Tipărire
Categorie: Articole - pagina 1
Нравится

Actualul şef de stat al Federaţiei Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a născut pe 7 octombrie 1952 la Leningrad (denumirea din perioada URSS a Sankt-Petersburgului actual), într-o familie de muncitori. Din copilărie, era pasionat de sport şi de filmele cu spioni.

În 1975, este absolvent al departamentului internaţional al facultăţii juridice a Universităţii de Stat din Leningrad. Este apoi repartizat să lucreze în organele securităţii de stat. În 1984, este admis la şcoala superioară a Komitet Gossoudarstvennoi Bezopasnosti (KGB) din Moscova (în prezent – Şcoala de Informaţii Externe), specializându-se în ţările germanofone.

În anul 1985, Vladimir Putin este repartizat în Republica Democrată Germană, unde ocupă postul de director al Casei de prietenie sovieto-germane la Dresda, până la sfârşitul lui 1989. Revenit la Leningrad, devine consilier al directorului Consiliului municipal, Anatoli Sobceak, pe care îl cunoştea din timpul studiilor universitare. În 1994, V. Putin ocupă postul de vicepreşedinte al Consiliului municipal al Sankt-Petersburgului şi se specializează în chestiuni referitoare la investitţii, la cooperarea cu întreprinderile străine şi la deschiderea de consorţii de tip joint-venture. În 1992, demisionează din KGB, având gradul de locotenent-colonel în rezervă. În august 1986, Vladimir Putin se instalează la Moscova, devenind adjunctul lui Pavel Borodin, subaltern al preşedintelui rus. După aceasta, V. Putin devine şeful Direcţiei de control a Administraţiei Federaţiei Ruse, succedând în funcţie lui Alexei Kudrin. În iulie 1998, este numit director al Serviciului federal al securităţii şi, simultan, începând din martie 1999, devine secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei. DinVladimir Putin prezidează guvernul Rusiei. Pe 31 decembrie 1999, după demisia anticipată a preşedintelui Boris Elţîn, V. Putin devine preşedinte interimar. Pe 26 martie 2000. este susţinut de 52,94% dintre electori, devenind astfel preşedinte ales al Rusiei şi îşi începe mandatul pe 7 mai 2000. Pe 14 martie 2004, Putin este reales preşedinte pentru un al doile amandat, cu 71,31% din voturi. În aprilie 2008, Vladimir Putin este ales preşedinte al partidului Rusia Unită. Totuşi, nu aderă la acest partid, nedevenind membru. Pe 7 mai 2008, demisionează din postul de preşedinte al Rusiei. De pe 8 mai 2008 până pe 6 mai 2012, V. Putin ocupă funcţia de şef al guvernului rus. Din toamna anului 2011, candidatura sa este propusă pentru postul de preşedinte al Federaţiei Ruse de către partidul Rusia Unită. La alegerile din 4 martie 2012, Vladimir Putin câştigă victoria din primul tur, cu un scor de 63,6% din voturi. 

Preşedintele rus este licenţiat în ştiinţe economice. Vorbeşte curent germana şi engleza. Este sportiv de performanţă, specializat în sambo şi judo, sporturi în care are gradul de Maestru. Ii place mult schiul montan. Are două fiice, Ekaterina şi Maria, în vârstă de 29 şi respectiv 30 de ani, care nu au fost niciodată « copii-vedetă », ci temperamente muncitoare şi aplicate : de exemplu, Maria este cercetător ştiinţific în endocrinologie iar Ekaterina, de asemenea, cadru universitar.

Una din marile pasiuni ale preşedintelui rus sunt animalele. Făcând echitaţie sau înotând în mijlocul delfinilor, mângâind tigri, îngenuncheat lângă un urs polar sau îmbrăţişând din toată inima câinii preferaţi, preşedintele rus îşi dezvăluie mereu, cu sinceritate, ataşamentul nedisimulat şi protecţia faţă de animale. In plan instituţional, aceasta s-a tradus în amplele programe de stat pentru ocrotirea a numeroase specii de animale care au schimbat atitudinea naţională faţă de soarta speciilor rare, responsabilizându-i într-un mod aparte pe cetăţeni ruşi în relaţia cu necuvântătoarele.

Astăzi, 7 octmbrie, este ziua de naştere a preşedintelui rus, prilej cu care, în numele Asociaţiei noastre, îi transmitem un sincer “La mulţi ani!”. В добрый путь, в добрый час!