Prezentare generala, istoric, forma de organizare

Novosibirsk este al treilea  oras ca marime din Federatia Rusa si cel mai mare oras situat in  Siberia. La 1 ianuarie 2012, populatia rezidenta a orasului numara 1.498.000 locuitori( circa 56 % din totalul populației regiunii Novosibirsk) .La aceeasi data, orașul se întinde pe o suprafață de 502,1 kmp si are o densitate a populației de 2985 locuitori/kmp.

Novosibirsk este situat la intersecția dintre zonele naturale silvo- stepă și pădure , pe platoul Priobsk , adiacent la valea  fluviului Obi ,  la intersecția de coridoare de transport -cheie , utilizate în mod tradițional pentru conexiuni economice dintre regiuni din Rusia , atât în est - vest de direcție ( M - 51 autostrada federala Baikal ) și în direcția nord-sud ( M - 52  autostrada federala Chuisky Tract și fluviul navigabil Obi ) . Distanța de la Novosibirsk la Moscova este de 3191 km .

 

Novosibirsk a fost inițial înființată în 1893 ca o așezare de constructori care au lucrat la podul de cale ferată peste fluviul Obi . Un impuls pentru dezvoltarea sa a fost construirea căii ferate Trans - Siberian .În mai puțin de 70 de ani , populația Novosibirsk a ajuns la peste un milion . Acesta rămâne orașul cea mai rapidă creștere din lume in prezent ,fapt  pentru care a fost inclus în Cartea Recordurilor .

 Novosibirsk a fost centrul administrativ al regiunii Novosibirsk de la 28 septembrie 1937;incepand cu data de 13 mai 2000,este  centrul de District Federal Siberian.
   In prezent,Novosibirsk este cel mai mare centru de afaceri , comercial, financiar, industrial,stiintific, cultural si universitar  din  partea asiatica a Rusiei.. Aici este reședința reprezentantului autorizat al Președintelui Federației Ruse pentru Districtul Federal siberian , biroul reprezentantului  Ministerului  Afacerilor Externe , Administrația Vamală Siberiana , reprezentanțele altor autorități federale și agenții , precum și sediul central al organizațiilor interregionale .

Novosibirsk este centru metropolitan, care include localitățile imediat invecinate care, din punct de vedere economic , social , sunt legate  cu Novosibirsk și situate până la o oră și jumătate distanță de centrul său . Per total,populatia metropolei depășește 2.000.000 de locuitori și aortul sau economic reprezinta mai mult de trei sferturi din produsul intern brut  al regiunii. Novosibirsk .Metropola stabileste, practic, toate tendințele de dezvoltare ale economiei regionale . Următoarele așezări sunt parte a metropolei în sens economic : orașele  Berdsk și Ob , de tip asezari urbane- Koltsovo și Krasnoobsk , districtul rural Novosibirsk , precum și o serie de alte raioane  adiacente la Novosibirsk , inclusiv Ordynsky , Toguchinsky , Iskitimsky , Kolyvansky , și altele .
  Există oameni de peste 80 de naționalități, care locuiesc în Novosibirsk ,  rușii reprezentând cea mai mare parte a populației ( 93,8 % ) . Cele mai mari grupuri etnice sunt formate din germani , ucraineni , tatari, evrei  și belarusi . De asemenea,exista polonezi , coreeni , finlandezi , buriați , armeni , azeri , tadjici , și alții care locuiesc în oraș . Orasul are peste treizeci de organizații naționale și culturale înregistrate.
. Situația politică din oraș este stabilă . Autoritățile  municipale funcționează în strânsă colaborare cu comunitatea de afaceri a orașului și cu populatia.

 

Relații internaționale
  
Există numeroase misiuni consulare si economice ale statelor străine care operează în oraș : consulate generale ale Germaniei, , Uzbekistanului , Ucrainei , vice - consulatul Kirghiziei , un departament al Ambasada Republicii Belarus , Sectia Comerciala a Ambasadei Republica Coreea ,  Departamentul  Institutului pentru Comerț Exterior , sub auspiciile Ambasadei Italiei în Federatia Rusa ( ICE ) , precum și centrele de solicitare a vizelor din majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene . Peste 80 de mii de cetățeni străini viziteaza Novosibirsk anual în scopuri de afaceri și personale , iar acest numar creste in fiecare an .

Orasul a stabilit și dezvoltă în mod activ relații economice și culturale cu China , Japonia , Coreea de Sud și alte țări , precum și cu următoarele orașe surori : Minneapolis și Saint Paul , din SUA , Sapporo din Japonia , Mianyang din China , Taejon din Republica Coreea , Varna din Republica Bulgaria ,  Harkov  din Ucraina  și Minsk din Belarus .

Următoarele organizații operează în oraș : Centrul de Cultura israelian , Corner Center (Centrul de Informare al Statelor Unite ale Americii)  ,Centrul Ruso-German , Centrul Sibir – Hokkaido , Alliance Française Novosibirsk - Centrul Cultural Francez , precum și Centrul De Stiința și Tehnologie Ruso- Coreean .

Există mai multe zeci de reprezentante ale companiilor străine acreditate  care funcționează în Novosibirsk , inclusiv companii din Germania , Republica Populară Chineză , Statele Unite ale Americii , Japonia , Austria , Suedia , Franța , Uzbekistan , Ungaria , Cipru , Slovenia , Elveția  și din alte țări .

Economie


  
De la an la an,  Novosibirsk a afișat un curs economic ascendent . Economia Novosibirsk se bazează pe industrie , comerț , servicii , transporturi , construcții  și servicii științifice . Orasul este în continua dezvoltare , în ciuda absenței marilor întreprinderi din domeniul industriei extractive , ceea ce-l face unic printre cele mai mari orașe din Siberia. .. Mai mult de 750 de mii de persoane sunt angajate în economia orașului , din care 55% sunt angajați la întreprinderile mari și mijlocii și a organizațiilor oraș , și aproximativ 25 %, la întreprinderile mici și microîntreprinderi . La 30 aprilie 2012, Standard & Poor  a pozitionat  Novosibirsk pe termen lung  la nivel BВ , iar nivelul in rating-ul național este AА . Prognoza de rating este " pozitiv”.

 

Industrie

  
Industria orasului se bazează pe mai mult de 250 de întreprinderi mari și mijlocii de producție care reprezintă două treimi din producția regionala de marfuri și servicii industriale , precum și sectorul de afaceri mici .
 Ramurile industriale cheie includ industria aeronautică , industria nucleară , industria constructoare de masini , industria energetica , prelucrarea metalelor, farmaceutică . . Fabrica Liotech Novosibirsk ,cu participare de capital strain,este un bun exemplu de utilizarea inaltelor tehnologii in productia bateriilor reincarcabile litiu-ion, fiind cel mai mare producator mondial in domeniu.
In toamna anului 2013 a inceput sa functioneze NEVZ Ceramica , care este joint-venture intre Rusnano și NEVZ – Soyuz . Noile  linii vor produce substraturi ceramice tip armura(necesare sectorului militar), componente ceramice de inalta fiabilitate( izolatori , elemente de supape de oprire , componente pentru aparataj electric de joasa si inalta tensiune),precum si  bioceramice(proteze si implanturi dentare) . Se preconizează că până în 2016 producția anuală va ajunge la 1000 tone

   Transport


  
Novosibirsk este cel mai mare nod de transport din Siberia de Vest , situat la intersecția dintre arterele principale de trafic , inclusiv calea ferata  Trans - Siberian . De aici exista acces pe calea ferată  catre Asia Centrală .
Orasul are patru stații de cale ferată , inclusiv   Glavny -Novosibirsk cea mai mare stație de dincolo de Urali . Novosibirsk adăpostește cel mai mare depozit de tranzit si sortare din Rusia , unde un număr record de mărfuri pot fi primite și  redistribuite.

Novosibirsk are legaturi aeriene cu mai mult de 100 de orașe din Rusia și din lume . Aeroportul Tolmachevo este unul dintre cele mai mari aeroporturi din țară și cel mai mare aeroport din Siberia .  Situat în zona metropolitana ( 30 km de centrul Novosibirsk-ului , pe teritoriul orasului Ob),are categoria II, fiind certificat în conformitate cu cerințele Organizației Aviației Civile Internaționale ( OACI ) . Facilitățile tehnice ale aeroportului Tolmachevo permit acces si service pentru toate tipurile de aeronave moderne de pasageri și de marfă . Acest aeroport de înaltă clasă oferă o legătură dinamică între Novosibirsk și cele mai mari metropole din lume , ceea ce-l face convenabil calatoriilor de afaceri internaționale și vizitelor turistice .

Există două drumuri auto  importante ce trec prin Novosibirsk : M - 51 Baikal ( de la Chelyabinsk prin Omsk , Kemerovo , și Krasnoyarsk la Chita , cu o ieșire la Autostrada federala Amur(  care este în prezent în construcție) , catre Chita si Habarovsk ) și M -52 Chuisky Tract ( prin Biysk la granița mongolă ) .

Transportul urban de călători include autobuze , troleibuze , tramvaie , taxiuri , taxiuri de transfer și un metrou . Toate tipurile de transport public de călători sunt echipate cu un sistem automat de taxare.

Metroul Novosibirsk , primul si singurul metrou în partea de est a țării , a fost deschis la sfârșitul anului 1985 . În prezent , aceasta are două linii active , cu 13 de stații și o lungime totala de 15.9 km . Podul de metrou este cel mai lung de acest gen din lume .
. A fost pus in aplicareîn aplicare un program de dezvoltare pentru metrou și alte tipuri de transport de mare viteză , cu finalizare în 2015.

 

Constructii

 În ultimii ani , Novosibirsk a făcut progrese considerabile în construcția de locuințe . Orasul ocupa un loc fruntas in Rusia la capitolul constructiei de locuinte noi . În 2011 , suprafața totală de locuințe noi a fost de 1029.8 mii de metri patrati , inclusiv 113 mii de metri patrati de case de locuit individuale .
În 2007 a fost aprobat  Planul de Urbanism General pe termen lung și normele locale de proiectare - construcție a orașului. Pentru a fi pus in aplicare acest plan si pentru a fi construite locuințe accesibile și confortabile pentru cetățeni precum  si pentru o dezvoltare integrată a teritoriului, au fost alocate zone vaste ale orașului pentru construcția de locuințe : 16 teritorii cu o suprafata totala de aproximativ 900 ha ,rezervate blocurilor de locuințe cu numar mare de etaje ( cu suprafata totala de 8 milioane mp ) și 6 teritorii , cu o suprafață totală de 380 ha  rezervata constructiilor de blocuri cu numar mic de etaje si  locuințe individuale ( cu suprafata totala de 0,7 milioane mp )

   In prezent sunt in constructie  obiective cu urmatoarele destinatii : publice si administrative , sport și  fitness , culturale și de agrement , precum și mall-uri . În 2011 cu surse de finanțare  proprii s-au putut construi 568 de facilități publice și de producție , cu o suprafață totală de 1,027.2 mii de metri patrati ,  25 de facilitati de asistenta medicala , 49 de unități de învățământ , culturale și sportive ( inclusiv facilități după reparații capitale ) , 168 de facilitati servicii publice , 103 de facilități administrative , 143 de unități de producție.

 Comerț
  
Comertul este unul dintre cele mai importante elemente ale economiei Novosibirsk . În mai 1993 , Novosibirsk a fost admis lin Asociația Internațională a Centrelor Mondiale a Comerțului.Retelele de retail internaționale , cum ar fi Ikea , Leroy Merlin , Auchan , Metro Cash & Carry  și Media Markt  opereaza cu succes în Novosibirsk de mai mulți ani. .

Siberian Fair , un mare centru expozitional international ,  membru al Grupului ITE , operează în oraș de peste 20 de ani . Anual se organizeaza expozitii in cel mai mare complex expozițional siberian ,Novosibirsk Expocenter , care satisface cele mai înalte standarde mondiale și  se numără in prezent  printre cele mai avansate centre din țară .Novosibirsk este unul dintre cele mai mari hub-uri en-gros regionale din Rusia . Un parc industrial si logistic cu o suprafata totala de 2.000 ha a fost înființat la12  kilometri de Novosibirsk . Proiectele majore de investiții sunt puse în aplicare în parc

 

Finante si banci

  Orașul are o infrastructură financiar bine dezvoltata , ce include aproximativ 80 de bănci , inclusiv sucursale , peste 100 de companii de investiții și de asigurări ,  schimb valutar , burse de mărfuri și de contracte futures ,  companiile de audit și de leasing . Există reprezentanțe ale unor astfel de bănci străine mari, precum Raiffeisen Bank , Groupe Societe Generale Vostok , Commerzbank , Citibank , Intesa.

 

 Telecomunicații
  
Principalul furnizor  de comunicații telefonice regulate este Filiala Novosibirsk a Rostelecom , cu o bază de circa 580 mii de abonați .
Servicii de comunicații mobile din Novosibirsk sunt furnizate de către următorii furnizori : Novosibirsk Sucursala de Rostelecom , Mobile TeleSystems ( MTS ) , VimpelCom ( Beeline de brand ) , MOBICOM - Novosibirsk ( MegaFon ) , Novosibirsk - Sotovaya Svyaz - 450 ( Sky Link ) , și Tele2 .
Există aproximativ 20 de operatori disponibili pe piața de internet . Cei mai mari furnizori de servicii de internet sunt Novotelecom , Rostelecom , Sibirskiye Seti , ER - Telecom , CityHomeNet , și altele . Multe locuinte din Novosibirsk au doi sau mai multi useri pe internet,folosesc concomitent si telefonie,TV prin cablu sau IP-TV; prin urmare ,  furnizorii de servicii Internet " se concentrează pe extinderea pachetelor de servicii. În prezent , un pachet de servicii poate include  TV ,  internet și  telefonie .
În 2011 , numărul de abonați la Internet în Novosibirsk a ajuns la 380000.

Stiință
  
Novosibirsk este cel mai mare centru științific academic din partea asiatica a Federatiei Ruse . Aici activeaza Filiala siberiana a Academiei Ruse de Științe și Filiala siberiana a Academiei Ruse de Stiinte Medicale . Districtul rural Novosibirsk , adiacent orașului , găzduiește Filiala siberiana a Academiei Ruse de Științe Agricole și  Asociația de producțieVektor . Începând cu anul 2001 , Novosibirsk este un membru cu drepturi depline al Asociației Technopolis Mondiale ( WTA ).
Orașul găzduiește peste 100 de organizații ale științelor fundamentale și sectoriale , precum și 7 centre de cercetare internaționale . Școala științifica rusa ,recunoscuta pe plan mondial,este bine reprezentata in Novosibirsk;aici  se efectueaza evoluțiile aplicate într-o gamă largă de "tehnologii critice", inclusiv microelectronica și nanoelectronica , tehnologii  cu laser , tehnologii de cataliză , materiale avansate , tehnologii informaționale , biotehnologii .

În 2011 , peste 60 de institute apartinand Filialei siberiene a Academiei Ruse de Științe au realizat proiecte comune cu instituții științifice din 47 de țări, pe mai mult de 60 de teme , contracte și granturi . De exemplu , oamenii de stiinta si inginerii de la Institutul Novosibirsk de Fizica Nucleara  au participat activ la asamblarea și lansarea Large Hadron Collider din Elveția , furnizand echipamente în valoare de 130 de milioane de dolari.
Technopark, ca o parte din Novosibirsk Akademgorodok adăpostește peste 140 de societăți rezidente care folosesc un total de cinci mii de asociati . În 2011 , venitul anual al companiilor rezidente s-a ridicat la aproximativ 400 de milioane de dolari . Technopark are o structură de grup , cu un incubator de afaceri , servicii tehnologice , de birou , de laborator , precum și spații de producție plus  infrastructura de inginerie specializata.

 

Educatie

  
Novosibirsk dispune de o rețea largă de instituții de învățământ . Există 36 de instituții de învățământ superior din oraș ( 14 universități, 7 academii  și 15 institute ), inclusiv 12 filiale ale instituțiilor de învățământ superior cu sediul în alte orașe . Există aproximativ 150 de mii de studenti , absolventi si doctoranzi care studiază la toate aceste instituții , din care peste 20 % provin din alte regiuni ale țării . Astfel , Novosibirsk pregătește profesioniști pentru toate Siberia și Orientul Îndepărtat . În plus , numărul de studenți străini a fost pe o creștere constantă în ultimii ani .
Pentru tânăra generație , Novosibirsk are 218 de școli ( cu 126600 elevi ) și 261 de instituții preșcolare ( cu 55900 de copii care frecventează ) .
Tehnologia informatica a fost pusa în aplicare pe scară largă în procesul educațional . Dotarea cu calculatoare în școlile din Novosibirsk este mult mai mare decât nivelul mediu din Rusia .

Sanatate si asistenta medicala

  
Orasul dispune de o rețea  de instituții de asistență medicală , care include 68 de spitale cu 16300 paturi de spital și 175 de instituții de ambulator și policlinică , cu o capacitate de peste 44800 de vizite pe schimb .In plus, exista spitale clinice regionale , centre regionale de diagnostic clinic , secții de transfuzie de sange regionale , Institutul de Cercetare de Traumatologie și Ortopedie , cu o clinica , Institutul de Cercetare in Hematologie „Meshalkin” ,  Institutul pentru Microchirurgia Ochiului” Feodorov”’ Spitalul Clinic Central al Filialei Siberiene a Academiei Ruse de Științe , și altele.
Exista peste 12600 de medici specializați în toate domeniile și 16600 cadre  personal paramedical care oferă servicii de îngrijire medicală locuitorilor orașului . Exista 83.8 medici disponibili la 10 de mii de oameni .

 

 Cultură
  
Novosibirsk este considerat centrul cultural al Siberiei și unul din marile centrele culturale ale Rusiei . Există numeroase uniuni de creație artistica și o rețea dezvoltată de instituții culturale . Aceste instituții se numără 15 de teatre , inclusiv Opera Academica de Stat Novosibirsk  - simbol istoric și arhitectural al Novosibirsk , Teatrul Academic „Flamura Rosie”; Teatrul Tineretului , Teatrul Dramatic condus de S. Afanasiev .

Viața muzicală este reprezentata de Societatea Filarmonica Novosibirsk , care a fost infiintata in 1937 și reunește numeroase comunități  bine-cunoscute din afara Rusiei .Astfel,avem  Orchestra Simfonica Academica, Corul de Cameră , Orchestra de Cameră , Filarmonica” Cvartetul” ,  Ansamblul Vocal” Pavel Sharomov” ,Ansamblul De Muzica Veche” Insula Magica”, fanfara  orasului , trupa de jazz siberian Dixieland , Vladimir Tolkachev Big Band , și altele .
În 2011 ,Conservatorul de Stat din Novosibirsk „ M. Glinka” a sărbătorit  55 ani de la infiintarea sa . De-a lungul anilor de existență , Conservatorul a pregătit mai multe mii de muzicieni , inclusiv interpreți , compozitori  și experți in muzică . Astăzi,acesta  este unul dintre cele mai mari centre din țară și este recunoscut pe plan internațional .
Orasul are 82 de biblioteci publice, cu un total de aproximativ 5 milioane de volume . O mentiune speciala pentru Biblioteca Tehnica a Filialei Siberiene a Academiei Ruse de Științe,cea mai mare din Siberia,infiintata in anul 1966 .

 

Agrement

Punctele de interes ale orasului includ 15  muzee , Galeria de Artă Novosibirsk , Gradina Botanica , și un parc zoologic educațional , cultural și de recreere , care nu are asemanare în regiunea siberiană .

     În prezent , Parcul Zoologic Novosibirsk adăpostește aproximativ 10.000 de exemplare din 702 specii de animale . Gradina Zoologica are una dintre cele mai bune colecții din lume de feline și nevăstuici . Peste 300 de specii ale sale sunt incluse în Cartea Roșie Internațională , Cartea Roșie a Rusiei , precum și in Cartea Roșie a regiunii Novosibirsk.. Echipa de la grădina zoologică ia parte la 53 de programe internaționale pentru conservarea speciilor rare și pe cale de dispariție de animale și este membru in trei sindicate internaționale : EAZA ( Asociația europeană a grădinilor zoologice și acvariilor), EARAZA ( Eurasia Asociația Regională de grădinile zoologice și Acvarii ) , și WAZA ( Asociația Mondială a grădinilor zoologice și Acvarii ) . Zoo participă la programul international ISIS și este în contact cu peste 150 de grădini zoologice din 44 de țări . În 2012 , Grădina Zoologică Novosibirsk a sărbătorit cea de-a 65-a aniversare.
În 2012 , Novosibirsk a câștigat un nou punct de interes . La data de 08 februarie 2012 , de Ziua Stiintei in Rusia ,a fost deschis Planetariul in cadrul Centrului de Astrofizica Novosibirsk, cel mai mare de acest fel din Rusia din Asia .

   Aceasta descriere succinta doreste sa prezinte cititorilor romani o parte a realitatilor Federatiei Ruse,asa cum,din pacate,nu le sunt prezentate de mass-media autohtona. Ne vom stradui ca si pe viitor sa va prezentam alte zone ale Federatiei Ruse,cu locuitorii lor,care traiesc si muncesc pentru a realiza lucruri frumoase pentru ei si pentru urmasii lor!