Дубинушка или русская смекалка“ e un hit. Puţini ştiu, însă, că acest cîntec este foarte vechi si că are si variante. ”Дубина” inseamna “măciucă” iar “русская смекалка” s-ar traduce prin “isteţime rusească”. Pratic, este vorba de genialitatea rusului simplu, capabil să rezolve, prin mecanisme necomplicate, probleme grele pentru care astăzi se folosesc cine ştie ce tehnologii sofisticate. Pe net, cîntecul poate fi ascultat şi în interpretarea marelui Şaliapin. Am ales, însă, pentru dumneavoastră, clipul de faţă, filmat pe malul lacului Baikal, unde o …dubinushka scoate de sub gheaţă un automobil scufundat la 3 metri jumătate. Sincer, nu ştiu cui se datorează marele succes al piesei: impecabilei ei interpretări de catre trupa “Декабрь” ori admirabilei creativităţi populare… Probabil, ambelor.
A doua melodie e cântată de Saşa Yagya. El interpretează de asta data piesa alături de trupa “Belîi Ariol”. Pentru mine una, ”Nu pot (trãi) fara tine/” Без тебя не могу” este, alături de “Prosti”, balsam pentru suflet. Care femeie n-ar dori sã i se spuna: “Nu pot trăi fără tine. Fără tine mă prăpădesc..."?!
Cea de a treia piesa e de-a dreptul suavă. “Огней так много золотых” vine şi din pelicula lui Stanislav Rostotki “Дело было в Пенькове”, a cărei pemiera a avut loc in februarie 1958. In film, rolul tractoristului a fost interpretat de un alt preferat de-al meu, actorul Viaceslav Tihonov, o statuie a filmului sovietic. In clip, drăgălaşa Aliona Petrovskaia face pereche cu Elena Vaenga, într-o dulce interpretare a poveştii de iubire din Saratov. Cele doua cîntăreţe îşi coboară vocile la nivel de şoaptă, aş spune, iar sentimentul pe care îl comunică este copleşitor, deşi textul e scris pentru o interpretare masculină, după cum artistele chiar comentează, cu umor, în final.
Ca sã nu ies din registrul emotional de mai sus, am ales pentru dumneavoastaã una din piesele menestrelului Anatoli Korj, poet, compozitor si interpret cu mare prizã la rusi. Recunosc cã am oscilat în a mã opri la una din compozitiile sale însã, în final, am stabilit: -"Мне говорят" / “Imi spun” e o piesă elocventă pentru tematica poetului şi compozitorului Anatoli Korj. După calitatea clipului nu mă omor, însă. Prefer să îi văd pe cîntăreţi atunci cînd interpretează. Adică piesa să fie “jivoi zvuk”.
Cu următoarea piesă, “Я тебе не верю” a trupei ”Русский стиль“ va plimb tot pe aleile iubirii însă într-o notă dramatică mai accentuată. Piesa e bună, dar nu pot spune că rezonez perfect cu ea. După mine, nu are fineţea sufletească a repertoriului lui Yagya. Ceea ce îmi place de asta data este însă clipul, foarte veridic, fimuleţ care s-ar putea intitula şi “Ce fac bărbaţii”. Uite-acuma, chiar în această clipă…
Am lăsat pentru încheiere piesa “Smuglianka Molovanka”, într-un fel ca să fim în ton cu actualitatea…geo-politică. Dar politica e politică, iar istoria are întotdeauna şi o variantă artistică. Astfel, piesa pe care o ascultaţi  a fost scrisă în 1940 de Iakov Svedov (text) si Anatoli Novikov (muzica), în ritmul folclorului de peste Prut. Iniţial, compoziţia aparţinea unei suite dedicate lui Grigori Kotovski, conducătorul a două revolte din Basarabia (din 1905 şi din 1915) împotriva Imperiului ţarist. La vremea respectivă, autorii  primiseră aprobările politice necesare. După mai bine de 6 decenii, ”Smuglianka” se bucură şi azi de o popularitate imensă, dupa cum vedeţi şi în clip. Ruşii ovaţionează calităţile partizanilor moldoveni, în speţă cele ale femeilor partizan. Am ales anume interpretarea lui Nikolai Baskov, (deci nemilitarizată) pe scena amenajată în Piaţa Roşie din Moscova, de Ziua Victoriei. Este ilustrativă pentru ce spuneam mai înainte: istoria e istorie iar peste vreme domneşte arta. Popoarele se adună, apoi fraţii se mai şi învecinează, după cum bate vîntul intereselor economice, însă  uitaţi-i pe ruşii de azi  cu cîtă plăcere, cu cît antren cîntă ei “Bruneţica moldoveancă”! Politica trece, iar muzica rămîne în sufletele noastre... Istoria poate fi scrisă şi altfel.

N.Red. : Iar acum, vã invitãm la rubrica specialã de VOT, pentru a acorda calificativele dvs. melodiilor propuse în aceastã sãptãmînã... si pentru a le învãta versurile, de asemenea!