Super-putere cerealieră

Anul 2016 a fost fertil pentru Rusia, care a devenit primul exportator mondial de grâu, devansând ţări precum Statele Unite şi Franţa, relevă o analiză a Centrului Rus pentru export.

Rusia a exportat 25 de milioane de tone de grâu în 2016, cu 14% mai mult decât în anul precedent, indică Centrul Rus pentru Export (CRE) într-un comunicat de presă.

Ca şi în 2015, Egiptul este principalul importator al grâului rus, cu aproximativ 5,7 milioane de tone cumpărate. Analiza citează, de asemenea, printre principalii cumpărători ţări precum Turcia, Bangladesh, Nigeria, Azerbaijan, Yemen, Sudan, Iran, Maroc, Africa de Sud şi Liban, fără a se preciza volumele importurilor acestor state.

În acest fel, în 2016, Rusia îşi depăşeşte principalii concurenţi: Statele Unite au exportat în jur de 24 de milioane de tone, Canada şi Australia – 20 de milioane de tone şi Franţa – 18 milioane de tone.

Raportul „Cereale: pieţe mondiale şi comerţ” al USDA (Departamentul pentru Agricultură al SUA), publicat în ianuarie 2017, confirmă această poziţie de lider a Rusiei ca prim exportator mondial de grâu.

Condiţii propice

Portul Novorossisk, în regiunea Krasnodar, unul din cele mai importante porturi comerciale la Marea Neagrã

Conform declaraţiilor lui Andrei Morev, director general al A8 Praktika, agenţie rusă de consulting şi analiză specializată în domeniul agricol, aceste cifre-record rezultă din patru factori principali.

„Mai întâi, aceste exporturi importante au fost posibile prin randamentele înalte ale producţiei ruse de grâu în 2015 (61,8 milioane de tone) şi 2016 (72,2 milioane de tone)” a comentat specialistul, precizând că recoltele cele mai bune au fost înregistrate în regiunile din sudul ţării: Krasnodar, Stavropol şi Rostov-pe-Don.

Aceste rezultate se leagă de îmbunătăţirea progresivă a condiţiilor de stocare a cerealelor şi, de asemenea, de ameliorarea logistică. „Fermele utilizează silozuri noi şi vechile exploatări agricole sunt reconstituite. Transbordarea în porturile ruse, de asemenea, se realizează mult mai bine. Volumul capacităţilor lor, care este deja de 45 de milioane de tone pe an, ar trebui să crească în cursul următorilor doi ani, cu reconstrucţia terminalelor cerealiere.

Pe de altă parte, Statele Unite au avut o producţie mai mică de grâu, pe fundalul unor stocuri anterioare ridicate. Deprecierea rublei, de la începutul anului 2016, şi-a adus, de asemenea, contribuţia. Toate aceste elemente, puse cap la cap, au eliberat pieţe noi şi, de fapt, au generat venituri suplimentare pentru exportatorii ruşi, îndeosebi în nordul Africii.

Ministrul rus al agriculturii, Aleksandr Tkacev

O putere agricolă mondială

Într-un interviu acordat cotidianului Rossiskaya Gazeta, publicat pe 22 ianuarie 2017, ministrul rus al agriculturii, Aleksandr Tkacev, a declarat că Rusia a exportat produse agricole în valoare de 17 miliarde de dolari în anul 2016, cu 4% mai mult decât în 2015.

Pentru ministrul Tkacev, complexul agro-industrial rus a devenit, în mod concludent, un sector modern şi competitiv al economiei naţionale. „Producţia de cereale s-a mărit cu o treime în cursul ultimilor şapte ani. În ultimii doi ani, producţia de păsări s-a triplat, cea de carne de porc s-a dublat. Astfel, Rusia şi-a atins la ora actual nivelul de auto-suficienţă în cereale, carne, ulei vegetal, zahăr şi cartofi. Partenerii noştri străini au realizat faptul că putem vinde şi altceva decât petrol şi că, de asemenea, putem deveni o adevărată putere agricolă mondială”, a subliniat Aleksandr Tkacev.

În octombrie 2016, într-o analiză consacrată producţiei cerealiere naţionale, Agenţia Bloomberg calificase deja Rusia drept „superputere cerealieră”, datori „cifrelor-record” ale producţiei sale globale din 2016: 119 milioane de tone, conform datelor oficiale ruse.

„Rusia va ocupa multă vreme de acum înainte rangul de principal exportator cerealier, în timp ce alţi producători va trebui să lupte mai mult pentru a-şi păstra sectoarele de clienţi din piaţă”, estimase atunci Tom Basnett, citat de Bloomberg.