Intâlnirea la nivel inalt de la Vilnius s-a soldat cu esecul UE in fata Federatiei Ruse.Refuzul Ucrainei de a se alatura"concertului european" cu iz de prohod a fost o lovitura dureroasa pentru Bruxelles, cu toate ca Republica Moldova si Georgia si-au bagat cu voiosie capul sub lat. Sau grumazul in jug, ca sa respectam o realitate deja existenta. Ca este un esec pentru axa Washington-Bruxelles, o dovedesc comentariile din presa occidentala. Astfel, cunoscutul cotidian "Le Monde" si site-ul postului de radio "Deutsche Welle" declara ca rezultatul de la Vilnius se datoreaza "interventiei in forta" a Moscovei asupra conducerii de la Kiev. In presa americana, evenimentul este comentat pe un ton mult mai rezervat. Astfel, "Washington Post" titreaza urmatoarele: "UE da vina pe Rusia pentru esecul acordului  cu Ucraina", neuitând sa mentioneze: "Liderii UE au reinviat vineri retorica Razboiului Rece, acuzand Rusia de agresiune asupra Ucrainei".

 Dar la Bucuresti, niste capete infierbântate de isteria anti-rusa, au iesit cu totul din acest cadru si au lansat, in paginile ziarului "Romania Libera", o "capodopera" de articol, intitulat: "Experti: Uniunea Europeana are nevoie de armata". Iata-l:

 

Expert:UE are nevoie de armata 

 Excesul de zel generat de o slugarnicie patologica si de isteria la care am facut referire in randurile de mai sus vor plasa evident pe autoarea articolului(Sabina Fati) si pe"expertul"Mihai E. Ionescu in sfera ridicolului.Insa,mai rau,vor atrage asupra Romaniei si a romanilor mania Moscovei,cat si dezacordul Occidentului,pentru ca,nu-i asa,e rau cand te ia gura pe dinainte si vorbesti neintrebat!

 Sa parcurgem un pic acest articol,veritabil"izvor de intelepciune" autohtona. Distinsa autoare mentioneaza: "Pentru multi experti în politica externa, reuniunea UE la nivel înalt de la Vilnius este un esec pentru ca Bruxelles-ul nu a putut tine piept Moscovei.". Corect, asta este si opinia presei occidentale. Insa vajnicul"democrat" român trebuie, in stilul caracteristic, sa fie mai cu mot: " Profesorul Mihai E. Ionescu, seful Institutului pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara, vede însa lucrurile dintr-o alta perspectiva: “Vilnius ne arata nu esecul UE, ci cresterea îngrijorarii Rusiei ca-si va pierde spatiul imperial”. Incurajat de descoperire, d-l profesor continua: "Bruxelles-ul a înteles ca nu e suficient sa lupte cu metodele “soft-power” în batalia pe care o da Rusia pentru pastrarea influentei sale în vecinatatea apropiata si ca UE are nevoie de forta inclusiv militara, deci de “hard-power”. Motivul? Iata-l: "Rusia si-a folosit forta pentru a determina statele foste sovietice aflate în cursa pentru apropierea de UE sa renunte la acest drum".Asa ca d-l profesor afirma raspicat: "Daca UE vrea sa conteze pe plan regional si global, atunci are nevoie de forta. Actiunea politica a unui actor major trebuie sprijinita pe o forta militara consistenta” A, nu in scopul unei confruntari militare directe, Doamne fereste! Ci "Doar ca viitoarele negocieri vor avea loc în alti termeni".

 Se pune intrebarea: chiar este de competenta unui profesor universitar roman sa faca publice asemenea propuneri? Nu cumva rostul domnului profesor era, in virtutea functiei detinute, sa faca propuneri concrete pentru imbunatatirea capacitatii de lupta a armatei romane,a organizarii, dotarii si instruirii sale? Sa repuna in drepturi doctrina militara a Romaniei,care s-a bazat dintotdeauna pe apararea teritoriului national,nu pe interventii militare in afara? Si,mai ales,nu pe prezenta si imixtiunea unor forte militare straine pe teritoriul tarii? A nu se uita ca,atunci cand Romania a incalcat principiile acestei doctrine (vezi cazul celui de-al doilea razboi mondial) rezultatele au fost dezastruoase pentru tara!

 Domnilor guvernanti, domnilor experti, domnilor jurnalisti, pâna aici! Nu avem nevoie de capete infierbântate care sa carmuiasca destinele acestei tari si a oamenilor ce o locuiesc pe drumul pierzaniei! Avem nevoie de minti luminate,lucide,care sa puna aceasta tara si acest popor pe drumul normalitatii.Pentru noi,cei multi,normalitatea inseamna relatii de buna vecinatate si de colaborare,ca baza a relansarii economice,atat de necesara pentru asigurarea dreptului la munca,la invatatura,la asistenta medicala,la cultura..Intr-un cuvant, dreptul constitutional la o viata decenta pentru fiecare roman! 

 Asadar,domnilor, la problemele tarii voastre trebuie sa va ganditi, nu la crearea unor organizatii suprastatale, cum ar fi o forta militara europeana. Are cine se gandi la asa ceva in giganticul sediu de birouri de la Bruxelles! Sa nu uitam un lucru: fortele armate comune, inainte de a aplica proiectata "strânsoare a anacondei" asupra Rusiei, vor reprima brutal orice actiune de protest impotriva austeritatii, impilarii si restrangerii drepturilor cetatenesti pe teritoriul comunitar. Iar cei animati de porniri belicoase impotriva Rusiei, pentru a-i smulge resursele, sa nu uite ca anacondele traiesc exclusiv in zonele calde. Iar "anacondei ce va strange Rusia", venirea unei strasnice ierni siberiene ii va fi fatala!