Președintele rus Vladimir Putin a avut o întrevedere de lucru cu ministrul sănătății Veronika Skvorțova, care l-a informat cu privire la situația actuală din sector și intenționează să dezvolte sistemul de sănătate.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin: D-na Skvorțova, adresa la Adunarea Federală a dedicat o secțiune mare pentru dezvoltarea asistenței medicale. Să începem cu asta.
Ministrul de sănătate Veronika Skvorțova: Vă mulțumesc foarte mult, domnule președinte.
Vom continua eforturile active pentru a îmbunătăți situația maternității și furnizarea de asistență medicală pentru copii. Zece noi centre perinatale au fostdeschise in acest an. Alte cinci va fi gata până la sfârșitul anului, și vom deschide 17 astfel de centre pe parcursul anului viitor. După cum ne- ați indicat, vom finaliza lucrările pentru a stabili un sistem cu trei niveluri pentru furnizarea de asistență medicală pentru femeile insărcinate si copii nou-născuți.
Noi vedem deja rezultatele. Pe parcursul primelor 10 luni ale acestui an, rata mortalității infantile a fost de 5,9 la 1.000 nou- născuți. Aceasta reprezintă o scădere de aproape 11 la sută în această perioadă.
Mortalitatea maternă a scăzut, de asemenea, accentuat.


Vladimir Putin: Ați spus de 5,9?
Veronika Skvorțova: 5.9 la mie este rata mortalității infantile, iar rata mortalității materne este de 10 la 100.000 de femei care nasc.
Vladimir Putin: 5.9 la mie - este acest lucru mai bine decât în ​​Europa?
Veronika Skvorțova: Da, este mai bine decât în ​​regiunea europeană. conform datelor furnizate de OMS, rata este 6,5-6,6. De asemenea, este mai bine decât în ​​America, unde rata este de 6,6.
Vladimir Putin: Bine.
Veronika Skvorțova: Cred că vom fi capabili să îmbunătățim aceste rezultate de-a lungul anilor următori. Celălalt domeniu pe care ați vorbit este îngrijirea medicală de înaltă tehnologie.
De-a lungul acestui an, am crescut considerabil volumul de îngrijire medicală suplimentară furnizată. Cifra până în prezent  ajunge la aproximativ 900.000 de pacienți tratați. Cred că cifra globală pentru anul viitor va fi în jur de 940.000.
Acționând în conformitate cu instrucțiunile dumneavoastră, am adoptat legea federală privind un nou sistem de finanțare de îngrijire medicală de înaltă tehnologie în acest an. Acest nou sistem este implementat în mod activ acum. Acest lucru ne va permite să menținem ratele noastre de creștere anul viitor si sa poată fi tratați cel puțin 960.000 de pacienți, iar în 2018, ne propunem să tratăm mai mult de un milion de pacienti pe an.
Cu alte cuvinte, pentru prima dată în istoria noastră, vom fi în măsură să satisfacem cererea anuală a publicului pentru îngrijiri medicale de înaltă tehnologie. Acest lucru înseamnă că nu vom mai avea liste de așteptare pentru tratament. Listele de așteptare s-au scurtat deja în mod substanțial. Adulții așteaptă acum aproximativ trei săptămâni pentru tratament, iar copii mai puțin de două săptămâni. Deja nu mai există  liste de așteptare  pentru multe tipuri de tratament.
Avem ca important obiectiv îmbunătățirea calității îngrijirii medicale primare și definite două domenii principale: îmbunătățirea formării și a calificărilor lucrătorilor medicali, precum și îmbunătățirea condițiilor de lucru reale, în special în utilizarea noilor tehnologii digitale și computerizare pe scară largă în sistemul de sănătate.
D-le președinte, lucrăm în mod activ în acest domeniu. În acest an, am stabilit un site web pentru educație medicală în curs de desfășurare. Acest site ruleaza acum aproximativ 6.000 de programe educaționale, inclusiv 2000 concepute pentru medicii care lucrează la nivelul asistenței medicale primare. Continuăm să ne bazăm pe aceasta si acum avem o mare comunitate de experți  care acoperă toate domeniile
principale ale medicinii, care proiectează aceste programe educaționale. Anul viitor vom avea cel puțin 10.000-15.000 de programe.
Aceste programe permit medicilor să stabilească pista de educație individuală pe care doresc să o urmeze. Ei pot alege din trei module, care nu acoperă numai pregătire teoretică, ci, de asemenea, lucrează în centrele de formare pe simulator și stagii de practică la locul de muncă.
Avem deja 35.000 de medici care folosesc site-ul. Desigur, cu aproximativ 700.000 de medici care lucrează în prezent în sistemul de sănătate în total, sperăm să facem acest sistem universal în următorii câțiva ani.
Am dezvoltat, de asemenea, module interactive, care permit medicilor să crească nivelul lor de calificare  și să poată calcula gradul de achiziție decunoștințe cu rezultat util. Am dezvoltat 548 de astfel de module în acest an. Anul viitor, vom aduce acest nivel până la aproximativ 1.000, iar în anul 2018 până la2000. Acesta este cel mai bun sistem din lume și a dovedit eficacitatea sa ca un mijloc de a permite medicilor să-și continue educația  la locul de muncă. Șaizeci și cinci la sută din spațiile de lucru ale medicilor sunt
computerizate acum, mai ales la nivelul asistenței medicale primare. Sperăm să aducem această cifră până la cel puțin 98 la sută  la sfârșitul anului 2018.
Am deschis astfel noi oportunități care nu includ doar spații de lucru conectate la  baze de date, dar posibilitatea de învățare cu documente on-line economisește până la 30 la sută din timpul de lucru al  medicilor, o zi de lucru structurată și multe alte aspecte pozitive.
În același timp, în scopul de a îmbunătăți situația pentru medicii generaliști locali, am revizuit toate documentele care medicii se confruntă. Astfel, de la 20 de documente pe care medicii le completau în 2015, în prezent medicii completeze doar trei documente.. Mai mult decât atât, unele funcții au fost transferate către personalul paramedical, iar fiecare centru medical are acum un birou unde paramedicii pot vedea
pacientii.
Noi continuăm activitatea noastră în această direcție și sperăm să îndeplinim instrucțiunile dumneavoastră cu cea mai mare eficiență posibilă.
Permiteți-mi să spun câteva cuvinte despre eforturile noastre în dezvoltarea tehnologiei informației în acest sector. Ăn prezent, lucreăm la un sistem unificat național de informare pentru acest sector. Un proiect de lege a fost elaborat și a trecut deja prin procesul de aprobare guvernului. Acesta se referă la obligația de a conecta diferitele segmente regionale la sistem.
Astăzi, 57 la suta din centrele medicale si spitale au conexiune rapidă la internet. Ne-ați dat doi ani pentru a finaliza acest proces  împreună cu Ministerul Comunicațiilor pentru a conecta întregul sistem. Mai mult de 14.000 de organizatii medicale sunt conectate acum. Din acest număr, puțin mai mult de 6.500 sunt conectate la sistemul unificat național securizat și standardizat, și puțin mai mult de 4500 folosesc software-ul de informații medicale. Prin urmare, am întocmit foi de parcurs pentru fiecare regiune, care stabilește calendarul pentru realizarea programelor de informatizare bazate pe 12 module globale, iar noi monitorizăm punerea lor în aplicare
foarte atent. Sperăm să finalizăm cea mai mare parte a acestei lucrări în următorii doi ani, până la sfârșitul anului 2018, și vom continua apoi reglarea  sistemului  încă doi ani.
Până la începutul anului 2019, fiecare persoană acoperită de sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală va avea propriul dosar medical electronic. Începând cu anul viitor, vom deschide conturi personale pentru pacienți de pe site-ul serviciilor de stat. Acest lucru va fi sub forma unei ferestre separate - Sănătatea mea, și va oferi diverse servicii user-friendly. Oamenii vor începe să utilizeze acest sistem
anul viitor, iar principalele servicii vor fi toate conectate în 2018.
Dle președinte, vom face tot posibilul ca instrucțiunile pe care le-ați dat prin adresa dvs. să fie efectuate cu eficiență maximă și pe program.
Vladimir Putin: D-na Skvorțova, a existat, fără îndoială, un progres, dar, așa cum am spus în cuvântul meu,  sunteți conștienți le există încă multe probleme și mai multe sarcini de rezolvat. Prin urmare, sper că veți lua toate acestea în considerare în munca dv. anul viitor.
Veronika Skvorțova: Vă mulțumesc foarte mult. Da, desigur, vom face acest lucru.