Comitetul Director al Asociaţiei de Cooperare Strategică, Diplomatică, Economică, Culturală şi Educaţională cu Rusia şi Spaţiul Slav - prezintă autorităţilor ruse şi poporului rus, în numele membrilor organizaţiei noastre, al tuturor românilor – nu puţini la număr, care cred în valorile păcii, ale bunelor relaţii cu ţările vecine, ale necesităţii reluării bunelor relaţii cu lumea rusă – scuzele noastre pentru incidentul provocat ieri prin interdicţia aplicată aeronavei civile în care se afla vicepremierul Federaţiei Ruse, domnul Dmitri Rogozin !

Ne delimităm de aceste acţiuni ostile, periculoase, nediplomatice, cu potenţial belicos, care nu ne caracterizează şi nu exprimă voinţa unui popor, ci a unor cercuri străine, care au interes în a pune obstacole în calea înţelegerii dintre ţările şi popoarele noastre.

Ne exprimăm speranţa că, în viitorul apropiat, diplomaţia va începe să dea roade, iar cunoaşterea reciprocă va face loc unei atmosfere normale şi unei vecinătăţi bazate pe parteneriat – de altfel, au început să apară deja semnele unei atât de dorite normalizări, concretizate printr-un interes în creştere exponenţială pentru tot ce înseamnă limba, cultura, civilizaţia rusă.