Noua rubricã muzicalã a site-ului Asociatiei noastre - Muzica sufletului * Музыка души poate fi urmãritã în meniul din partea stîngã a paginii web, sub rubrica Opinii * Мнения. Aceastã rubricã sãptãmînalã vã propune, pentru început, o promenadã sentimentalã prin muzica ruseascã si sovieticã din toate timpurile. Veti putea descoperi si versurile melodiilor si, de asemenea, o laturã interactivã - acordînd o notã fiecãrei melodii, veti contribui direct la stabilirea unei ierarhii a cîntecelor propuse pentru respectiva sãptãmînã.

Iubesc ruşii si Rusia. Am mai spus asta. Am scris că iubesc şi muzica compozitorilor  sovietici/ruşi. Spiritul ei mobilizator. Poezia ei. Aleanul ei. O văd ca pe o solie culturală. De gînduri bune, daca vreţi. Alteori, ca un suport de bucurie sau de lacrimă  sufletească. Muzica rusă, de estradă, să zicem, are o linie melodică aparte, are armonie, are inimă. Are sinceritate. Si-astfel, are şi forţă.
Aşa e şi la bulgari. Au o muzică de estradă minunată. Cu  toate calităţile mai sus enumerate. Nu mă mir: sînt slavi!
Iată pentru ce mă intorc către voi azi cu o nouă rubrică ”AH, MUZICA RUSA!”. Sper ca, prin aceasta, să veniţi mai aproape de ruşi, să vă cuibăriţi şi să vă încălziţi lîngă sufletul lor cald.
Nu sînteti singuri în acest demers. Cel care ne este alãturi, se numeşte Constatin Lozovschi, un om cu caracter de colecţionar: el adună de pe net muzică, literatură, filme. Aşa am şi cunoscut trupa Belii Orel şi apoi pe Alexandr Yagya, muzicianul complex din care talentul curge - cascadă. Provenit dintr-o familie de muzicieni, Saşa cinta la sax, la flaut, la chitară şi, evident ne cîntă si nouă la urechiuşa sufletului. E un artist frumos, "чертовски красивый" (cum spunea despre el o prezentatoare) şi puternic. E fermecător! Imi place cum SIMTE ceea ce cîntă, cum face cu ochiul doamnelor din  sală, cum îi străluceşte lacrima în pupila-i întristată. Am ales pentru voi, astăzi, melodia « Prosti » (Прости - Iartă-mă), de o poezie si de o sinceritate copleşitoare. Si, dacă ar fi dupa mine, v-aş da toată ziua să ascultaţi numai Alexandr Yagya…
 In acelasi registru liric, am continuat cu doi aşi ai estradei ruse: Stas Mihailov si Mihail Sifutinski. Ruşii îi iubesc enorm. Si bulgarii. Poate că şi voi…
Am mai ales pentru voi - şi pentru mine - melodia “Pozovi menia” (Позови меня, Spune-mi pe nume) a trupei Gramofon, o alta vedetă a estradei ruse. In aceste zile, Gramofon se află in Bulgaria, la Plovdiv , unde concerteaza într-un cunoscut restaurant. Membrii trupei au adus cu ei şi-un bucătar rus, iar meniul va fi exclusiv rusesc.
Grupajul musical (în care am inclus textele ce vă pot ajuta să învăţaţi limba) se deschide şi se încheie cu două melodii, de ţară, să spunem: “Serile de la Moscova” (“Podmoskovîie vecera”) si “ A v cistom pole” (А в чистом поле/In cîmp deschis) a trupei Belii Orel. ”Serile de la Moscova” e propunerea lui Constantin. Incepem deci grupajul si îl incheiem într-o nota patriotică, de iubire si admiraţie pentru ţară. Pentru Rusia, fireşte, căci despre ruşi vorbim.
Nu vă ascund că alesesem şi cîntece de război, în interpretarea soliştilor corului Alexandrov. Mi-am zis apoi că “Serile de la Moscova”, clip care arată ca un album de artă arhitecturală (ce frumoasa e Moscova!) şi clipul “A v cistom pole” (numit şi За нами Путин и Сталинград) care încheie grupajul - clip de trecere în revistă pop-rock a realităţii politice, naţionale - dar şi internaţionale culturale ruse creează, de fapt, imaginea de ansamblu a Rusiei de ieri către azi. Continuitatea rusă. Nu mai puţin, imaginea dragostei ruşilor pentru patria lor.
Mă gîndisem, iniţial, să alcătuim un Top. Si nu am renunţat, deşi Constantin spunea că e nevoie să stabilim criterii de selecţie (şi are dreptate!). Noi, ca şi voi, doar iubim muzica din Rusia. Va fi însă rîndul vostru să apreciaţi şi să evaluaţi fiecare melodie pe care v-o propunem. Si, de ce nu, prin aceasta, să învăţaţi şi limba rusă – această metodă fiind una din cele mai plăcute şi mai eficiente de însuşire a unei limbi moderne.
Cum ziceam: Ah, muzica rusă!