Prima melodie - На поле танки грохотали / Tancurile vuiau pe cîmpie - este interpretată de Elena Vaenga, numită de Komsomolskaia Pravda “una dintre cele mai populare cîntăreţe din Rusia”. Elena, care este şi actriţă (colegul meu, Costantin, e leşinat după ea - o place “ca trup şi ca voce”), interpretează piese de autor, la fel, folk-rock, dar şi cîntece de război, după cum arată şi melodia de mare succes pe care tocmai v-o prezentăm. Născută la 27 ianuarie 1977 (în curînd, îi puteţi ura “La mulţi ani!”), Elena Vaenga, foarte iubită şi în Bulgaria, e o apariţie mobilizatoare, atît prin mişcarea scenică, cît şi prin vocea ei gravă, convingătoare. Clipul, filmat cu celebrul Ansamblu “Alexandrov”, probează încă o dată că al doilea război mondial a creat în Rusia un gen artistic şi o cultură: atît vîrstnicii, cît şi persoanele mai tinere, retrăiesc sau percep cu emoţie dramaticele evenimente evocate muzical. Lacrimile din ochii spectatorilor, cîntecele îngînate de aceştia, vorbesc de la sine.

 Cea de-a doua melodie e “semnată” de iubitul meu cel mai iubit, Alexandr Yagya. “Ятакхочу oбладатьэтойженщиной”/ "Cît de mult doresc să fiu cu această femeie" - e o piesă care incită şi emoţionează pe oricine. Păi cum să nu te colinde fiorul, cînd il auzi pe Saşa cu cît dor ne spune că tare ar iubi anume acea femeie?! Eu, una, parc-aş fi in locul ei…

 De Alla Pugaciova, ce să mai spun?! Cine nu o cunoaşte pe frumoasa si geniala rusoaică? Are o voce care învăluie lumea şi face să cînte marea…”Миллион Алых Роз/ Un million de trandafiri corai” este o piesă senzaţională, scrisă de celebrul compozitor leton Raimond Pauls. După mine, la fel de senzationala piesa “Arlequino” a bulgarului Emil Dimitrov, monument al estradei bulgare, a marcat prima mare etapă artistică a Allei Pugaciova. Au urmat trandafirii si…un alt bulgar, Filip Kirkorov, care s-a îndrăgostit pînă peste urechi de Alla. Cei doi s-au căsătorit şi au tot cîntat, împreună sau separat. Pe frumuşelul armean din Bulgaria, devenit mare vedetă în Rusia, îl vedeţi şi ascultaţi mai departe, cu piesa “Небоиземля/ Cer şi pămînt”. Ia, priviţi la damele din sală, cum îl sorb din ochi!

 Music band-ul Иван Купала din Sankt Petersburg, aduce cu piesa "Брови"/"Sprîncene", o veselă scenetă din viaţa la ţară în Rusia. Totul este foarte colorat: şi costumele-s vioaie, şi piesa - comico-săltăreaţă. E ca şi cum ai intra în Muzeul Satului Rusesc, într-o frumoasă duminică de vară, atunci cînd se “dau” spectacole… Ka-za-ciok!

 In fine, călătoria noastra pe note ne întoarce de unde am pornit: la amprenta muzicală a Marelui Război. De asta dată, am ales pentru dumneavoastră piesa “Плачетсолдат/Plînge soldatul” a trupei U.D.O. Să nu uităm că în trupă cîntă şi un excepţional şi vestit pînă-n America şi-ndărăt chitarist rus, Andrei Smirnov. UDO este, de fapt, chiar numele iniţiatorului acestei trupe – Udo Dirkschneider. Si iată cum un eveniment mondial de o gravitate excepţionala lasă urme ferme în artă: de la cîntecul de autor (G.Portnov), interpretat de o tînără rusoiacă, acompaniată de celebrul acordeon rusesc, pînă la interpretarea hard a unei trupe heavy metal.

Ei, cum vă place?