Vladimir Putin  Ediția 2017 a Liniei Directe cu președintele Vladimir Putin a fost transmisă de posturile de televiziune Pervîi Kanal, Rossia 1, Rossia 24, Rossia Today, precum și pe posturile de radio Maiak, Vesti FM și Radio Rossia. De asemenea, a fost transmisă pe internet.
 Președintele Vladimir Putin a dialogat cu jurnaliștii despre problemele prezentului, atât în domeniul politicii interne cât și în domeniul politicii externe. Dar, așa cum se întâmplă la fiecare ediție a Liniei Directe, prioritatea președintelui Putin o constituie dialogul direct cu cetățenii. Atât din Federația Rusă, cât și din străinătate. Remarcabil este faptul că președintele Putin acordă atenție problemelor ridicate de oameni și găsește soluții pentru rezolvarea acestora.


  În cele ce urmează, vă vom prezenta câteva din dialogurile avute de președintele Putin cu cetățeni ruși care au prezentat probleme sociale grele. Dialoguri care arată că Vladimir Putin cunoaște bine situația internă și poate oferi soluții de rezolvare. De asemenea, vom prezenta două dialoguri cu cetățeni din Ucraina, respectiv SUA- state care sunt ostile Rusiei. Aceste două dialoguri ne arată că oamenii obișnuiți din
cele două țări vor relații normale cu Rusia, nu vor rusofobie, nu vor ostilitate. Și vom vedea ce răspunsuri pline de tâlc le-a dat președintele rus.

linia directa


Iată aceste dialoguri, extrase dintr-o listă foarte mare, publicată pe site-ul Kremlinului:


Aliona Ostalțova:Numele meu este Aliona Ostalțova și sun din orașul Șelehov, regiunea Irkutsk.
Întrebarea pe care o am este destul de comună. De ce sunt plătiți atât de puțin profesorii? Sunt profesor de școală elementară. Am lucrat timp de un an, dar salariul meu nu a depășit niciodată 16.500 de ruble pe lună. Nu am primit indemnizația la care tinerii profesori au dreptul. Îmi place slujba mea și îmi place să lucrez cu copiii, dar cu un salariu de genul ăsta, nu am de ales. Cum pot trăi? Mulțumesc.
Vladimir Putin: Aliona, ești din Regiunea Irkutsk, nu-i așa?Șelehov este probabil un mic oraș. Nu știu dacă școala ta este personală. Tu și cu mine știm, la fel și ceilalți profesori din întreaga țară, că există un obiectiv de a aduce salariile cadrelor didactice până la media
regională. Dacă nu mă înșel, pentru că nu îmi amintesc cifrele exacte, salariul mediu din regiunea Irkutsk este puțin peste 30.000 de ruble. Salariul mediu din regiunea Irkutsk este de peste 30.000 de ruble. Și salariile profesorilor sunt chiar puțin mai mari în Regiunea Irkutsk.
Ce se întâmplă în realitate? Banii profesorilor și nivelul salariilor sunt gestionați de școală și determină salariul și salariile suplimentare. Școala însăși face acest lucru. Din nou, salariul și plățile suplimentare. Este clar că tinerii specialiști și sunteți un tânăr specialist, de obicei fac oarecum mai puțin decât profesorii cu experiență cu servicii mai lungi și tot. Este neclar de ce este atât de puțin, de 50 sau 70% - și eu nu înțeleg asta. Sper că administrația regiunii, autoritățile care supraveghează educația, va acorda atenție acestui lucru.
Aceasta este ceea ce mă gândesc: așa cum am spus, o asemenea diferență de venit este inacceptabilă. Prin urmare, dacă se întâmplă acest lucru, ar fi probabil să fie rezonabil să se stabilească un salariu minim sau un raport minim între nivelul veniturilor tinerilor specialiști și cei care au un serviciu de lungă durată. Trebuie să ne gândim la asta.

Natalia Kalinina: Dle președinte, sunt Natalia Kalinina, locuitor al raionului Olovianninski, teritoriul Trans-Baikal. Satul meu, Șivia, a fost ars în întregime pe 29 aprilie 2015. Eu rămân fără adăpost până la această dată.
Ne-a fost oferită locuință, dar nu era potrivită pentru locuire. Am un copil mic și sunt o mamă singură. Am apelat la toate nivelurile posibile de autoritate, dar n-am primit niciun răspuns. Oficialii noștri din raion nu au luat nicio măsură.Fiica mea este pregătită să înceapă școala în acest an, dar nu avem loc de înregistrare a rezidenței. Locuim într-o casă veche abandonată. Dle președinte, vă rog să ne ajutați să obținem un loc decent pentru a trăi.Mulțumesc foarte mult. Dumnezeu sa vă binecuvanteze.
Vladimir Putin: Dnă Kalinina, vă rugăm să rămâneți pe linie. În ce regiune sunteți?
Natalia Kalinina: Districtul Olovianninski, Ținutul Trans-Baikal.
Vladimir Putin: Ținutul Trans-Baikal? Este ciudat.
Da, ținutul Trans-Baikal a fost într-adevăr lovit de incendii în vara anului 2015 și am plătit cu bani federali pentru a oferi victimelor incendiilor locuințe noi.Nu-mi amintesc cifra exactă acum, dar cred că a fost puțin peste jumătate de miliard de ruble pe care le-am alocat, inclusiv peste 300 de milioane pentru rezolvarea acestor probleme de locuințe, iar acești bani trebuiau cheltuite fie pentru cumpărarea de locuințe, fie pentru construcții de case noi pentru familii cum ar fi doamna Kalinina.
Regiunea are un nou guvernator, adevărat, acesta a sosit abia în 2016. Îi voi cere să se uite pe această situație și voi cere de asemenea procuraturii să investigheze unde s-au dus banii și cum au fost cheltuiți.
Indiferent de situație, vă vom rezolva problema. Aceasta este datoria autorităților statului. Am promis să oferim locuințe persoanelor afectate de incendii și vom face acest lucru.

Dmitri, Ucraina: Bună ziua. Numele meu este Dmitri, și locuiesc în Ucraina.De ce ne-ați abandonat? Nu toată lumea din Ucraina susține pe Bandera. Noi onorăm amintirea strămoșilor noștri. Mergem cu Regimentul Nemuritor. De ce televiziunea noastră rusă ne zugrăvește pe noi toți cu o singură culoare?
Vladimir Putin: Vă mulțumim foarte mult pentru părerile dvs. și pentru evaluarea istoriei noastre comune. Tocmai ai menționat Regimentul nemuritor. Vedem și apreciem asta, crede-mă. Și nu pot să fiu de acord cu tine că televiziunea rusă îi zugrăvește pe toți cu aceeași culoare, negru.
În general, ne asigurăm că nu vom zugrăvi pe cineva în  negru. Dar suntem precauți să vă oferim sprijin public excesiv, ceea ce ar putea să vă dăuneze. Încercăm să nu intervenim în afacerile interne ale Ucrainei.Încă o dată, ai încredere în mine, putem și ne apreciem foarte mult poziția. Mulțumesc pentru apelul dvs.

Valentina Sokovskaia: Bună ziua, dle președinte. Nu este prea mult de spus. Casa unde locuiesc a crăpat din toate părțile. Pereții se sparg, tavanul se schimbă și tencuiala se sfărâmă.  Nu am primit bani de la guvern.Așteptăm comisia de inspecție; Nu putem face nimic până nu vine. Dar comisia nu va veni până când nu plătim o taxă arhitecturală de 6.000 de ruble. De asemenea, trebuie să plătim 1.800 de ruble pentru a dovedi că nu avem unde să trăim. Dar există patru proprietari în această casă, pe care i-am cumpărat cu capital de maternitate, iar totalul pe care trebuie să-l plătim este ridicat, aproximativ 15.000 de ruble. Nu știm ce să facem. Trăim cu prietenii și ne-am trimis copiii în altă parte. Am trei copii, dar am doar cei mai tineri cu mine. Fiica mea este într-o tabără de sănătate și fiul meu este cu rudele mele. Dar nu știu cât durează acest lucru. E bine că e vară și avem prieteni, dar ce vom face în toamnă și iarna? Sincer, suntem în pierdere.
Vladimir Putin: Valentina, ceea ce tocmai ați spus este foarte ciudat. Pur și simplu nu-mi vine să cred. Pot să vă întreb dacă ați primit alocația de 10.000 de ruble și 50.000 de ruble pentru pierderea parțială a proprietății?
Valentina Sokovskaia: Nu, nu am primit nimic până acum.
Vladimir Putin: Nimic?
Valentina Sokovskaia: Nu sunt singura în această situație. Nu a existat niciun ajutor.
Vladimir Putin: Este foarte ciudat, din moment ce fondurile pentru a ajuta familiile afectate au fost transferate de la bugetul federal al Ținutului Stavropol. Aș dori să întreb guvernatorul ținutului Stavropol, unde sunt banii? Acesta este primul lucru.
În al doilea rând, solicit Procuraturii Generale să verifice modul în care se desfășoară activitatea.
În al treilea rând, faptul că vi se cere să plătiți taxe agențiilor de arhitectură sau pentru primirea de certificate  este nonsens total.
Aveți dreptul la 10.000 de ruble pentru nevoile dvs. imediate, alte 50.000 de ruble pentru pierderi parțiale și 100.000 de ruble pentru proprietăți nerecuperabile. Autoritățile municipale, municipale și regionale trebuie să elibereze gratuit toate certificatele relevante, fără a vă transfera sarcina. Am decis cu privire la aceste alocări de 10.000, 50.000 și 100.000 de ruble pentru a ajuta oamenii, și nu pentru a obține banii înapoi prin taxarea persoanelor pentru certificate. Aceasta este o prostie totală. Fiți sigură că vom examina acest lucru.
Valentina Sokovskaia: Mulțumesc foarte mult.


Jeremy Bowling, SUA: Salut, domnule Putin. Numele meu este Jeremy Bowling. Locuiesc în Mesa, Arizona în America. Sunt un mare susținător al dvs. Sunt foarte pro-rus și vă doresc multă sănătate și succes în viața dumneavoastră. Întrebarea mea este: Ca un american care stă aici în America și vede fobia rasistă rusească în țara mea, ce sfat mi-ați oferi, pentru a-i ajuta pe americanii mei să înțeleagă că Rusia nu este dușmanul?
Vladimir Putin: În primul rând, sunt foarte recunoscător pentru acest apel. Și vă pot spune ca  șef al statului rus că știu atitudinile poporului vostru. Nu considerăm America inamicul nostru. Mai mult decât atât, de două ori în istorie, când trecem prin vremuri grele, ne-am împărțit eforturile; Am fost aliați în două războaie mondiale. În trecut, Imperiul Rus a jucat un rol substanțial în a ajuta America să câștige independența și a sprijinit Statele Unite. Vedem că rusofobia acționează în America și crede că acesta este în primul rând rezultatul intensificării luptelor politice.
Nu cred că am dreptul să vă dau sfaturi. Pur și simplu vreau să vă mulțumesc pentru această poziție. Știm că avem foarte mulți prieteni în Statele Unite. Colegii mei americani mi-au spus așa, iar sondajele de opinie arată aceleași rezultate. În orice caz, sondajele luate acum o lună arată că avem mulți prieteni acolo. Adevărat, regretabil, o astfel de isterie afectează conștiința, dar permiteți-mi să vă asigur că există
foarte mulți oameni din Rusia care respectă profund realizările poporului american și speră că în cele din urmă relațiile noastre vor reveni la normal. În care atât noi cât și Statele Unite suntem extrem de interesați.


Andrei Bol:Numele meu este Andrei Bol, iar eu sunt de la Nahodka pe Teritoriul Primorie. Sunt îngrijorat de praful de cărbune, deoarece cărbunele este transportat aici în aer liber. Cum se poate rezolva problema?
Vladimir Putin: Desigur, acest lucru nu este bun. Trebuie să ne uităm la modul în care sunt organizate lucrările în facilitățile portuare. Este probabil o tradiție a transportării cărbunelui prin oraș spre port. Trebuie să ne uităm la cine deține portul și cum funcționează. Vom cerceta acest lucru și cum funcționează toate. Vom încerca să rezolvăm în așa fel încât să minimalizăm impactul asupra oamenilor și asupra mediului.Cum te numești?
Andrei Bol: Andrei.
Vladimir Putin: Bine, Andrei, vom lua legătura mai târziu. Lasă-ți datele de contact și îmi vei spune mai târziu ce măsuri au fost luate și dacă oamenii care trăiesc în zonă au observat vreo îmbunătățire.

Daria Starikova: Bună ziua, dle președinte.
Eu sunt Daria Starikova și am 24 de ani. Am fost diagnosticat cu stadiul patru de cancer. Deoarece diagnosticul inițial a fost osteochondroza intervertebrală, timpul pentru o terapie eficientă a fost pierdut.
Când am primit tratament pentru spate, cu injecții și masaj, am ajuns în spital cu o hemoragie. Diagnosticul a fost făcut la spital. Dle președinte, avem o lipsă de specialiști care să poată face diagnosticele la timp.
Spitalul nostru de maternitate a fost închis, departamentul nostru chirurgical a fost închis, departamentul nostru de cardiologie a fost închis și totul a fost mutat în orașul vecin Kirovsk. Trebuie să mergem acolo pentru a primi îngrijiri medicale. Mai mult decât atât, ne trimit operațiuni și teste complicate către orașul Murmansk, care este la o distanță de cinci ore de la noi. Nu toată lumea își poate permite, și nu oricine poate merge acolo.
Nu cer eu, cere orașul, toți oamenii care locuiesc aici. Vă cer să vă ajutați să restaurați spitalul, să restaurați totul. Știți, uneori "serviciul nostru medical de urgență" ajunge prea târziu. Avem doar departamentul de admitere. Ei îi aduc pe oameni la spital prea târziu.
Vladimir Putin: Dașenka, uite, de obicei nu vorbesc despre viața mea privată, dar acum, văzându-vă, simt că trebuie să vă spun că același lucru -s-a întâmplat și cu tatăl meu.
El era tratat pentru dureri de spate. I-au dat masaje, tratament termic și așa mai departe. Mama mi-a spus că tatăl meu a strigat dureri noaptea. Abia atunci l-am pus să se mute într-un alt spital. Acolo, a trecut prin tot ceea ce treci.
Dar chiar și în acel stadiu, tratamentul a fost găsit. A fost acum mulți ani, dar sa descoperit un tratament destul de eficient și el a plecat din această viață nu din cauza bolii cu care a fost diagnosticat. Deci, vă îndemn să nu pierdeți speranța. În ceea ce mă privește, îmi voi acorda atenția și mă voi uita în ce pot face pentru a vă ajuta personal.
În ceea ce privește medicina, vă pot spune tuturor, tuturor celor prezenți aici și tuturor cetățenilor noștri, că suntem foarte conștienți de faptul că există probleme cu medicina de pretutindeni și că pacienții de pretutindeni sunt critici în privința a ceea ce se întâmplă în acest domeniu . Acesta este cazul practic în întreaga lume.
Problemele noastre nu sunt mai puține și sunt chiar mai mari. Cu toate acestea, în ultimii trei ani am construit și am deschis zece ori mai multe spații medicale noi, mai ales centre medicale, decât în ​​perioada anterioară. Am construit 2000 de spații medicale în ultimii trei ani. Există probleme legate de lipsa de specialiști în anumite domenii, și de aceea listele de așteptare rămân.
În cele din urmă, cel mai important, trebuie să asigurăm accesul. Aceasta este principala prioritate pentru medicina de azi - a garanta accesul la ajutorul medical. În cazul dvs., bineînțeles, vom analiza foarte atent situația. Nu știu ce gândesc managerii din domeniul sănătății în această regiune.
Cu toate acestea, oamenii se confruntă cu probleme pe care le-ați ridicat. Cu siguranță vom examina acest lucru. Fie că trebuie să construim acest spital, fie că trebuie să modernizăm și să redeschidem vechiul spital. Îți promit că vom lucra la asta.
Dașa, vom analiza situația și cu problema ta.

În constituțiile statelor lumii prezentului, președintele unei țări are doar atribuția de a reprezenta-o în plan extern, el fiind promotorul relațiilor externe. Ei bine, președintele Vladimir Putin este un președinte care, în afara atribuțiilor de reprezentant al Rusiei pe plan extern, de veritabil strateg al geopoliticii, este în legătură directă cu cetățenii Rusiei. Îi ascultă, este receptiv la problemele lor și vine cu soluții de rezolvare.
Un președinte al oamenilor, pentru oameni!