Conform relatărilor ziarului Pravda, pe data de 03-04-2017 ora 15:11, în metroul din Sankt Petersburg s-au declanșat două explozii, între stațiile „ Senaia Ploșciad”  și „Institutul Tehnologic”. Potrivit declarațiilor martorilor oculari și fotografiilor făcute la locul tragediei, există multe victime iar vagoanele unde au avut loc exploziile sunt serios avariate.


Potrivit experților, forța primei explozii este echivalentul a 200-300 g de TNT.
În scurt timp, la ora 15:33, anchetatorii au ajuns la fața locului și au declanșat investigațiile.


Unul dintre pasageri a declarat: „Erau oameni plini de sânge, cu părul ars, mult fum (..) Am văzut trupuri mutilate....
La ora 15:36 erau deja închise șapte stații ale metroului din Sankt Petersburg: „Park Pobedî”, „Elektrosila” „Moskovskoe Vorota”, „Frunzenskaia”, „Tehnologiceski Institut”, „Sennaia Ploșciad”, „Gostinîi Dvor”.
La ora 15: 42 președintele rus, Vladimir Putin, aflat la Sankt Petersburg pentru o întâlnire cu omologul său Aleksandr Lukașenko, a declarat că sunt luate în calcul toate cauzele exploziilor, inclusiv terorismul.
Putin a declarat că agențiile de informații au primit rapoarte despre explozia din metroul din Sankt-Petersburg și a discutat situația cu directorul Serviciului Federal de Securitate Aleksandr Bortnikov. Președintele a exprimat, de asemenea, condoleanțe familiilor celor uciși de explozii în metroul din St. Petersburg.

16.21 Aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg a fost închis. avioanele aflate în zbor spre Sankt Petersburg au revenit la Moscova.
16:30 Garnitura aflată în circulație pe linia Serpuhovsko-Timiriazevskaia a metroului din Moscova a fost condusă la cap de linie pentru verificări, după ce în stația „Savelovskaia” a fost găsit un rucsac abandonat.
17:14 Conform declarației lui Igor Yurgens, președintele Asociației Ruse de Asigurări, victimele exploziilor de la metroul din Sankt Petersburg pot conta pe o compensație de până la 2 milioane de ruble, în funcție de leziuni. Pentru persoanele decedate în urma exploziilor, rudele vor primi o sumă fixă de 2, o25 milioane ruble.
17:25 Au exprimat condoleanțe și au condamnat atacul terorist ambasada SUA la Moscova, reprezentanții oficiali ai Germaniei, Franței, Belgiei și secretarul general al NATO. Jens Stoltenberg.
17:37. Președintele rus Vladimir Putin a cerut autorităților din Sankt-Petersburg să ia toate măsurile necesare pentru a ajuta rudele celor uciși și răniți în metrou, potrivit site-ului Kremlin.
17:42. REN TV a publicat fotografii ale presupusului terorist, care a plasat bomba în metroul din Sankt Petersburg. Bărbatul a părăsit rucsacul în tren și a ieșit, apoi a urmat explozia.Dar oamenii legii nu exclud faptul că un om îmbrăcat în acest mod ar putea intenționat să inducă în eroare ancheta. După cum se vede în imagine, luate cu camera de supraveghere, omul are o barbă și poartă pălărie.
18:10. Potrivit reprezentantului oficial al rus IC Svetlana Petrenko, acțiunile mecanicului garniturii în care a avut loc explozia, a contribuit reducerea numărului victimelor.
„Explozia a avut loc pe tronsonul dintre stații, dar mecanicul a luat  decizia de a nu opri trenul înainte de a ajunge în stație, ceea ce a făcut posibilă levacuarea imediată și asistența medicală a victimelor“,

04-04-2017. Sputnik International relatează:
   „ Comitetul de investigație rus a dezvăluit identitatea unui bărbat în vârstă de 22 de ani, care s-a aruncat în aer în metroul din Saint Petersburg, luni, omorând 14 persoane și rănind alte câteva zeci.
Ancheta a stabilit identitatea celui care a provocat exploziile o explozie în metroul din Sankt-Petersburg. A fost Akbarzon Jalilov, născut în Kîrghistan, la data de 01.04.1995,“ a declarat presei purtătoarea de cuvânt a comisiei Svetlana Petrenko.
Comitetul de Stat  privind securitatea națională (GKNB)din Kîrghistan a confirmat pentru Sputnik că Jalilov a fost suspectat ca fiind autorul atacului de luni după-amiază.
În urma atentatului și-au pierdul viața 14 oameni și au fost răniți 45.