Moscova, 12-09-2016    SPUTNIK International

Hillary Clinton este privită adesea ca un candidat care, dacă va fi aleasăviitorul președinte al SUA, va promova o politică externă dură, mai ales față de Rusia, China și Orientul Apropiat. Totuși dosarul său menționează o serie de decizii nefericite care au lăsat mai multe țări în haos.
Fostul secretar de stat american a menționat adesea experiența sa, care o recomandă a fi capabilă pentru funcția de conducător al SUA. Într-adevăr, vastul dosar în politică externă al d-nei Clinton vorbește de la sine; în același timp, imaginea pe care o proiectează este mult mai complexă și „toxică”.


„După cum președintelui Obama îi place să spună, Hillary Clinton are o mai mare experiență în securitatea națională față de toți candidații precedenți. Dar ea este în parte responsabilă de dezordinea mondială care a izbucnit în timpul mandatului lui Obama”, scrie Wall Street Journal.
Desigur, eșecurile politicii externe a președintelui Obama sunt numeroase: Libia, Rusia, Siria, Irak, Afganistan. Dar să nu uităm că secretarul de stat Hillary Clinton ajucat un rol-cheie într-o mare parte din aceste eșecuri.
Politica externă promovată de Hillary Clinton se manifestă în mod special în Orientul Apropiat. Fostul secretar de stat a votat pentru invazia americană a Irakului în 2003, după care a recunoscut că a fost o eroare. Ea a susținut intervenșia militară a NATO în Libia, o operațiune care a lăsat această țară în haos, de nerezolvat până în prezent.
Apoi, fostul secretar de stat a promovat o politică externă în forță, cu precădere în Siria, alimentând astfel teama că SUA va lansa o operațiune militară la scară mare în această țară arabă dacă d-na Clinton ajunge la Casa Albă pe 20 ianuarie 2017.