Voia sorții a făcut ca dimineața acestui Crăciun să ne aducă o veste cumplită. Un avion TU-154, aparținând minsterului rus al apărării, care a decolat în această dimineață spre Siria, a dispărut de pe radar la scurt timp după decolare. Ulterior, resturi ale avionului au fost găsite în Marea Neagră, la 1,5 km de țărm, relatează agenția TASS și ziarul Pravda. În avion se aflau 93 de persoane, din care 64 erau membri ai renumitului Ansamblu Alexandrov al Armatei Ruse, care trebuiau să susțină concerte pentru militarii ruși aflați în baza militară Hmeiheim din Siria.


Cumplit! Să dispară tragic niște artiști deosebiți care compuneau nucleul Ansamblului Alexandrov- este de neconceput! Cu un an în urmă i-am văzut în concert la Sala Radio din București, împreună cu soția. O sală întregă i-a aplaudat frenetic, în picioare,după fiecare melodie cântată. Un concert de mare clasă, așa cum au fost toate aparițiile ansamblului!
De la aflarea tragicei vești, rețeaua de socializare Facebook a luat foc, pur și simplu. Foarte mulți prieteni ai Rusiei au deplâns dispariția artiștilor, au tansmis condoleanțe. Mulți, dintr-o firească indignare, și-au exprimat bănuiala că la mijloc ar fi o mână criminală, un atentat terorist. Ce-i drept, există multe elemente care conduc la o asemenea ipoteză: asasinarea ambasadorului rus la Ankara, faptul că evenimentul a avut loc într-o zi de Crăciun (este cunoscută predilecția unor forțe oculte de a provoca asemenea evenimente tocmai de Crăciun și de Paști). Dar declarațiile oficiale din Pravda și TASS spun că, în conformitate cu datele preliminare, se exclude un atentat terorist. În concluzie, trebuie răbdare până când ancheta organelor competente va ajunge la un rezultat final. Ce este important, în postările de pe Facebook abundă clipuri cu melodiile Ansamblului Alexandrov.
Din toată această activitate frenetică reiese clar un lucru: Ansamblul Alexandrov NU A MURIT. El a rămas și va rămâne, prin muzica sa, în conștiințele noastre. Deși a pierdut 63 de membri. Enorm! Totuși, Ansamblul Alexandrov numără în prezent peste 300 de artiști. Iar la concertele susținute în România în 2015, de pildă, s-au prezentat cu un efectiv de 120 de artiști.  Deși este foarte greu, sunt convins că puterea de supraviețuire a tot ceea ce este rusesc va duce relativ repede la refacerea ansamblului. Sunt convins că acest minunat ansamblu va ieși întărit din această încercare!
Apoi....a rămas și va dăinui muzica lor, prezentă pe toate canalele media! În memoria celor 64 de artiști dispăruți, se cuvine să continuăm ceea ce au început deja admiratorii muzicii Ansamblului Alexandrov: să promovăm și să distribuim melodiile lor în mediul virtual, astfel încât tot mai mulți oameni iubitori de cultură, de frumos să le asculte. Și să le memoreze, pentru a le transmite mai departe. Este cel mai bun lucru pe care-l putem face cu toții pentru ca muzica Ansamblului Alexandrov să dăinuie de-a pururi în conștiințele noastre!