Ansamblul Alexandrov. Un nume devenit legendă, care a făcut istorie în muzica lumii. Un nume care nu s-a stins odată cu catastrofa aviatică din 25 decembrie 2016. ci a renăscut mai ceva ca pasărea Phoenix. Astfel, minunatele cântece care îi alcătuiesc repertoriul, la nici două luni după pierderea a 64 de muzicieni în cumplita catastrofă aviatică, au răsunat la Kremlin, în prezența președintelui Vladimir Putin. Și vor răsuna și de acum încolo pe marile scene ale lumii.


    Mulți cred poate că muzica Ansamblului Alexandrov este integral de proveniență rusească. Nu este așa. Ansamblul Alexandrov a fost deschis totdeauna spre repertoriul internațional, a preluat mari creații, a colaborat și va colabora cu mari muzicieni ai lumii. De asemenea, va participa și de acum încolo la mari festivaluri internaționale, va concerta alături de marii muzicieni ai lumii. Marele lor secret: adaptabilitatea muzicienilor ansamblului la diverse genuri muzicale, interpretarea impecabilă în limbile de circulație internațională.
    Un exemplu demn de remarcat: în anul 1967, Ansamblul Alexandrov a acompaniat-o pe celebra Mireille Mathieu la cântecul „ Quand fera-t-il jour, camarade?”             
Acum, în zilele noastre, Ansamblul Alexandrov l-a acompaniat pe cunoscutul cântăreț și compozitor italian Toto Cutugno. S-a întâmplat în anul 2009, la Moscova, la un festival „Retro FM”:

              
Mulți se vor întreba, poate: ce tangențe ar putea avea Toto Cutugno cu muzica rusă? Iată că are: la un festival de la San Remo a cântat „ Serile Moscovei”:


Nu doar Toto Cutugno a cântat alături de Alexandrov. A făcut-o și Al Bano, într-un spectacol susținut în Italia, la RAI UNO. Acesta a interpretat împreună cu Ansamblul Alexandrov aria „Va pensiero” din cunoscuta operă „Nabucco” a lui Giuseppe Verdi:

              
 După cum am spus mai sus, elementul de bază al succesului Ansamblului Alexandrov a fost și este adaptabilitatea. Iată un exemplu concludent: Ansamblul Alexandrov, avându-l ca solist vocal pe Nikolai Baskov, interpretând ca niște veritabili italieni cunoscuta arie „Fulicului, Fulicula”!

             
 Un alt solist care s-a adaptat perfect melodiilor și interpretării în limbile de sorginte latină a fost regretatul Vladislav Golikov. Priviți cu câtă măiestrie interpreta acesta „Jota aragoneza” din „Uvertura spaniolă nr 1” de Glinka:

             

  Iată-l pe Golikov interpretând aria „ Nessun dorma” din opera „Turandot” a lui Puccini:

            

 Cei care au fost prezenți la concertul susținut de Ansamblul Alexandrov la Sala Radio din București au avut ocazia să-l urmăreasccă pe Vladislav Golikov interpretând o cunoscută melodie populară românească, „Mult mi-e dragă primăvara”. Interpretare care a smuls ropote de aplauze și a adunat peste o sută de mii de voturi pe rețelele de socializare:

            

Am ferma convingere că Ansamblul Alexandrov va păși cu și mai multă hotărâre pe drumul său și ne va încânta cu noi spectacole de mare valoare! Așa va fi!