Tipărire
Categorie: Articole - pagina 1
Нравится

  Pe măsură ce relațiile dintre Rusia și Statele Unite ale Americii au ajuns până la sfârșitul mandatului președintelui Barack Obama  la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, pe umerii următorul lider al SUA cade o sarcină grea: fie a atenua tendința negativă, fie a o lăsa sa se adâncească.
 Anastasia Levcenco, Sputnik International: Candidatul democrat Hillary Clinton și candidatul republican Donald Trump au opinii diametral opuse cu privire la Rusia, În sensul că primul să devină pentru Moscova un „dușman previzibil", în caz de victorie, iar al doilea să fie mai degrabă un "prieten imprevizibil. "


„Uliul” Clinton

Hillary Clinton susține prelungirea sancțiunilor anti-rusești asupra Ucrainei și susține că Kievul merită mai mult echipament militar, formare și ajutor financiar de la Washington. Ea a cerut ca statele UE să fie mai angajate la sancțiuni, în ciuda unor lideri europeni care pun sub semnul întrebării necesitatea continuării acestora deoarece afectează grav economiile, și a sprijinit întărirea legăturilor dintre NATO și Ucraina, lucru
care este văzut de Rusia ca o provocare.
De asemenea, candidatul democrat urmărește să extindă sistemul antirachetă american în Europa de Est, în ciuda îngrijorărilor Moscovei, exprimate prin întărirea efectivelor militare în vecinătatea granițelor rusești.
În Siria, Hillary Clinton dorește să stabilească o zonă de interdicție aeriană, care a fost evitată chiar de Obama, deoarece aceasta ar putea însemna o confruntare militară directă cu Rusia în Siria.
Candidatul solicită reducerea acțiunilor rusești și iraniene în Siria, deoarece acestea sunt  un „sprijin deschis" pentru președintele sirian Bashar al Assad și promite refacerea hegemoniei SUA  în Orientul Mijlociu.
Mai mult, Hillary Clinton acuză Rusia de atacuri cibernetice,aceasta fiind în spatele difuzării pe Wikileaks a comunicatelor pe e-mailuri făcute de John Podesta, președintelui campaniei ei, John Podesta, în scopul de a influența alegerile din SUA. Oficialii ruși au negat acuzațiile. Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat la sfârșitul lunii octombrie că Rusia nu a avut un favorit în cursa prezidențială din SUA, dar s-ar putea coopera cu noul lider american, oricare ar fi acesta.
„Hillary Clinton este mult mai agresivă față de Rusia decât Obama. De fapt, ea are o viziune mult mai negativă față de Putin decât Obama", a declarat John Mearsheimer, un om de știință politică american de renume si autor al teoriei realismului ofensiv,într-un interviu pentru Sputnik.
Acest antagonism cu liderul rus ar putea fi personal, crede Richard Sakwa, profesor de politică rusească și europeană la Universitatea din Kent.
„În mod clar, ea are un antagonism personal profund cu Putin, iar sentimentul este reciproc. Deci, la nivel personal, lucrurile vor fi foarte complicate. ... De asemenea, Hillary Clinton, a avansat ideea intervențiilor umanitare. Deci, ideologic, ar putea fi extrem de periculos pentru relațiile SUA-Rusia ", a declarat Sakwa pentru Sputnik.
Cu toate acestea, Hillary Clinton, fiind secretar de stat în 2009, a propus o "resetare" a relațiilor dintre SUA și Rusia, a remarcat Nikolai Zlobin, analist politic, fondatorul și actualul președinte al Centrului pentru interese globale din Washington.
„Chiar dacă această tentativă a eșuat, cel puțin ea a încercat să îmbunătățească relațiile cu Rusia", a declarat acesta pentru Sputnik.

Immprevizibilul Trump

Donald Trump, în contrast, a lăudat conducerea lui Putin și a declarat că se va bucura de întâlnirea cu liderul rus.
El a evitat să dea un răspuns direct la întrebarea la o conferință de presă,  dacă el va recunoaște Crimeea ca teritoriu rusesc și va ridica sancțiunile, spunând doar „ vom studia aceasta." Analiștii se așteaptă că Trump, în caz de victorie, ar ridica, cel puțin parțial, sancțiunile.
În ceea ce privește NATO, cauza multor preocupări ale Rusiei, Trump pune sub semnul întrebării relevanța alianței la toate aspectele privind mediul actual de securitate. Candidatul GOP spune că alianța este depășită și prea costisitoare pentru Washington.
Referitor la Siria, Trump crede că Moscova, Damasc și Teheran sunt singurii care combat cu adevărat terorismul în regiune și vrea să lucreze mai strâns cu Rusia împotriva Daesh.
Trump, de asemenea, crede că „Putin este mult mai inteligent decât Obama" în Siria și critică pe Hillay Clinton, care „îl vorbește atât de rău pe Putin", numindu-l pe acesta înțelept.
Candidatul republican a negat în repetate rânduri acuzațiile lui Hillary Clinton că ar avea  legături cu Kremlinul și a respins orice amestec al Moscovei în campania sa. Biroul Federal de Investigații (FBI) a inițiat o anchetă  unora dintre consilierii săi asupra presupuse legături cu autoritățile ruse, dar nu a găsit nici o dovadă, potrivit rapoartelor mass-media.
„Dacă Trump va fi ales, este destul de clar din tot ceea ce el a spus că relațiile se vor îmbunătăți, probabil. El nu va fi ales. Dar, dacă se întâmplă un miracol, el va face ceva pentru a îmbunătăți relațiile cu Rusia", a declarat John Mearsheimer pentru Sputnik.
Cu toate acestea, extravaganța  candidatului GOP face ca unii analiști se îndoiescă de  modul în care promisiunile sale electorale vor fi puse în practică.
Nu sunt sigur că Trump ar fi o opțiune mai bună pentru Rusia, să fiu sincer. El nu înțelege lucrurile și are un sens mai strategic pe care Hillary Clinton nu îl are. El este singurul care a spus unele lucruri inteligente  în campania sa. Din nefericire, el este imprevizibil ", a declarat Richard Sakwa pentru Sputnik.
Mai mult decât atât, deși este om de afaceri de succes, Trump este un începător în politică, a remarcat Zlobin.
„Nimeni nu  spune de obicei, dar trebuie spus că la cei 69 de ani ai săi, este la prima sa apariție pe scena politică. ... Singurul lucru pe care îl putem spune sigur este că, dacă el devine președinte, Statele Unite vor avea o politică externă foarte inconsecventă. El poate trece de la o extremă la alta, fiind un politician neexperimentati ", a declarat Nikolai Zlobin pentru Sputnik.
Orice promisiuni ar face candidații în camoania electorală, se pot vedea schimbări considerabile după alegeri doar în funcție de echipa pe care câștigătorul și-o va alege și de mediul politic în care va trebui să lucreze.
„Trump se poate confrunta cu o rezistență în cadrul departametului de politică externă, care este plin de oameni ostili Rusiei. Deci, chiar Trump va avea probleme", a declarat John Mearsheimer pentru Sputnik.
Om de afaceri cu experiență, dar politician novice, Trump poate să nu  reziste la presiunea „ elitelor interne și altor centre de forță din Statele Unite," a lua decizii inadecvate, a remarcat Zlobin.

Alegerea celui mai mic dintre rele

Nici unul dintre candidați nu dă Rusiei o speranță reală pentru o reducerea tensiunilor cu Washingtonul. Experții prevăd că  părțile vor continua discuțiile privind Siria și Ucraina, dar rezolvarea cele două probleme este încă departe.
„Va trebui să fie continuată discutarea situației din Siria. Discuțiile privind Ucraina va continua la fel de bine, și cred că la un moment dat, va să trebui programată o reuniune la nivel înalt între cei doi președinți.
Trebuie să existe o agendă de lucru ", a declarat pentru Sputnik Angela Stent, director al Centrului pentru  Studii Est Europene, Rusia și Eurasia la Universitatea Georgetown.
Majoritatea analiștilor sunt de acord că status-quo-ul în relațiile bilaterale este cel mai bun scenariu pentru Rusia în situația actuală
„Relațiile americano-ruse au fost pe o spirală descendentă destul de mult timp, îmbunătățirea acestora nu este un lucru  ușor, va fi necesar un efort concertat din partea conducerii pe ambele părți. ... Aș fi foarte fericit dacă s-ar executa un impuls major  doar pentru a ne asigura că relațiile noastre, cel puțin nu se înrăutățesc” a declarat pentru Sputnik Toby Gati, presedinte al TTG Global LLC Strategic Advisory Services
din Washington.
John Mearsheimer, de asemenea, consideră că „tot ce putem spera este ca, dacă Hillary Clinton  va fi aleasă, vom menține status quo-ul, ideea că lucrurile se vor îmbunătăți în orice moment ."
Cu toate acestea,în  Rusia  este cultivat obiceiul de a face o politică suplă cu orice lider american în istoria de lungă durată a relațiilor SUA-Rusia, crede Nikolai Zlobin. Chiar și în momentele celor mai dure crize,  fiind în pragul unui război nuclear, cele două țări au reușit să rezolve problemele pe cale diplomatică.
"Cred că prejudiciul  care este posibil, abordarea schematică, bazată pe ideologia lui Clinton în Rusia se poate  repara. Rusia a câștigat o bună experiență de-a lungul anilor de muncă cu astfel de politicieni americani. ... Cu toate posibilele dezavantaje ale Clinton, cred că predictibilitatea în politica externă, chiar și una proastă, este întotdeauna mai bună decât imprevizibilitatea. un dușman previzibil este mai bun decât un prieten imprevizibil ", a conchis Zlobin.
Alegerile prezidențiale din SUA va avea loc pe 8 noiembrie Potrivit sondajului New York Times / CBS News, Clinton pastreaza un avans subțire în fața luiTrump în lupta finală, dar marja ei de trei puncte  face actuala cursă pentru Casa Albă mai strânsă ca niciodată.