Și în anul 2016 orașul Ploiești a fost gazda manifestărilor prilejuite de Zilele Culturii Ruse, manifestare anuală care atrage tot mai mulți români, iubitori de artă și cultură rusă. O artă și o cultură ca care noi, românii, avem multe în comun, dar curente polittice nefaste caută cu orice preț să ne împiedice să ne apropiem de aceasta. În ciuda acestor eforturi demne de o cauză mai bună, sufletele românilor, înbâcsite de sindromul „lady Ga-ga” tind să iasă la aerul curat al adevăratei culturi care are obârșii comune cu cultura lor.


Trebuie menționate efortul și activitatea depuse de Centrul Rus de Știință și Cultură din București, condus de doamna Natalia Mujennikova, care a oferit în acest an o gamă mai bogată de evenimente față de anii trecuți.Evenimente în rândul cărora Festivalul Filmului Rus, organizat după o idee a președintelui Vladimir Putin, a ocupat și ocupă un loc de cinste. Veritabila caravană cinematografică, din care nu lipsesc filme ca „Andrei Rubliov”, „Tigrul Alb”, „Fata Fără Zestre”, „Mâna Cu Briliante” a străbătut și străbate multe dintre orașele României.
...Vineri, 11 noiembrie 2016. Amurgul unei frumoase zile de toamnă marchează începutul, la ora 17, a manifestărilor Zilelor Culturii Ruse la Ploiești. Organizate în sediul primitor al Casei Petrolistului-LUKOIL, expoziția  „ Costumul rusesc tradițional PORT POPULAR..POPOR BINE ÎMBRĂCAT” și „ Zilele Fimului Rus” s-au bucurat de prezența E.S Ambasadorul Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin, a prefectului
județului Prahova și a altor oficialități locale. A fost prezent și d-l Andrei Bogdanov, directorul rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploiești, principalul sponsor al evenimentului. Un public numeros a fost prezent la aceste manifestări. În calitate de vicepreședinte al Asociației de Cooperare România Rusia am fost și eu prezent, însoțit de Olga Dobrin, colegă de serviciu, originară din Sankt Petersburg, împreună cu fiul său.


Evenimentul este inaugurat de discursul d-lui ambasador Valeri Kuzmin, care a menționat: „Important este că deschidem astăzi o expoziție interesantă care ne va arăta că popoarele noastre nu sunt atât de îndepărtate unul de celălalt, în primul rând privind prin prisma tradițiilor”. Un îndemn politicos și subtil pentru o mai mare deschidere întru relansarea și dezvoltarea relațiilor româno-ruse.
D-l Andrei Bogdanov, directorul Petrotel LUKOIL Ploiești, a menționat în cuvântarea sa că acest eveniment coincide cu aniversarea a 20 de ani de la înființarea societății Petrotel LUKOIL. Domnia sa a arătat totodată că municipiul Ploiești, pe lângă faptul că este un puternic centru economic, este un oraș cu tradiții culturale, iar istoria sa a interferat nu o dată cu istoria Rusiei. De asemenea, d-l Bogdanov a precizat că
există asemânări între costumele populare rusești și românești, ceea ce denotă asemânări între tradițiile celor două popoare-rus și român. În finalul discursului său, d-l Bogdanov a mulțumit Centrului Rus de Știință și Cultură din București pentru activitatea susținută de promovare a culturii ruse în România.


D-na Natalia Mujennikova, directorul Centrului Rus de Știință și Cultură, a făcut o prezentare succintă a programului de activități pe anul 2016. Un program mult mai bogat față de alți ani, care s-a desfășurat în mai multe localități din țară. Iar Festivalul Filmului Rus a fost cea mai importantă manifestare. Iar la Ploiești, cu sprijinul LUKOIL, este a patra ediție care a poposit pe meleaguri prahovene. În acest an, a fost prezentată
expoziția de costume populare rusești; costume originale, cu vechime de 100-150 ani, provenite din orașul Perislav Zalevski. De asemenea, în expoziție există fotografii făcute în perioada „expedițiilor etnografice”, fotografii care ne arată cum femeile ruse, în puținul timp rămas după istovitoarele activități gospodărești, aveau puterea de a zămisli din mâinile lor pricepute asemenea minunății.


D-na Lizaveta Kelt, organizatoarea expoziției, a precizat că întreaga colecție cuprinde 2000 unități, din care 300 costume set complet. D-na Kelt a prezentat în amănunt mai multe costume din diverse regiuni ale Rusiei, făcute la finele sec. 19 și în prima jumătate a sec. 20, precizând că și după revoluția din 1917 tradiția costumelor populare s-a păstrat, fiind una conservatoare.
Vizionarea expoziției, a fiecărui costum în parte, a prilejuit reflecții interesante din partea vizitatorilor. Mulți au remarcat asemănări, motive comune cu costume populare românești, mai ales cu cele din zona Munteniei și din sudul Ardealului. Olga mi-a fost de ajutor, remarcând costume originare din nordul Rusiei (Petrozavodsk) precum și un costum originar din Voronej.
Către finalul vernisajului ne pregătim de plecare. Înainte de rămas-bun, Olga o cunoaște pe d-na Mujennikova. Urmează un dialog însuflețit între noi, în română și rusă, despre cultura rusă, despre activitatea Centrului... Un dialog în care Olga și-a regăsit obârșiile, a putut, după mulți ani, să vorbească a doua sa limbă . Un dialog emoționant, care ar putea fi un bun exemplu pentru ce ar trebui să fie prietenia româno-rusă!