Vladimir Vîsoţki (Влади́мир Семёнович Высо́цкий) (25 ianuarie 1938- 25 iulie 1980) este un poet, prozator, cantautor și actor rus din perioada sovietică.

S-a bucurat de o largă apreciere în calitate de autor şi cîntăreţ. În perioada anilor '70 a secolului al XX-lea, cetățenii sovietici își cumpărau casetofoane (o achiziţie destul de costisitoare pentru acele vremuri) anume pentru a putea asculta cântecele lui Vladimir Vîsoțki. Multe dintre cîntecele sale au ajuns aproape folclor, cu alte cuvinte, erau cunoscute practic de toți oamenii sovietici.

Vîsoţki a compus în jur de 600 de poeme și tot atâtea cîntece, a jucat 30 de roluri în adaptãri cinematografice, a fost actor de teatru și a concertat aproape în toate orașele mari ale Uniunii Sovietice, chiar și în cîteva din afara granițelor URSS (Paris, New York ș.a). Întreaga cariera de actor de teatru și-a realizat-o pe scena teatrului "Taganka" din Moscova. Rolul lui Hamlet interpretat de el este și astăzi considerat ca unul dintre cele mai reușite spectacole ale teatrului "Taganka". Vladimir Vîsoţki este autorul volumului de versuri "Nerv", apărut postum, în perioada anilor optzeci. Versiunea românească a acestei cărți a apărut la editura "Univers".

A fost căsătorit cu celebra actriță franceză de origine rusă Marina Vlady - autoarea unui roman memorialistic despre Vîsoţki a cărui traducere s-a făcut și în românește, la începutul anilor nouăzeci.

De asemenea, în cãutãrile mele pentru identificarea unei exegeze a lui Vîsoţki în România, am gãsit o carte foarte interesantã - autoarea sa este Doina Antonie Constantinescu - "Tãcere albã - Vladimir Vîsotki", apãrutã în colectia Akademos a Editurii Didactice si Pedagogice Bucuresti, în anul 1997 - http://www.aml-cfwb.be/catalogues/general/titres/85491

Vã ofer cîteva din melodiile sale, traduse si subtitrate. Le-am încãrcat, în semn de profundă preţuire, pe spaţiul Youtube al Asociatiei noastre de cooperare România-Rusia

Si azi, ca întotdeauna, muzica lui Vladimir e aici, lîngã noi, umanã, firească, vibrantă, directă. De intensă trăire si largă respiraţie. E un suport moral şi o justificare a umanităţii noastre, pe care nu trebuie să o abandonăm vreodată. E o muzică de zi cu zi, care trebuie să ne însoţească şi să ne modeleze, mereu.

La mulţi ani, Vladimir!

Melodia "Balada navei esuate"

Melodia "Gimnastica de dimineaţă"

Melodia "Cîntec liric"

Melodia "Unde ţi-s cei 17 ani?"

Playlist Vladimir Vîsoţki, tradus si subtitrat