Vladimir Putin s-a întâlnit cu președintele consiliului de administrație al Combinatului Metalurgic (MMK) din Magnitogorsk,Viktor Rașnikov, pentru a discuta despre performanța si planurile companiei.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin: D-le Rașnikov, nu ne-am mai văzut de o lungă perioadă de timp, dar eu știu că grupul de companii MMK este în creștere. Am căzut de acord să-mi vorbiți despre realizările recente și planurile pentru viitorul apropiat.
Președintele Consiliului de administrație al MMK, Viktor Rașnikov: Am investit peste 4 miliarde de euro în ultimii cinci ani și 13 miliarde de euro în ultimii 15 de ani, inclusiv 10 miliarde de euro in dezvoltarea companiei, începând cu anul 1999, când ați vizitat  compania ca prim-ministru.Acest lucru a fost suficient pentru a instala echipamente noi, care a crescut capacitatea noastră totală de producție la trei milioane de tone.

Dar realizarea noastră principală este că am îmbunătățit structura și am dublat producția de profile din oțel laminate la rece, deoarece ați lansat complexul de laminare la rece Mill 2000.
Noi am crescut producția cu 1.500 de tone, reprezentând profile grele pentru fabricarea țevilor cu diametru mare. Noi nu mai cumpărăm în străinătate, facem propriile noastre țevi.
Noi am crescut, de asemenea, producția de oțel galvanizat de la 100.000 de tone anual, la la 100.000 tone lunar în anul 2002. Am produs 1,2 milioane de tone de oțel galvanizat și oțel acoperit cu polimer.
Vladimir Putin: Pentru industria de automobile?
Viktor Rașnikov: Da, pentru industria de automobile. Noi producem suficient oțel pentru fabricile de automobile. Acoperim 70 la sută din cerințele  AvtoVAZ, 50 la sută din cerințele GAZ și 50 la suta din cerințele KAMAZ. Noi furnizam aproximativ 50.000 de tone de oțel anual fabricilor străine din Rusia, cum ar fi Ford, Volkswagen si Renault. Acoperim pe deplin cerințele de metal ale Ford.
Toate proiectele au fost concentrate pe satisfacerea pieței interne, și trebuie să spun că am crescut producția. În anul 2000 am produs 3,5 milioane de tone pentru piața internă. Astăzi, facem 9,5 milioane de tone, adică 6 milioane de tone mai mult pentru piața internă.
În ultimii ani, vânzările noastre au fost  în medie de 1 miliard USD pe an, și ne-am crescut veniturile cu peste 400 milioane USD pe an, în medie. Totalul pentru această perioadă se ridică la 4,8 miliarde USD, ceea ce înseamnă că plățile noastre fiscale sunt substanțiale. Pentru a realiza acest lucru, am construit noi facilități de producție și le-am modernizat pe cele  vechi.
În ceea ce privește activitățile noastre de mediu, am redus emisiile totale cu 37,5 la sută, iar emisiile specifice cu 47,4 la sută. Acest lucru a necesitat un efort major de investiții. De-a lungul ultimilor cinci ani, cheltuielile noastre de mediu au fost în medie de 3,5 miliarde USD pe an.
De-a lungul ultimilor cinci ani, am redus 3.000 de locuri de muncă la uzina. Față de anul 2000, ne-am redus la jumatate forta noastra de muncă: de la 36.000 la 18.000 locuri de muncă. Noi am reușit acest lucru, ca urmare a introducerii echipamentelor și tehnologiilor inovatoare. Din punct de vedere al grupului, de asemenea, am ajuns de la 60.000 de angajati la 45.000.Productivitatea în tone s-a dublat; salariile au crescut cu 50 la sută in ultimii cinci ani. Dacă ne raportăm la o perioadă mai lungă, salariile au crescut cu mai mult de 10 ori: astăzi plătim un salariu mediu de 51.000 de ruble. Acest lucru ne permite să punem în aplicare politici sociale, cum ar fi să sprijinirea pensionarilor, furnizarea serviciilor medicale și de sănătate angajaților noștri, școlile de sprijin. Cheltuim aproximativ 1,5 miliarde USD pe an pe acțiuni de caritate.
Echipa noastră de hochei Metallurg a câștigat Cupa Gagarin pentru a doua oară. Ne-ați trimis felicitări și dumneavoastră, vă mulțumesc. Am fost campioni ai Rusiei de cinci ori .
Noi am modernizat aproape totul în uzină de la oțelării la operații de laminare. Ne-am modernizat și am extins gama de produse.
 Vom lansa un nou program pentru următorii cinci ani, cu programele ulterioare de durată pentru un mandat de zece ani: vom face prima revizie la  topitorie. Acum vom începe cu producția de aglomerat și vom continua cu otelariile.
 Vom construi o nouă fabrică de sinter începănd chiar  din acest an. Suntem la finalizarea reconstrucției  Mill 2500,  construim o unitate de galvanizare la cald prin scufundare pe care o vom lansa anul viitor. Apoi
vom construi o baterie de cocs și după aceea vom  începe construirea unui nou furnal.
Vladimir Putin: Când se va face acest lucru aproximativ?
Viktor Rașnikov: Vom construi furnalul în patru ani. Vom construi  fabrica de sinter și bateria cocs și modernizarea Mill 2500, în următorii cinci ani și vom lansa unitatea de galvanizare anul viitor.Acest lucru ne va permite să acoperim în totalitate cerințele interne pentru produsele laminate galvanizate, având în vedere că Severstal va lansa, de asemenea,  placarea cu zinc  anul viitor. Investițiile vor fi, de
asemenea, la nivelul la aproximativ 700-800 de milioane pe an, în medie.
Vladimir Putin: 700 milioane de dolari pe an?
Viktor Rașnikov: Da. În ultimii 15 ani am investit 13 miliarde USD. Au fost anii de vârf, când am lansat Mill 5000 și Mill 2000, dar acum totul este mai echilibrat. Acest lucru ne va permite  reducerea costurilor și obținerea unui profit de aproximativ 170-200 milioane USD pe an, în medie, precum și reducerea emisiilor poluante și creșterea salariilor.
Vladimir Putin: Care este salariul mediu al lucrătorilor dumneavoastră acum?

Viktor Rașnikov: A fost de 51.000 de ruble. In acest an vom crește cu 7 la suta, asa ca va fi 55.000 de ruble în medie.

Vladimir Putin: Vă doresc succes în activitate și în sport, de asemenea.

Viktor Rașnikov: Vă mulțumesc.