Reuniune Voronej   La Voronej, președintele rus Vladimir Putin a condus la data de 13 octombrie o întîlnire cu factorii de decizie privind dezvoltarea agriculturii, relatează site-ul oficial al Kremlinului.
 Președintele Valdimir Putin: Bună ziua, colegi,
Astăzi ne-am adunat în regiunea Voronej pentru a discuta despre dezvoltarea ulterioară a agriculturii rusești. În primul rând, aș dori să menționez că Regiunea Voronej este unul dintre liderii absolut în ceea ce privește creșterea agricolă. Rata de creștere este impresionantă și este de 9% în ultimele nouă luni. Nu cred că vom vedea o astfel de creștere în altă parte.
În ansamblu, regiunea Voronej este una dintre primele cinci regiuni și se confruntă cu o creștere impresionantă. În afară de producția vegetală, creșterea animalelor și producția de lactate sunt în creștere.


Regiunea este numărul unu în producșia de lapte. Foarte bine, felicitări. Cu siguranta va continua sa lucrati la fel de mult ca si pana acum. Absolut.
Prin urmare, aș dori să mulțumesc tuturor profesioniștilor din industrie și tuturor celor care lucrează în agricultură pentru realizările lor în acest an. În ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile în unele regiuni, așteptăm o recoltă bună în acest an. Mai mult, acest an  promite să stabilească un record în istoria Rusiei și să ajungă la aproape 130 de milioane de tone. Am vorbit despre asta în mod repetat, dar nu pot să nu menționez acest lucru încă o dată. Permiteți-mi să vă reamintesc că în 2016 am recoltat 120,7 milioane de tone, dar a fost încă mai scăzută decât recolta din 1978, când RSFSR a produs 127,4 milioane de tone.
Ne așteptăm la o recoltă bună de sfeclă de zahăr și de  legume, precum și de plante oleaginoase și alte culturi. În 2017, sperăm să recoltăm 52 milioane de tone de sfeclă de zahăr, de la 51,4 milioane de tone anul trecut și 16,4 milioane de tone de alte legume, de la 16,3 milioane de tone. Creșterea recoltei la alte  culturi este comparabilă.
Producția animală continuă să crească. În primele opt luni ale anului 2017, acesta a fost de 4,4%.
În ansamblu, putem raporta dinamica pozitivă din agricultură. A devenit o industrie modernă, o destinație atractivă de investiții și un motor de creștere al economiei naționale. Îmi amintesc dezbaterile pe care le-am ținut la începutul anilor 2000, când toată lumea a spus că agricultura este ca o gaură neagră și că orice investiție în ea dispare fără urme sau rezultate. Situația s-a schimbat radical de atunci. Rata medie de creștere în agricultură în perioada 2014-2016 a fost de 3,6%.
Producătorii noștri și-au consolidat pozițiile pe piața internă și și-au sporit potențialul de export. Potrivit Serviciului Federal al Vămilor, industria agricolă a mărit exporturile cu 18,8%, la 10 miliarde de dolari, în primele șapte luni ale anului.
Cerealele au fost marfa noastră de export de bază până acum. Este important faptul că structura exporturilor a devenit mai diversificată. Rusia își intensifică în mod activ exporturile de carne, zahăr și ulei de floarea-soarelui. Perspectivele sunt bune pentru promovarea produselor prelucrate profund, cu valoare adăugată ridicată. Această zonă este, cu siguranță, una pe care trebuie să ne concentrăm.
Este, de asemenea, plăcut să menționăm că, în cadrul relațiilor noastre internaționale, acum trebuie să acordăm un spațiu considerabil aspectelor legate de promovarea produselor pe bază de carne pe piețele externe. În special, promovarea cărnii de porc, a păsărilor de curte sau a cerealelor. În acest caz, este acum un element de discuție separat în negocierile noastre.
De exemplu, 18 milioane de tone de cereale au fost exportate numai în primele șapte luni ale anului 2017, ceea ce reprezintă o creștere de 15,4% față de anul trecut. Cu toate acestea, există și alte cifre care sunt cu adevărat impresionante. În aceeași perioadă, exporturile de zahăr au crescut de 52 de ori, exporturile de carne de porc au crescut cu 83 la sută, păsările de curte cu 32 la sută și uleiul de floarea-soarelui cu 34 la sută.
În ansamblu, ar trebui să continuăm să susținem exporturile și să eliminăm barierele în materie de infrastructură și logistică, în special pe piața cerealelor. Exportul de cereale din multe regiuni rusești este încă neviabil din punct de vedere economic din cauza costurilor de transport prohibitive. Am discutat acest lucru cu ministrul Agriculturii și voi vorbi despre propunerile noastre la sfârșitul comentariilor mele. Desigur, aceste costuri provin din ratele ridicate de transport. Știu că Ministerul Agriculturii și Guvernul, în general, lucrează la această problemă. Astăzi, vom fi de acord asupra a ceea ce trebuie făcut în acest domeniu și asupra modului în care ar trebui să procedăm.
Aș dori să mă concentrez în special pe siguranța veterinară, care este esențială pentru sănătatea umană și promovarea eficientă a produselor noastre pe piețele interne și externe.
Păstrarea controlului privind pesta porcină africană ar trebui să fie una dintre domeniile noastre de concentrare. Aceasta este o condiție prealabilă importantă pentru credibilitatea producătorilor noștri, atât față de consumatorii ruși, cât și față de consumatorii străini.
Am obținut o creștere semnificativă în multe sectoare ale complexului nostru agroindustrial prin înlocuirea importului. Cu toate acestea, problemele rămân. Dependența noastră de semințele străine și de materialul de reproducere este încă ridicată. În mod evident, o astfel de problemă nu poate fi rezolvată peste noapte. Va dura ceva timp, mulți ani de studiu și de cercetare.
Avem nevoie de un plan de acțiune clar pentru a ne concentra atenția și a ne folosi resursele pentru dezvoltarea selecției și a diversității genetice în Rusia. Acestea constituie baza securității alimentare naționale. Activitatea de creare a unui fond genetic și selecție va continua în cadrul Programului Federal Științifico-Tehnic de Dezvoltare Agricolă pentru perioada 2017-2025.
Creșterea producției de produse cu un grad ridicat de prelucrare este un aspect major al dezvoltării agricole, combinat cu crearea de noi locuri de muncă, precum și cu venituri și impozite suplimentare colectate pentru bugetul național.
Astăzi vom discuta despre dezvoltarea cooperativelor agricole. La 1 ianuarie 2017, am avut 5.839 de cooperative agricole din țară. Cele mai bune rezultate în acest domeniu au fost raportate în regiunile Lipetsk și Tiumen și în Republica Sakha (Yakuția).
Agricultura cooperatistă permite companiilor mici să crească producția și să beneficieze de asistență atunci când vine vorba de echipamente agricole, de cultivarea terenurilor și de comercializarea produselor.
În cele din urmă, acest lucru contribuie la creșterea veniturilor populației și la îmbunătățirea nivelului de trai și reprezintă un factor major în creșterea ocupării forței de muncă, dezvoltarea terenurilor agricole și soluționarea problemelor sociale urgente.
Cu toate acestea, nivelul de implicare a fermelor mici în cooperativele agricole rămâne scăzut. Am dori să învățăm astăzi despre planurile practice de îmbunătățire a situației din acest domeniu.
Acum voi ajunge la subiect, așa cum spunem în astfel de situații. În timp ce ne felicităm pentru o recoltă bogată sau record, trebuie să fim conștienți de consecințele economice ale acestui fenomen. Sper că vom vorbi astăzi în detaliu despre asta. Ceea ce vreau sa spun este faptul ca supra-furnizarea duce de obicei la o scadere a preturilor. Ar trebui să analizăm această posibilitate.
Au fost formulate propuneri practice și am discutat cu ministrul de finanțe și adjunctul acestuia. Aș dori să vă reamintesc că am însărcinat Guvernul să majoreze alocațiile pentru agricultură, pe lângă cheltuielile bugetare aprobate de 20 de miliarde de ruble. Guvernul a majorat bugetul pentru anul 2018, iar aceste fonduri pot fi utilizate pentru a îndeplini două sarcini. În primul rând, trebuie să continuăm să subvenționăm ratele dobânzilor la împrumuturile agricole și, în al doilea rând, trebuie să subvenționăm transportul feroviar de cereale, astfel încât cerealele să dețină poziții competitive atât pe piața internă, cât și pe piețele străine, indiferent de regiunea în care au fost produse. După cum a spus ministrul Agriculturii și sper că va repeta acest lucru în raportul său, acești bani vor fi suficienți pentru îndeplinirea acestor sarcini.
Aș dori ca ministrul să vorbească mai detaliat despre acest lucru. Să începem cu raportul său. Dl. Tkaciov, vă rog.
Ministrul Agriculturii Alexandr Tkaciov: Dle președinte, colegi,
Aș dori să vă mulțumesc în numele comunității agricole  pentru sprijinul pe care noi, personal și Guvernul ne-o acordăm. Bineînțeles, cele 20 de miliarde pe care ni le-ați pus la dispoziție și pe care Guvernul le-a sprijinit, sunt un mare ajutor de care avem nevoie. Putem folosi acești bani pentru a face multe lucruri bune și corecte în toată țara noastră.
Succesele regiunii Voronej sunt într-adevăr impresionante. Oamenii de acolo sunt serios implicați în agricultură, aveți dreptate. Cu toate acestea, trebuie să spun că Belgorod și Lipețk sunt cu adevărat centre emblematice ale producției noastre agricole. Mulți se uită la ei și învață de la ei. Această regiune produce aproape 40% din carnea de porc produsă în țara noastră. Datorită acestui sprijin, venind în primul rând din partea guvernatorilor și a întreprinderilor și a proiectelor naționale de investiții,  putem  satisface necesarul țării noastre la carne de porc. Acest lucru este fără precedent. În plus, acum ne putem gândi serios la exportul în alte țări
Ne așteptăm ca complexul agroindustrial să înregistreze o creștere cu 2,5-3% până la sfârșitul anului, în primul rând datorită unei recolte mari a cerealelor și a ratelor de creștere a producției animaliere care au rămas la aproximativ 4%.
Cele 130 de milioane de tone de cereale sunt un record absolut nu numai pentru Rusia modernă, ci, după cum ați spus, pentru Rusia Sovietică. Ați citat exemplul din 1978. Da, într-adevăr, aceasta a fost de 127 milioane de tone. Cu toate acestea, după cum se știe, suprafața culturilor  și a suprafețelor însămânțate a fost de două ori mai mare. Astăzi avem 47 de milioane de hectare, iar în acest moment această cifră a fost de 78 de milioane, iar producția de astăzi este de două ori mai mare. Aceasta se datorează randamentului și tehnologiei intensive pe care am atins practic nivelul din 1978, dar vreau să vă reamintesc că zona este acum jumătate din ceea ce a fost atunci. Așadar, dacă vom restabili suprafețele, apoi în 10, 20, la maximum 30 de ani, Rusia va recolta oriunde între 150 și 170 de milioane de tone de cereale, iar problemele legate de exportul și eliminarea cerealelor excedentare de pe piață, care discutăm acum, vor veni în prim plan. Deci, trebuie să accesăm în mod activ piețele asiatice, orientale și occidentale, ceea ce, de fapt, deja facem.
Suntem exportatori în 140 de țări astăzi. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, am exportat în 40 de țări acum 10 ani. Volumul exporturilor de alimente acum 10 ani a fost de 5 miliarde, anul trecut 17 miliarde, în acest an 20 de miliarde, și nu intenționăm să ne oprim aici. Exportăm zahăr, cereale, ulei vegetal, produse de cofetărie și pește. Ai fost corect când ai spus că producția noastră de carne a crescut. Încă mai facem primii pași. Există piețele chineze, indiene, Asia și Orientul Mijlociu, adică un număr mare de oportunități de dublare și de triplare a exporturilor noastre și de câștig a monedei forte în acest proces.
De asemenea, am avut de-a face cu o urgență. Din păcate, 15 regiuni au suferit daune pentru o sumă totală de aproximativ două miliarde de ruble. Sperăm că Ministerul Finanțelor ne va sprijini pe parcursul ajustării bugetului în a doua lectură în Duma de Stat în noiembrie și va introduce un amendament pentru rambursare în cazul tuturor teritoriilor afectate, mai degrabă decât a celor care au fost asigurate. Aceasta a
fost instrucțiunea dvs. și sperăm să o realizăm împreună cu Ministerul Finanțelor.
În ceea ce privește exporturile de cereale, cu siguranță vreau să citez aceste cifre. Planificăm să vindem în străinătate aproximativ 45 de milioane de tone. Permiteți-mi să vă amintesc că anul trecut cifra a fost de 35 de milioane. Deci, vindem mai multe cereale.
Avem o recoltă record de sfecla de zahar. Am produs 6,5 milioane de tone de zahăr și ne-am păstrat locul 1 mondial. Am depășit Germania, Statele Unite și Franța care au dominat întotdeauna această piață.
Astăzi, aprovizionăm complet fabricile noastre cu materii prime și am crescut de zeci de ori exporturile. În acest sezon, potențialul de export al industriei a fost de două ori mai mare - până la 700.000 de tone. Recent am vizitat Uzbekistanul, Marocul și alte țări în care am discutat potențialele provizii pentru zahăr.
În același timp, unii dintre partenerii noștri din EAEU, în special Kazahstan și Belarus, aduc zahărului brut importat fără taxe vamale pentru prelucrare și se angajează într-o concurență neloială pe piața noastră de produse finite. Producând produse de cofetărie și băuturi răcoritoare dulci, care cu siguranță subminează marginalitatea industriei noastre de zahăr. Belarus și Kazahstan aduc zahăr brut pe piețele lor și acest
lucru afectează în mare măsură prețurile noastre.
Aș dori să citez un exemplu. Dacă în iulie prețul a fost de aproximativ 40 de ruble pe kilogram, astăzi este de 23-25 ​​ruble. Era aproape tăiat în jumătate. Desigur, partenerii noștri din EAEU, cred, se angajează într-o concurență neloială. Ei aduc zahăr brut fără să plătească taxe și să primească zahăr ieftin. Îl vând la prețuri mai mici, păstrând în același timp prețuri mai mari pe piețele interne și, ca urmare, prețurile
noastre se prăbușesc. Și toată industria noastră pierde venituri uriașe. Pierderile noastre se ridică la zeci de miliarde de ruble.
Sper că vom aborda această problemă la reuniunea din 25 octombrie. M-am întâlnit recent cu un număr de miniștri și sper că au însușit-o.
Legumele sunt recoltate într-un ritm destul de rapid, cu peste 2,5 milioane de tone recoltate până acum. Dinamica recoltării legumelor din sere este, de asemenea, bună. În acest an, am adunat 21% mai multe legume, ceea ce reprezintă o creștere fără precedent. Desigur, roșiile și alte produse arată, de asemenea, un număr bun. Datorită programului de investiții și a subvențiilor, am început să construim 50 de complexe de seră, ceea ce se traduce într-o jumătate de milion de tone de roșii. Patru până la cinci ani de acum, vom satisface cererea în totalitate și vom începe să ne gândim la exporturi, care este, de asemenea, o nișă foarte bună. Anticipăm că, datorită construcției de noi sere și a mai multor porțiuni de livezi, vom ajunge la numerele de anul trecut. Pentru a satisface integral cererea internă de legume cu efect de seră, așa cum am menționat mai devreme, trebuie să construim peste 1.000 de hectare de sere. De fapt, mergând la ritmul actual, vom atinge acest obiectiv.
Am început munca de toamnă pentru ca livezile și podgoriile să fie pregătite pentru sezonul următor. În primăvară, producătorii agricoli au mărit suprafața cu livezi noi cu 24%, iar viile cu 50%. Anul viitor, este important să menținem ritmul de lansare a livezilor, astfel încât să putem înlocui toate importurile, în special importurile de mere, pere și struguri, în cinci ani. Dacă ritmul subvențiilor și al altor forme de sprijin rămân aceleași, în cinci ani vom vinde mere, așa cum au făcut și polonezii în timpul lor, construind un complex enorm lângă Belarus. Ei au creat o unitate de producție complexă și, de fapt, saturau piața rusă. Ei au trăit pe cheltuiala noastră și s-au îmbogățit în acest proces. Acum suntem implicați în această afacere. Vom prelua această inițiativă și vom lua și alte piețe.
În ceea ce privește recolta de cereale și hrana pentru animale, producția animalieră se extinde dinamic, producția de carne de porc fiind de aproape 5%. Asta înseamnă că vom continua să creștem producția de păsări de curte cu aproape 7%. De asemenea, am crescut producția de ouă cu aproape 4%, iar laptele cu 0,6%.
Situația cu producția de lapte este mai complicată, deoarece fermele subsidiare private cu vacile lor, care sunt în mod tradițional conduse de oameni din mediul rural, părăsește piața și, din motive demografice inteligibile, tinerii nu sunt dispuși să se angajeze în acest sector. Deci, dacă luați structura economiei de lapte în orice țară europeană, 40% din lapte este produs de agricultori, iar 60% provin de la mari producători agricoli. Cred că ar trebui să încercăm să stabilim un model similar. Trebuie să producem încă 15 milioane de tone de lapte în următorii 7 până la 10 ani pentru a înlocui fermele private aflate în ieșire și pentru a asigura o creștere. Astăzi, lipsa este de circa 7 milioane de tone.
Dle președinte, vă mulțumesc foarte mult pentru sprijinul acordat . Principalul lucru este să nu ne oprim și suntem hotărâți să continuăm. Aș dori să menționez Germania ca exemplu. Aceasta este o țară apropiată, inteligibilă. Exportă jumătate din carnea de porc. Spunem că Germania produce 5,5 milioane de tone de carne de porc pe an și exportă aproape 3 milioane de tone, în principal în China și Indonezia, iar unele în Japonia, Coreea și așa mai departe. Deci nu ar trebui în nici un caz să ne oprim producția de carne de porc. Trebuie să creștem. Un complex mare este în construcție în Orientul Îndepărtat.
Vladimir Putin: Indonezia este o țară musulmană. Nu mănâncă carne de porc acolo.
Alexander Tkaaciov: Coreea de Sud. Creșterea producției este rezultatul creșterii ... Nu contează. Ei o vor mânca. (Râsete.)
Vladimir Putin: Nu vor.
Aleksandr Tkaciov: În ceea ce privește agricultorii, întreprinderile mici, acestea primesc sprijin consistent. Lucrăm activ în creșterea vacilor de lapte și creșterea productivității bovinelor. Dar nu oferim doar granturi. Datorită împrumuturilor din acest an, în termeni simpli, vor fi construite peste 90 de ferme de lapte pentru aproape 100 000 de vaci. Aceasta va fi o creștere semnificativă a producției. Astfel, vom cheltui doar în industria laptelui aproximativ 66 de miliarde de ruble în acest an. Vom lucra, de asemenea, în mod activ la producția de lapte la fermele de creștere a animalelor.
Ați menționat aspectele geneticii și reproducerii și, desigur, lucrăm activ și asupra lor. În ultimii doi ani, statul a rambursat cheltuielile pentru construirea centrelor de creștere. Primele zece centre și cele patru centre de reproducție și genetică, precum și centrele de creștere și de creștere a semințelor au primit deja sprijin. Acest lucru ne va permite să reducem importurile de semințe în aproape jumătate până în 2020. Vom avea până la 50% din semințele de sfeclă de zahăr din țară; până la 25% din semințele de porumb și semințe de floarea-soarelui; și până la 40% din cartofii de sămânță.
Vladimir Putin: Mulțumesc, domnule Tkaciov.
Aș dori să identific câteva chestiuni. În primul rând, vorbim despre continuarea subvențiilor din ambele transporturi ale Căilor Ferate Ruse și a ratelor dobânzilor la creditele bancare din cele 20 de miliarde suplimentare. Există o altă componentă la care vreau să vă atrag atenția. Ați văzut că ieri niște colegi prezenți aici și cu mine am întâlnit lideri de afaceri germani. Unii dintre ei se consideră, în mod legitim, ca fiind producători ruși, deoarece în producția de echipamente agricole, de exemplu, au atins nivelul de producție internă cerut de guvernul rus. Ei au pus o întrebare în numele tuturor producătorilor agricoli ruși cu privire la extinderea subvențiilor pe echipamente agricole. Domnul Dvorkovich a propus 2 miliarde din cei 20 și cred că acesta este cel mai potrivit lucru, doar pentru informarea dumneavoastră. Știm că aceste subvenții nu sunt la Ministerul dvs., ci sunt gestionate de Ministerul Industriei, dar pentru a evita inconsecvența, acesta este și un sector agricol, de asemenea necesar pentru producția agricolă, deci să-l ținem în minte. Acesta este primul punct. Mulțumesc foarte mult.
Acum, al doilea punct, cu privire la selecție și genetică. Programul pe care l-ați menționat mai devreme se referă atât la semințe, cât și la genetică, dar de ce este programat până în 2025? De ce atât de mult timp?
Alexander Tkaciov: Vom rezolva această problemă înainte de 2020 în creșterea plantelor, în timp ce creșterea păsărilor implică ouă de incubație, deci este un proces pe termen lung și mai complicat și îl facem pas cu pas. Din păcate, avem o treabă grea și nu există altă cale.
Vladimir Putin: Ați făcut estimări?
Alexander Tkaciov: Am făcut. Nu putem să o facem mai rapid din punct de vedere tehnologic.
Vicepremierul Arkadi Dvorkovici: Vom fi capabili să o facem la cartofi și sfeclă de zahăr, ceea ce este extrem de important, în timp ce creșterea păsărilor de curte și a porcilor necesită mult mai mult timp.
Vladimir Putin: În regulă.
În ceea ce privește importurile "gri" sau "negre" din țările care se sancționează: cea mai eficientă modalitate este extinderea aplicării certificatelor electronice. Din păcate, foarte puține dintre ele sunt înregistrate astăzi, doar 9 milioane de certificate electronice pe lună, în timp ce avem nevoie de 300 de milioane. Două sarcini sau două întrebări apar. În primul rând, trebuie să avem capacitatea de a ține cont de faptul că acesta este un sistem federal. Acest lucru ar trebui să fie luate în considerare în prealabil. Și trebuie luate măsuri preventive pentru a nu face față situației când volumele cresc, în timp ce sistemul nu poate face față cu ele. A doua componentă este una regională. Aș dori să mă adresez șefilor regiunilor rusești - foarte mult depinde de dvs. aici și o mare parte a muncii vă este impusă. Între timp, în unele regiuni această activitate se face, în timp ce în altele este aproape absentă. Aș dori să fiți atenți la această problemă și să urgentați rezolvarea.