Capodopera cinematografică  “Șatra” ( titlul original al filmului „O șatră urcă la cer” -în rusă Табор уходит в небо),  reprezintă apogeul colaborării regizorului Emil Loteanu cu studioul "Mosfilm". Filmul "Șatra" a fost distins cu următoarele premii: Scoica de Aur la Festivalul Internațional de film de la San Sebastian (1976); Premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Internațional de filme "Fest-77" din Belgrad (1977); Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul Internațional de filme din Praga (1977); Diploma de onoare la Concursul de realizare tehnică a filmelor din cadrul Congresului UNIATEK din Paris (1979). La rîndul său, actrița Svetlana Toma a obținut mai multe premii pentru interpretarea rolului Rada din acest film : Premiul pentru cel mai bun rol feminin (Rada) la Festivalul Internațional de filme din Praga (1977); Diploma "Cea mai bună actriță a festivalului" (pentru rolul său fin filmul Șatra) la Festivalul Internațional de filme din Panama (1977); Cea mai bună actriță din anul 1976 conform topului realizat de revista de specialitate “Советский экран”.

Şatra fiind cel mai reuşit film al tuturor timpurilor despre viața țiganilor, el a  rămas nealterat de trecerea timpului, excelînd în momente muzicale şi coregrafice de certă valoare, surprinse în imagine de operatorii Vladimir Kromas şi Sergei Vronsky. Filmul prezintă povestea de dragoste dintre frumoasa țigancă vrajitoare Rada și hoțul de cai Luicu Zobar, din nuvela "Makar Ciudra" (în rusă Макар Чудра), publicată de scriitorul rus Maxim Gorki în 1892. Deşi scenariul lui Emil Loteanu păstrează intact firul naraţiunii, caracterizat de o notă de melancolie şi de renunţare, tipică personajelor lui Maxim Gorki, el adăugă o plusvaloare operei scrise, printr-o viziune artistică elevată. Utilizînd un limbaj cinematografic tipic românesc, pe care cei doi protagonişti ai filmului său, Grigore Grigoriu (Zobar) şi Svetlana Toma (Rada), izbutesc să-l transpună în fapt, în modul cel mai fericit.

Celor interesaţi de descifrarea în detaliu a lumii complexe a acestui film, le recomand o excepţională recenzie a criticului de film Ciprian Voloc : http://ciprianvoloc.wordpress.com/2009/03/03/satra-urss-1975/

Despre regizorul Emil Loteanu ar fi bine să amintim că s-a născut la data de 6 noiembrie 1936, în satul Clocușna, județul Hotin din Basarabia şi că a urmat Liceul Sf. Sava din București. În anul 1950, pe când familia Loteanu locuia lângă Studiourile Sahia, în casa lor s-a turnat filmul artistic „Viața învinge”. A încercat să dea examen la IATC București, dar dosarul său de admitere a fost respins. În anul 1952 s-a reîntors la Clocușna, cu scopul de a urma studii de cinematografie la Moscova. În perioada 1953-1954 a făcut parte din corpul ansamblu al Teatrului dramatic “A.S.Pușkin” din Chișinău, reuşind în cele din urmă la examenul de admitere al  Școlii Teatrale (Teatrul Academic de Artă -MHAT) din Moscova. Un timp a urmat cursul de actorie (1954-1956) după care a renunţat şi a dat din nou examen de admitere la regie, la Institutului Unional de Cinematografie (VGIK).

După absolvirea Școlii de regie (1956-1962 ) , a fost repartizat la studioul Moldova-film, de unde în perioada 1973 - 1983 a fost mutat ca regizor la studioul Mosfilm din Moscova. În 1966 Emil Loteanu regizează primul film de lung metraj artistic “Poienele roșii” în care au debutat actorii Svetlana Toma și Grigore Grigoriu. Al doilea film al său “Această clipă” (1968) a obținut Premiul II la Festivalul unional de filme de la Minsk din 1970,  iar “Lăutarii” (1971), a primit Premiul Scoica de aur la Festivalul internațional de filme de la San Sebastian (1972), Premiul Nimfa de aur la Festivalul Internațional de filme din Neapole (Italia, 1972), Premiul criticilor de film pentru cel mai bun film, la Forul Cinematografic din Milano (1978).

În link-ul de mai jos aveţi pelicula integrală pusă pe site de studioul Mosfilm.

http://youtu.be/udkz19ISbZs

Vă dorim ( re ) vizionare plăcută!