Președintele rus Vladimir Putin a avut o întâlnire de lucru cu guvernatorul regiunii Murmansk, Marina Kovtun, care i -a prezentat președintelui în rezumat situația socioeconomică a regiunii și proiectele importante de investiții și protejarea mediului înconjurător.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin: Bună ziua. Să aruncăm o privire asupra situației din regiune.
Guvernatorul regiunii Murmansk, Marina Kovtun: Domnule președinte, aș dori să încep cu realizările anului 2016 și cu situația curentă în regiune.Rezultatele din domeniul socioeconomic pe ultimul an evidențiază o stabilitate economică, iar o bună parte din indicatori sunt pozitivi.
Putem raporta o creștere a producției industriale pentru al doilea an consecutiv.La finele anului 2016 există o creștere anuală de 2%, mai ales în domeniile minier și metalurgic.


Investiții în capital fix au crescut cu 20 la sută până la 48,2 miliarde de ruble pentru primele 10 luni ale anului trecut. Veniturile companiilor au crescut cu 50 la sută, iar cifra de afaceri în transportul de marfă a crescut cu 12 la sută. Conform estimărilor noastre, în  2016 produsul regional brut a crescut cu mai mult de 0,4 la sută. Companiile de producție și de transport industriale reprezintă aproape jumătate din valoarea adăugată brută și peste 60 la sută din investiții extrabugetare.
Marile companii industriale, pe care le vedem ca pe firmele noastre emblematice, constituie baza stabilității economice a regiunii. Printre acestea se numără Kola Mining și Compania metalurgică Norilsk Nickel, extracția și prelucrarea apatitei de către compania PhosAgro,  extracția și procesarea minereurilor de către compania Eurochem Kovdorsky GOK. Datorită acestor companii veniturile fiscale la bugetul local  a crescut cu peste 13,5 la sută, și am folosit aceste fonduri pentru a atinge obiectivele noastre prioritare.
Un obiectiv a fost creșterea salariilor din sectorul public cu 6,2 la sută. La 1 octombrie, am scăzut, de asemenea, datoria suverană a regiunii Murmansk. În conformitate cu Ministerul Federal al Finanțelor, regiunea Murmansk este o regiune cu o înaltă calitate a managementului. Suntem mândri de această evaluare.
Am avut un  deficit bugetar în 2016, dar  intenționăm să avem un excedent bugetar minor de 70 de milioane de ruble în 2017.
Am redus datoria noastră suverană la 41 la sută, de la 46 la suta in 2015, iar partea comercială a datoriei noastre suverane a scăzut de la 67  la sută la 53 la sută. În acest an, vom continua să lucrăm pentru a crește eficiența cheltuielilor noastre bugetare, adică utilizarea eficientă a fondurilor bugetare.
Prioritatea noastră o reprezintă cu siguranță ordinele executive. De-a lungul ultimilor patru ani, regiunea Murmansk a fost una dintre cele trei regiuni de frunte în ceea ce privește respectarea ordinelor executive  în Districtul Federal Nord-Vest. Vom analiza principalele rezultate după publicarea statisticilor oficiale, dar chiar și acum estimările noastre indică faptul că am executat ordinele executive aproape în totalitate.
Aș dori să spun câteva cuvinte despre salarii. În general, sectorul privat a înregistrat o creștere salarială medie de 5,5 la sută, până la 47,390 ruble. În sectorul public, creșterea este ceva mai mică: 4,2 la sută, cu salarii medii la circa 42710 de ruble. În general, există o creștere, dar nu și în termeni reali, în cazul în care acesta a scăzut chiar și cu 2 procente.
Situația de pe piața forței de muncă este stabilă. Rata oficială a șomajului este de 1,5 la sută, mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut.
În conformitate cu rezultatele pe anul 2016, regiunea Murmansk se află între primele 20 de regiuni cu cele mai bune rezultate de dezvoltare socio-economice; vom primi chiar și un bonus în valoare de 218 de milioane de ruble de la Ministerul Finanțelor.
Desigur, obiectivul nostru principal este de a crește atractivitatea investițiilor din regiune și de a îmbunătăți climatul investițional. Noi am creat un sistem de sprijin pentru investiții în regiune, care este la fel de eficient atât pentru investitorii mari cât și pentru cei mici. De astăzi, am semnat douăsprezece acorduri de investiții privind sprijinul de stat pentru proiecte strategice și prioritare (avem o clasificare pentru acest lucru). Aceste investiții vor totaliza peste 90 de miliarde de ruble și vor fi create peste 7.000 de noi locuri de muncă.
Să vă enumăr  doar câteva proiecte. De pildă proiectele Novatek pentru a stabili un centru pentru construcția instalațiilor offshore de mare capacitate pe coasta de vest a Peninsulei Kola. După ce a primit o aprobare de revizuire a planului la nivel de expert guvernamental, compania va începe lucrul  la proiect în cursul acestui an. În 2017, așa cum a fost planificat, ne așteptăm ca Rosneft să pună în aplicare proiectele sale pentru a crea o bază de sprijin pe uscat pentru proiectele offshore. Suma totală a investițiilor pentru 2017-2030, așa cum a declarat Rosneft, este estimată la 120 de miliarde de ruble.
Valoarea investițiilor NOVATEK va fi aproximativ 25 de miliarde de ruble, plus 3.000 de noi locuri de muncă. Desigur, acest lucru este un proiect important pentru noi.
În ceea ce privește proiectele Rosneft, la ordinul guvernului, s-a delimitat localitatea Rosliakovo, aparținând de  Murmansk . Acum nu există nici un obstacol pentru invitarea investitorilor străini acolo.
 Compania de minerit și metalurgie Kola (Norilsk Nickel) rămâne unul dintre investitorii nostri majori. Acestea implementează o serie de proiecte de investiții și volumul total al sumelor de investiții se ridică la peste 20 de miliarde de ruble. Proiectele majore includ crearea unei fabrici electroextracție a cobaltului și nichelului. Peninsula Kola este acum cel mai mare producător de nichel din lume.
 Aproape toate fabricile de producție de nichel au fost transferate în Peninsula Kola. Norilsk Nickel acordă o mare atenție mediului înconjurător. Amprenta de mediu a companiei a fost redusă, inclusiv o reducere a emisiilor de dioxid de sulf, care au fost reduse cu mai mult de un sfert, și o reducere de două ori a emisiilor de monoxid de carbon.
Un centru de vizitare al rezervației naturale Pasvik se va deschide în curând. Acesta este un proiect de mediu implementat de Norilsk Nickel. Acesta va fi o platformă puternică  pentru educația ecologică a populației din Rusia, precum și din zonele de graniță ale Norvegiei și Finlandei.
Domnule președinte, aș dori să vorbesc  despre Anul mediului. Comanda dvs. executivă a anunțat 2017 ca Anul de Mediu, și aș dori să vă spun despre un proiect care a fost implementat pe teritoriul Peninsulei Kola. Ne-a luat 12 ani finalizarea acestuia. Acesta este, probabil, unul dintre cele mai importante proiecte de mediu asociate cu eliminarea moștenirii nucleare sovietice.
Vladimir Putin:Submarinele.
Marina Kovtun: Da, eliminarea  submarinelor. Acesta a fost pus în aplicare de către compania de stat Rosatom , în colaborare cu colegii lor germani. Numai în Germania a investit peste 600 de milioane de euro la diferite etape ale acestui proiect. Un proiect important de gestionare a deșeurilor nucleare a fost pus în aplicare, s-a lucrat foarte mult la acesta.. Am menționat deja că proiectul a fost implementat pe parcursul a 12 ani. Principalii parteneri au fost  Institutul Kurciatov(Rusia) și Energiewerke Nord (Germania).
 Locul se numește Golful Saida. Este acum complet în condiții de siguranță pentru mediu. Noi am construit infrastructura pentru a scăpa de submarine nucleare și am introdus un sistem eficient de gestionare a deșeurilor nucleare. Acesta este un complex mare, care poate găzdui 155 de compartimente ale reactorarelor de submarine nucleare. Acest proiect este fără precedent în ceea ce privește tehnologia și siguranța.
Domnule președinte, aș dori să profit de această ocazie pentru a va invita sa vizitați aceasta facilitate unică. Cred că merită, pentru că, într-adevăr, este opera unei echipe ruso-germane remarcabile (nu este doar o echipa de inginerie, ci și o echipă de creație). Trebuie să aprobe creditarea unui astfel de proiect, care rezolvă problema depozitării deșeurilor nucleare pe termen lung, nu numai în nord-vestul Rusiei, ci în întrega zonă a Oceanului Arctic.