reuniune de lucru a experților Institutului Rus pentru Studii Strategice (IRSS) a avut loc pe data de 14 februarie 2017. La eveniment au participat cadrele din conducerea IRSS și cercetători din cadrul Centrului  Asia - Orientul Mijlociu, Centrului de Cercetări Economice, Centrului de Studii Euro-Atlantice și Apărare, precum și experți ai Institutului pentru Studii din Orientul îndepărtat, Institutului de Economie RAS, Centrului ASEAN, Centrului de Cercetări Strategice, Institutul de Studii Asia - Africa din cadrul Universității de Stat Moscova, Centrul Carnegie din Moscova, precum și un număr de site-uri social-politice.


Experții IRSS a făcut două prezentări: „Doctrina privind politica externă a președintelui D. Trump" (I. Glușcenko) și „Provocări pentru politica SUA în regiunea Asia-Pacific" (V. Svedențov). În timpul unei discuții, participanții la seminar au făcut o încercare de a defini politica externă a SUA în zona Asia-Pacific. În acest context, experții au făcut o serie de ipoteze cu privire la interesele geopolitice ale forțelor din spatele
președintelui american Trump, aflate în opoziție cu acesta.
În timpul schimbului de opinii, experții au caracterizat provocările actuale cu care se confruntă noua administrație a SUA în regiunea Asia-Pacific. O atenție deosebită a fost acordată perspectivei relațiilor chino-americane complicate de un număr de puncte dureroase, cum ar fi problema Taiwanului, dispute teritoriale, hacking, drepturile omului, protecția proprietății intelectuale, moneda națională, etc.

Experții au discutat, de asemenea, situația din peninsula coreeană, în legătură cu recentele lansări de rachete din Coreea de Nord spre Marea Japoniei, care este o provocare clară, cu scopul de a testa răspunsul noului președinte al SUA.
In concluzie, directorul IRSS M. Fradkov a cerut experților să continue să lucreze la acest subiect important, pentru a identifica momentele cele mai critice și să se concentreze pe cercetări suplimentare cu privire la aceste aspecte.