Oricine aruncă o privire asupra Europei de Est remarcă nu fără surprindere  o atitudine vădit ostilă a României față de Federația Rusă. Ostilitate care se materializează prin refuzul insistent de a avea relații diplomatice, culturale, economice la nivel de normalitate. Mai mult, avem de a face cu o agresivitate venită din partea conducerii României față de Rusia: dorința de a avea cu orice preț instalat scutul antirachetă în România, declarații belicoase, cereri din proprie inițiativă de introducerea unor noi sancțiuni asupra Rusiei.
      Despre atmosfera din media românească, oare ce ar fi de spus? Sute de articole și emisiuni tendențioase despre Federația Rusă și despre reprezentanții săi în România apar zilnic, pe bandă rulantă. Ca să nu mai vorbim de maldărul de dejecții verbale din comentariile la articole și de pe Facebook. Mai grav, jignirile directe la adresa ambasadorilor și reprezentanților corpului diplomatic rus, făcute cât se poate de oficial de către „jurnaliștii profesioniști” români nu fac decât să aducă un mare deserviciu României în lume.


      Având în vedere toate aceste aspecte, s-ar putea spune lesne că toată suflarea românească este ostilă Federației Ruse și poporului rus. Ostilitate care ar avea la origine cele două mari probleme: Basarabia și tezaurul. Oare așa să fie? Dacă ar fi să mergem în mijlocul oamenilor obișnuiți care formează majoritatea populației României, să-i ascultăm ce spun, să-i vedem ce fac, vom  afla cu totul altceva.
     Vom vedea mulți români care se duc la sfârșit de săptămână în târgurile din marile orașe ale țării să cumpere „de la ruși”. Adică să cumpere de la cetățenii din R.Moldova, vorbitori de limbă rusă, lucruri ca: preparate și conserve din pește, căciuli din blană, articole casnice. Manifestă românii noștri ostilitate față de ruși, li se suie sângele la cap auzind vorbindu-se rusește, îi pun pe fugă pe acei comercianți? Nicidecum! Cumpără de la ei, intră în dialog, stabilesc relații interumane.
     La fiecare început de an, mulți ruși vin în România pentru a serba Crăciunul și Revelionul pe stil vechi în stațiunile de pe Valea Prahovei și la Poiana Brașov. Au fost vreodată refuzați, a fost vreo atitudine de ostilitate din partea românilor? Nicidecum! Din contră, au fost înconjurați cu toată atenția, încât rușii revin an de an!
     În fiecare toamnă sunt organizate în România Zilele Culturii Ruse. În cadrul acestui eveniment complex, au loc expoziții de artă, lansări de carte și- mai ales-Zilele Filmului Rus. Ei bine, filmele rusești s-au bucurat totdeauna de atenție deosebită, încât la cinematograful bucureștean Scala au fost cozi pe zeci de metri! S-a manifestat în vreun fel ostilitatea antirusească? Nici vorbă!
     La spectacolul susținut de Ansamblul Alexandrov la Sala Radio în septembrie 2015 a participat toată floarea intelectualității românești, personalități marcante ale vieții culturale și politice. TOȚI au aplaudat cu însuflețire cântecele renumitului ansamblu. A fost măcar o urmă de ostilitate? Nici vorbă!
      Avem în România o comunitate a rușilor trăitori de generații pe pământ românesc: Comunitatea Rușilor Lipoveni. O comunitate bine organizată, cu o activitate bogată. Nu am auzit ca această comunitate să stârnească o reacție ostilă din partea românilor.
      Românii trecuți bine de 40 de ani își amintesc de relațiile cu CAER, își amintesc că întreprinderile românești unde lucrau exportau masiv în fosta URSS. Își amintesc de bunuri rusești de larg consum precum frigidere ZIL, aspiratoare, aparate foto SMENA, magnetofoane MAIAK, etc. Își amintesc de faimoasele excursii colective organizate în fiecare an la Moscova sau Leningrad. Își amintesc cu nostalgie și regret, nicidecum cu ură și repulsie!
      Atunci, care este treaba cu rusofobia înverșunată din zilele noastre? Nu cumva avem de a face cu o stare de spirit impusă cu forța? Cine ar dori asta? Se știe deja: Occidentul, care ar face orice ca românii să nu  pătrundă pe piața rusească, pentru a nu periclita afacerile marilor sale companii. Mai mult, Occidentul ar face orice ca românii să se ofere de bună voie drept carne de tun într-un eventual conflict cu Rusia. Miza: resursele acesteia.
     În concluzie, România nu este rusofobă în ființa sa. Rusofobi cu adevărat sunt cei care compun clasa politică, sunt cei care conduc țara. Mulți au porniri revanșarde, ca urmași ai celor care și-au pierdut averile după 1944. Și care, pentru a recăpăta ceea ce înaintașii lor au pierdut, ba mai mult de atât, au fost în stare să ofere gratis toate activele țării occidentalilor. Și sunt în stare să mâne nația română într-un conflict de proporții cu Rusia, pe post de carne de tun. Numai ca să le fie lor bine!
     Așadar, ce facem, dragi compatrioți? Iată ce trebuie să facem: nu trebuie să ne asumăm sentimentele de ură pe care nu le avem. Să nu ne lăsăm călăuziți de unii care vor să-și atingă interesele murdare pe seama noastră! Trebuie să ne lăsăm călăuziți de rațiune. O rațiune care cere să fim buni vecini și colaboratori cu Rusia, pe toate planurile. Spre binele nostru!