de studii Antonov din Kiev un AN-225 Mriya („Vis” în ucraineană) un avion-cargo ce figurează printre cele mai mari avioane care au zburat vreodată, iar acesta ar fi singurul exemplar, dar Aleksandr Kotsiuba, președintele companiei Antonov, a dezmințit această informație.


Conform acestuia, nu este vorba de vânzarea unicului exemplar de AN -225 Mriya existent și apt de zbor, ci de un acord conform chinezii și-au propus să termine construcția unui al doilea aparat de acest tip, care a rămas neterminat și este stocat după anii 1980.


Comentând pentru Sputnik aceste informații, expertul militar rus Vasili Kașin a declarat că această tranzacție nu are nimic senzațional în sine.
„China  a cumpărat deja de la Ucraina know-how-ul militar prin consacratul sistem ce folosește ca intermediari mici societăți de import-export.

Caonform companiei ucrainene, acordul -cadru parafat la Beijing prevede semnarea a două contracte. Primul duce la finalizarea construcției celui de-al doilea aparat AN -225 care nu este gata decât în proporție de 70%”, a menționat d-l Kașin.
Putem adăuga că executarea primului contract nu va pune probleme.


„Nu trebuie ignorat faptul că al doilea contract ce însoțește acordul-cadru are ca obiect fabricarea unor asemenea avioane în China, ceea ce este perfect irealizabil, relansarea producției în serie a unui aparat atât de gigantic și de complicat ca AN 225 după 30 de ani este o sarcină dificilă pentru giganții aeronauticii, precum AVIC sau Boeing”, a explicat expertul.
El susține că documentele tehnice ale AN-225 vor fi utilizate de China în încercarea sa de punere la punct a diferitelor nave spațiale, utilizând „avioane orbitale”, lucru care,la fel ca exploatarea unor avioane așa gigantice este prea complicat.