Vladimir Putin s-a întâlnit la data de 23 septembrie cu liderii partidelor politice care au câștigat locuri în Duma de Stat pe baza rezultatelor alegerilor. A se vedea Kremlin RU
Președintele a felicitat participanții la întâlnire cu privire la câștigarea alegerilor din Duma de Stat. D-l Putin a solicitat, de asemenea, deputaților celei de-a 7-a Dumei de Stat pentru a sprijini candidatura d-lui Viaceslav Volodin pentru funcția de purtător de cuvânt al Dumei de Stat.
Pe 22 septembrie, purtătorul de cuvât al  Dumei de Stat, Serghei Narâșkin, a fost numit director al Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse.


Presedintele Rusiei, Vladimir Putin: Bună ziua, colegi,

Rezultatele alegerilor de la 18 septembrie au fost anunțate oficial. Am avut  o întâlnire cu membrii Comisiei Electorale Centrale,  am vorbit despre asta și au confirmat încă o dată că alegerile au fost organizate în conformitate cu toate cerințele legale.Cetățenii ruși au determinat noua componență a parlamentului rus printr-o expresie directă, liberă a voinței lor. Trebuie să adaug că partidele parlamentare au reafirmat încă o dată statutul lor ridicat, și au arătat că  joacă un rol important  în configurația politică a țării noastre și se bucură de sprijinul și încrederea alegătorilor, a cetățenilor.
Succesul în alegeri, după cum bine știți, este întotdeauna o nouă provocare, o nouă piatră de hotar, pentru că oamenii au așteptări de la alegeri, și trebuie să lucreze pentru a îndeplini aceste așteptări.
Parlamentul este ales pentru a aborda problemele naționale, problemele pe care alegătorii le ridică pentru diverse organisme guvernamentale, inclusiv pentru organul legislativ suprem. Aici un dialog direct, deschis și onest cu cetățenii este crucial; am vorbit în repetate rânduri despre acest lucru.
Alegerea s-a bazat pe un sistem mixt  sprijinit în unanimitate - jumătate dintre deputați sunt aleși în parlament din circumscripții uninominale. Acest lucru înseamnă o conexiune mai strânsă și mai fiabilă între camera inferioară, Duma de Stat, regiunile și teritoriile rusești. Sper ca feedback-ul va fi, de asemenea, utilizat mai eficient.
Sistemul mixt permite părților să fie reprezentate în Duma de Stat pe o bază mai largă. Este adevărat, acest lucru nu are o pondere foarte importantă, dar  partidele mici au acum oameni care pot folosi tribuna publică a Dumei de Stat să formuleze și să-și apere poziția lor. Și acest lucru este, de asemenea, un indiciu al unei concurențe sporite politice și de partid.
Partidul Rusia Unită  a câștigat majoritatea în noua Dumă de Stat. Acesta va purta responsabilitatea atât a calității eforturilor de elaborare a legilor, precum și un dialog constructiv cu alte partide reprezentate în parlamentul rus. Sper că această activitate se va baza pe o atitudine consistentă și respectuoasă față de minoritatea parlamentară.
Cu toate că aceasta este o chestiune a parlamentului și a partidului Rusia Unită, consider că este oportun să păstreze distribuția fotoliilor în marile comitete așa cum a fost în Duma precedentă, chiar dacă Rusia Unita a primit multe mandate de data aceasta. Cred că acest lucru ar contribui la o activitate mai constructivă cu toate partidele reprezentate în parlament.
Aprobarea bugetului este o prioritate pentru Duma de Stat. Mă aștept ca parlamentarii să se implice imediat  în această lucrare. Facem acest lucru în fiecare zi - așa am făcut și ieri, când am terminat în jur de 10 seara.Această muncă este dificilă și voi știți foarte bine acest lucru; mulți dintre voi ați devenit finanțatori profesioniști, reprezentanți ai grupurilor sociale (Guvernului). Acesta este motivul pentru care vă îndemn să vă alăturați eforturilor fără întârziere. Și de la bun început, vă rugăm să stabiliți o cooperare strânsă, semnificativă și constructivă cu Guvernul Federației Ruse.
Permiteți-mi să adaug că Duma de Stat are numeroase noi membri. Sper, totuși, că va fi asigurată continuitatea. În primul rând, acest lucru va duce la consolidarea eforturilor pentru a aborda sarcinile cheie naționale de dezvoltare și va fi gata să lase deoparte diferențele dintre partide, care sunt inevitabile, desigur, dar  ar trebui să fie plasate în plan secund în discuțiile divergente la aspectele cheie, astfel încât să
se atingă obiectivele comune în interesul societății și al dezvoltării naționale. Sunt încrezător că noua componență a corpului de deputați este pe deplin pregătită pentru o muncă serioasă și responsabilă.
În continuare există o problemă de personal. Știți că ieri am oferit lui Serghei Narâșkin postul de șef al uneia dintre cele mai importante organizații din sistemul de stat, Serviciul de Informații Externe. El a acceptat oferta și, prin urmare, nu va putea să-și continue activitatea sa ca vicepreședinte al Dumei de Stat, Președinte al Parlamentului.
Acest lucru aduce în prim-plan necesitatea de a alege un nou reprezentant al Dumei de Stat. Acest aspect este cu siguranță în sfera de activitate exclusivă a deputaților, dar dl Medvedev și cu mine vom cere  
susținerea candidaturii lui Viaceslav Volodin. Aș dori să vă informez despre acest lucru, iar dacă dumneavoastră, ca liderii de fracțiune parlamentară veți crede că este posibil, în consecință, să răspundeți la aceasta.
Dl Volodin știe ce este activitatea parlamentară; el însuși a fost deputat pentru o lungă perioadă de timp, iar la Biroul Executiv prezidențial a menținut contacte directe cu corpul adjunct, liderii fracțiunilor și cu părțile. Aceasta a fost o parte a îndatoririlor sale profesionale. Sper ca toate acestea să-l ajute să gestioneze activitatea în camera inferioară a Parlamentului. Desigur, dacă deputații adoptă o decizie relevantă în acest sens.
Aceasta este ceea ce am vrut să spun la început.  Dle Medvedev, vrei să adăugați ceva?

Prim-ministrul Dmitri Medvedev: Sigur.

Dle președinte, stimați colegi,

Presedintele tocmai a menționat necesitatea unor eforturi consolidate, în special cu privire la aspectele esențiale ale dezvoltării naționale, formarea bugetului de stat și soluționarea problemelor sociale urgente.
Adresându-mă colegilor mei din alte forțe politice, doresc să spun că partidul Rusia Unită este pregătit pentru acest lucru, precum și Guvernul Federației Ruse. Am menținut întotdeauna relații de lucru cu toate partidele parlamentare. În mod firesc, sperăm să se lucreze cu noua Dumă de Stat în modul descris de către președinte chiar acum.
Politologii și experții vor discuta rezultatele campaniei electorale pentru o lungă perioadă de timp, dar este deja evident că sistemul nostru politic este în curs de dezvoltare. De data aceasta, mai multe partide au participat la alegerile pentru Duma de Stat. Intr-adevar, nu toate dintre ele au depășit barierele, dar este evident că partidele parlamentare au primit din nou sprijin de la o parte considerabilă a populației
noastre, alegătorii din Federația Rusă. Cu toate acestea, cele mai importante alegeri pentru Duma de Stat noastre s-au desfășurat în cadrul unui sistem complet nou. Mulți deputați au reprezentat regiuni și au existat mulți deputați cu un singur mandat, și se pare că acest lucru va exercita, de asemenea, o influență asupra activității Dumei de Stat. Sper că acest lucru va fi un aflux proaspăt și interesant, care îi va
permite să răspundă la problemele cele mai stringente.
Aș dori să confirm încă o dată că Rusia Unita este forța politică și  partidul care, după alegerile pentru Duma de Stat, are o majoritate constituțională și Guvernul Federației Ruse este pregătit pentru acest lucru.
Mulțumesc.


Vladimir Putin: D-l Vasiliev, continuați mai departe, vă rog.

 Liderul fracțiunii Rusia Unită și vicepreședinte al Dumei de Stat, Vladimir Vasiliev: Vă mulțumesc foarte mult.
Aș dori să rețineți că propunerea dvs. de a desemna pe Viaceslav Volodin este cu siguranță foarte interesantă pentru noi și noi o vom  sprijini, deoarece el a lucrat în Guvern, este foarte familiarizat cu Duma și lucrează în cadrul Biroului executiv. El știe cum să se stabilească sarcinile care fac ca toată lumea să lucreze cât mai bine posibil.
Noi cunoaștem stilul său de muncă  și cred că aceasta, prin toate mijloacele, va influența în mod pozitiv activitatea parlamentului nostru, în condiții care, d-le președinte, va fi necesar a se menține echilibrul intereselor tuturor forțelor politice, și, cel mai important, pentru a asigura dezvoltarea națională și interesele oamenilor. Sper că vom face față la această sarcină. În orice caz, nu pot decât să-mi exprim opinia cu
privire la aceasta. Mulțumesc.


Vladimir Putin: Vă mulțumesc.
Dle Ziuganov, vă rog.

Liderul fracțiunii Partidului Comuniștilor din Duma de Stat Ghenadi Ziuganov: Domnule președinte, aici vedem oameni care sunt responsabili pentru două probleme majore. În primul rând, pentru a menține stabilitatea în țara noastră și în al doilea rând, pentru a păstra unitatea în societatea noastră, o condiție prealabilă pentru depășirea sancțiunilor și a crizei.
Vorbind despre dl Narîșkin, îl felicit pentru noua sa funcție. Eu cred că activitatea sa în Parlament a fost extrem de eficientă. El și-a dovedit capacitatea sa de a comunica cu toate părțile și de a găsi soluțiile cele mai potrivite, într-un mod plin de tact și profesionalism. Dl Volodin are un exemplu de urmat.
În ceea ce privește situația în general, ne-ați auzit, dle președinte. Am ascultat și am studiat îndeaproape cuvântarea dv. din decembrie în cadrul Adunării Federale, când ați spus direct că alegerile trebuie să se desfășoare într-un mod care națiunea să aibă încredere în rezultatele lor. În cadrul Dumei ați făcut apel la toate părțile să se asigure că alegerile devin în primul rând un concurs de echipe și programe.
Așa că, după ce ne-ați dat un sprijin energic în ceea ce privește legislația privind politica industrială, planificare strategică și întreprinderile de stat - care au reușit, chiar și în timpul crizei, să devină cel mai bune din țară - în materie de educație, cu privire la știință și un număr de alte inițiative, am elaborat un pachet de legi și am alcătuit împreună o echipă puternică, profesionistă pentru a fi gata să se angajeze într-un
dialog deschis și profesional.
Din păcate, un peisaj politic cu 77 de partide - un caz unic la nivel mondial - dintre care 14 au luat parte la alegeri, nu poate să conducă la un dialog normal. Nu cred că este un lucru bun, pentru că dacă ar fi existat un concurs de echipe, acest dialog ar fi avut ca rezultat mai degrabă soluții decât critici reciproce.
Pe de altă parte, suntem foarte preocupați de presiunea tot mai mare asupra economiei noastre. Am ținut aproape 500 de reuniuni și trebuie să vă spun că 72 din 100 de cetățeni ai noștri câștigă 15.000 de ruble, sau mai puțin, pe lună. Nu am reușit să trecem o lege națională privind beneficiile pentru copiii din al doilea război mondial, în ultimul Parlament, dar chiar și ei au dreptul la 12.000 de ruble pe lună, în medie. Având în vedere că inflația s-a redus la jumătate această sumă, această lege este o prioritate. Aceasta ar avea nevoie de 120 de miliarde de ruble, ceea ce este fezabil, indiferent de criză, iar acești oameni au nevoie de tot sprijinul pe care le putem da.
Aș dori să atrag atenția colegilor noștri asupra faptului că naționalismul, rusofobia și sentimente anti-sovietice au fost armele folosite împotriva Uniunii Sovietice. Ucraina este un exemplu nefast, după ce a terorizat și alungat pe toți comuniștii, a demolat toate monumentele comuniste și a început eliminarea a tot ce este rusesc și străin. Trebuie să rețineți, dle președinte, că nimic de acest fel nu a ajuns să treacă în Rusia.
Au existat multe încercări de intimidare și cu mine. Un grup de funcționari de rang înalt din partidul nostru a fost ostracizat, ceea ce nu s-a mai întâmplat. D-lui Obuhov, de exemplu, i s-a interzis să participe la alegeri, ca și  d-luil Soloviov. D-l Kalașnikov, unul dintre cei mai experimentați specialiști în afacerile internaționale, a stat în orașul său natal din Togliatti. Acolo, el a asigurat victoria în cel mai mare cartier
industrial al orașului, Avtozavodski, dar a pierdut în proporție de 3 la 1 în districtul rural, care este practic imposibil. Același lucru s-a întâmplat cu amiralul Komoedov în Sevastopol, în Crimeea și în regiunea Kaliningrad.
Noi am făcut întotdeauna bine acolo. Cu toate acestea, chiar și un amiral de renume, care a făcut atât de mult pentru apărarea țării și pentru a sprijini Ministerul Apărării, nu a reușit să intre în Duma pe lista partidului. Nici nu vorbesc despre situația din Moscova, unde liderul nostru a fost atacat de cinci publicații de propagandă anti-comuniste. Când m-am retras din funcția de președinte în 1996, astfel de materiale negative s-au produs în Finlanda - le-au fost rușine să le publice în Rusia. Situația din Moscova a fost absurdă.
Ceea ce aș sublinia ca foarte important este securitatea pentru noi toți. Suntem cu toții foarte îngrijorați de faptul că economia țării a stagnat. Declinul în ultimii ani, a atins niveluri critice. Cu toții avem nevoie, trebuie să găsim o cale de ieșire.
Permiteți-mi să vă dau rezultatele în două secții de vot, în cazul în care acestea sunt 100 la sută curate. Secția de vot nr 2765 se află în vecinătatea Universității de Stat din Moscova, iar 33 la sută au votat pentru Yabloko, peste 20 pentru Partidul Comunist, 15,7 pentru Rusia Unita, 11 pentru PARNAS. Eu pot continua, dar acest lucru nu este corect.
Ideea este că centrul Moscovei este o zonă de elită, cu cele mai mari prețuri de locuințe, și locul reședinței miniștrilor Guvernului, și totuși Iabloko și PARNAS împreună au 44 la suta din voturi. Acest lucru este foarte derutant, pentru că am văzut propuneri ale Parnas care nu au nimic în comun cu interesele noastre naționale, nimic.
 Un alt rezultat - Moscova, Institutul de Fizică și Tehnologie, Dolguprudnenski District. Iabloko are 36 la sută, Partidul Comunist 16 la sută, Rusia Unită - 12, Partidul Creștere - 11, Parnas - 8.4. Din nou, Iabloko și PARNAS 45 luat la sută din voturi.
Ar trebui să ne uităm cu atenție la asta. Dacă luăm în considerare Moscova și Leningrad (Sankt Petersburg), prezența la urne a fost cea mai mică acolo. La ora 6 pm, rata de participare la Moscova a fost la 28 de procente, în Leningrad la 25. Cifra finală a fost de mai puțin de 35 de ani, ceea ce înseamnă că doar o treime din alegătorii noștri votează, iar aici vorbim despre cele două orașe principale pe care ar trebui să
servească drept modele pentru restul tarii.
În ceea ce privește infracționalitatea, este foarte deranjant. Daghestan, Mordovia, Rostov, Nijni Novgorod și Samara sunt regiunile care au avut întotdeauna o reputație proastă. Am fost șocat, ca să fiu sincer, că, în Nijni Novgorod, s-a format o întregă structură infracțională.Tot ce trebuie să faceți este să-l urmăriți și instrui serviciile speciale pentru a investiga, pentru că o bandă criminală de aproximativ 15 de persoane
și-a înființat de bază acolo.

Cunosc destinul Rusiei. Am scris o serie de lucrări majore pe ea. Cartea mea „Globalizarea ca Destinul Umanității” a fost tradus în toate limbile importante ale lumii. Avem o mare parte dependentă de autoritatea șefului statului. Noi am fost și continua să facă totul pentru conducerea țării să aibă autoritate.
Rusia nu poate supraviețui fără o puternică structură pe verticală a statului, corectitudine, spiritualitate, colectivism. Dar autoritatea dumneavoastră este, de asemenea, autoritatea întregii națiuni, iar noi trebuie să aibă grijă de ea, ea nu poate servi doar un singur partid. Acest lucru este de o importanță capitală pentru noi toți astăzi, mâine și în viitor.
Acum sunteți în căutarea unei soluții pentru a echilibra situația în Duma. Acesta poate fi, probabil, echilibrată, dar în conformitate cu actuala Constituție aveți mai multe competențe  ca  secretarul general (al Partidului Comunist), și de două ori la fel de mult ca și președintele SUA. O mare parte din viitorul apropiat va depinde de poziția dumneavoastră.
Orientarea politică externă, de stat, patriotică, devine un sprijin extraordinar. Politica economică liberală și financiară, în cazul în care aceasta va continua, va conduce la situația în care nu vom mai avea fonduri pentru a ne finanța apărarea, știința și educația. Să  căutăm o soluție proprie. Noi suntem pregătiți să facem eforturi maxime pentru asta.