Acum, in pragul sarbatorilor ce marcheaza sfarsitul de an, se impune o scurta retrospectiva asupra activitatii redactiei in limba romana a "Vocii Rusiei", din punctul de vedere al cititorilor romani ce frecventeaza sistematic site-ul: "Vocea Rusiei". Se poate spune, fara putinta de tagada, ca activitatea redactiei a fost una rodnica si cu bune rezultate. Datorita posibilitatilor oferite de internet, dialogul dintre redactie si cititorii din Romania (si nu numai) s-a intensificat, ducand la largirea acelei platforme unde diferiti oameni isi pot prezenta  punctul de vedere, cum bine remarca d-l Andrei Bastritki, presedintele companiei de radiodifuziune "Vocea Rusiei".
       Un prim indicator al acestei rodnice activitati este evolutia numarului de aprecieri inregistrate pe pagina de Facebook a Vocii Rusiei. Daca la finele anului 2012, pe data de 30 decembrie se inregistrau 1000 aprecieri, la data cand astern aceste randuri numarul aprecierilor a atins cifra 3577. Avand in vedere existenta unui public stabil (oricine isi poate da seama de acest lucru lecturand pagina de Facebook sau comentariile la articole pe site), putem vorbi despre o crestere substantiala a audientei "Vocii Rusiei" in randurile publicului romanesc.
       Al doilea indicator, mult mai important, este cresterea numarului de cititori care au publicat in spatiul Vocii Rusiei articole extrem de interesante, analize bine documentate despre situatia economica, sociala, geopolitica si militara privind Romania, Rusia si lumea contemporana. Astfel, "veteranilor" Valentin Vasilescu si Marian Radulescu li s-au alaturat Vasile Andreescu, Gabriel Teodorescu, Bogdan Radu Herzog, Cristian Ulea, prof.dr.Nicolae Taran, Radu Toma. Articolele scrise de acestia, de o inalta tinuta profesionala, bine documentate, se bucura de aprecierea cititorilor din Romania si din afara granitelor sale. Dovada stau comentariile pertinente, obiective facute atat la fiecare articol, pe site, cat si pe pagina de Facebook. Fireste, nu ma refer la comentariile injurioase postate de"agentii de serviciu" care, oricum, reprezinta un procent infim.
      Asadar, activitatea jurnalistilor din colectivul  redactiei in limba romana al "Vocii Rusiei", unde exceleaza Valentin Mandrasescu, plus activitatea cititorilor romani deveniti veritabili colaboratori, mentionati mai sus, constituie acea platforma de interconectare intre oamenii adevarati si ideile lor minunate. Atat din Federatia Rusa, cat si din Romania si tarile in care traiesc romani. Articolele publicate primesc din ce in ce mai multe recomandari si distribuiri pe Facebook, ducand astfel la cresterea numarului de cititori ce acceseaza pagina in limba romana a "Vocii Rusiei". Din punct de vedere statistic, o analiza a accesarilor, aprecierilor si recomandarilor pe articolele pe pagina in limba romana, comparativ cu paginile in celelalte limbi in care transmite "Vocea Rusiei", ne arata cea mai mare rata a cresterii audientei la pagina in limba romana pe anul 2013!
    Se pune intrebarea: care sunt cauzele cresterii acestei audiente? In primul rand, datorita politicii ce sta la baza activitatii "Vocii Rusiei": deschiderea catre oameni, indiferent de nationalitate, origini sociale, varsta si alte criterii. Oricine poate scrie pe adresele de mail ale "Vocii Rusiei", isi poate exprima opiniile, ideile proprii, isi poate spune pasurile. Iar scrisorile primesc totdeauna raspuns; cele mai interesante sunt publicate! In Romania, aceasta posibilitate nu exista; a te adresa unei publicatii, unui post TV, unui trust de presa inseamna a scrie fara sa primesti raspuns. Singura optiune ce-i mai ramane cetateanului de rand este sa scrie pe pagina de Facebook a organizatiei in cauza. Iar cand cetateanul are opinii care deranjeaza"politica" trustului respectiv, imediat este luat in primire de postacii de serviciu, care il acopera pe bietul om cu o ploaie de injuraturi murdare si cuvinte obscene.
    Atunci sa nu se mire nimeni ca oamenii care au scris si scriu la "Vocea Rusiei" au facut-o aici si nu in mass-media din Romania! Cum se face ca toti cei care au scris si scriu la "Vocea Rusiei" sunt oameni cu studii universitare, specialisti in diverse domenii: economic, social, politic, militar,i storic? Nu cumva datorita faptului ca in mass-media si in societatea romaneasca, modelata dupa "democratia" occidentala, cuvantul lor este total ignorat? Ca in Romania trebuie sa aiba loc doar non-valorile, politrucii tradatori aserviti Vestului, asa-numitele"vedete", monumente de tupeu si prostie crasa, comentatorii balbaiti, anal-istii politici care dezinformeaza asa cum respira?! In concluzie, oamenii de valoare migreaza firesc catre un spatiu de valoare,cum este "Vocea Rusiei"!
   Dezvoltarea platformei de interconectare umana numita "Vocea Rusiei" a dus, in toamna anului 2013, la un eveniment important:crearea,in Romania, a Asociatiei de Cooperare Romania-Rusia,o rganizatie non-guvernamentala care isi propune, conform denumirii sale complete, cooperarea strategica, diplomatica, economica, culturala si educationala cu Rusia si Spatiul Slav. Asociatia este la inceput de drum, are perspective frumoase de dezvoltare si de a castiga noi adepti din randul romanilor. Accesarea site-ului Asociatia De Cooperare Romano Rusa pune la dispozitia celor doritori toate datele necesare despre activitate, membri, directiile de dezvoltare si cooperare, precum si inscrierea online.
   Nu in ultimul rand, initierea cursului online de limba rusa pentru incepatori, initiat de redactie, se bucura de succes in randul cititorilor. Cei ce doresc sa invete limba rusa sunt activi, coopereaza intre ei, fac schimb de manuale si alte materiale de studiu, cautand sa compenseze lipsa de material didactic si de profesori existenta intr-o Romanie saturata de rusofobie excesiva.
   In concluzie, redactia in limba romana a "Vocii Rusiei" a desfasurat in cursul anului 2013 o activitate sustinuta, cu rezultate foarte bune. Noi, cititorii si colaboratorii "Vocii Rusiei" din Romania, multumim intregului colectiv pentru activitatea depusa si dorim ca,in noul an 2014, aceasta activitate sa se inscrie cel putin pe acelasi trend ascendent, sa fim aproape unii de altii si sa fim tot mai multi! Intrucat prezenta voastra este tot mai necesara, drept urare de sarbatori spun asa: SA FIM TOT IMPREUNA, TOT MAI MULTI, LA ANUL SI LA MULTI ANI!