Prima piesă este un vechi cîntec popular din Caucaz - Коробейники, scris în secolul al XIX-lea, pe tema unui poem de Nikolai Nekrasov. Piesa a devenit foarte cunoscută în întreaga lume datorită apariţiei sale în Nintendo’s 1989, versiunea Tetris, drept care a şi dobîndit denumirea de “The Tetris Song”. In poem e vorba despre iubirea dintre un tîrgoveţ ambulat şi o ţărăncuţă, Katia. Eu am ales însă acest clip pentru imaginile pe care le prezintă. Astăzi, 7 februarie 2014, se deschid Jocurile Olimpice de la Soci şi cred că merită să-l vedeţi pe preşedintele Putin, cel care a ales locul desfăşurării acestora. Atîtea răutăţi s-au lansat cu privire la aceasta ediţie a Jocurilor, încît se  cuvine să spunem aşa, pe note, ce credem noi.

Cea de-a doua piesă, Катюша,  este arhicunoscută. Am ales-o din două motive. Primul este acela că rimează şi ca imagine cu clipul anterior, iar cel de-al doilea ar fi că mie îmi place mult aceasta interpretare! Surorile Tolmasevi, care între timp au mai crescut, cîntă in aceasta înregistrare in Piaţa Roşie în urmă cu 7 ani, de Ziua Victoriei. Fetitele sînt extrem de talentate, au voce, au si nerv  si, bineînţeles, ele “ţin” de Ansamblul Alexandrov. Vizitatorii clipului pe Youtube sînt în număr de peste 10 milioane si jumătate. O cifră care vorbeşte de la sine!

A treia piesă - Офицеры, interpretată de Oleg Gazmanov, se potriveşte şi ea celor anterioare ei din grupaj. Gazmanov este poet, compozitor şi unul din cei mai populari artişti ai Rusiei. A fost vocalist in trupa Escadron. A cîştigat de 4 ori Gramofonul de aur. Din 2001, este Artist al poporului. A jucat şi în cîteva filme. Sigur că piesa pe care o ascultaţi nu aparţine genului  pop, specialitatea lui Gazmanov. Ea e o creaţie care arata respectul fata de ofiţerii ruşi si de aceea şi vedeţi publicul că se ridică în picioare. Gazmanov a scris şi versurile, el este şi compozitorul piesei.

Apoi schimbăm registrul. I-am rămas fidelă prietenului meu, Alexandr Yagya, şi vă prezint azi un alt cîntec, pe care îl iubesc mult: Неповторимая. E o piesă splendidă, de dragoste, desigur. Începe cu versul: ”Uit cum mă cheamă, atunci cînd te zăresc, îngerul meu…”. De aici încolo se subînţelege ce veţi auzi. Dar mai bine ascultaţi piesa şi învăţaţi-i cuvintele! Poate într-o zi, domnilor,  veţi dori să-i spuneţi unei rusoaice cît de mult o iubiţi! Regretul meu este acela că în clip nu apare Saşa, dar mă recompensez, n-aveţi grijă: mă uit în fiecare zi la el cum cîntă!

Un alt Oleg - Oleg Pahomov - este interpretul celei de-a cincea piese din grupaj. Ea se numeşte “Ninge” /Падает Снег, prin urmare, e de sezon. Olimpiada de iarna tocmai începe. Păhărelele de vodkă îi încălzesc pe bărbaţii din filmuleţ, iar sărutul prelung din finalul clipului arată că afară ninge şi e frig, dar sufletul e cald ca vara. Ca şi Oleg Gazmanov, Pahomov e autor total: compozitor, poet, interpret. Primele piese le-a scris la finele lui 1980 şi, de atunci încoace, a scos 17 albume în diferite ţări. Ia uitaţi-vă pe geam, copii! Ninge? Daca da, e vremea de o vodkă şi... haideţi  sa ne pupăm!

 Ultima piesă din grupaj aparţine unui album, de fapt. Deoarece am lipsit o săptămînă, am dorit să vă recompensez răbdarea, şi iată pentru ce vă propun azi un concert cu Irina Krug. Piesa ale cărei versuri se află sub clip sînt ale celei de-a treia piese - Любить не страшно . Deci atunci trebuie sa cîntaţi si voi!

Irina Krug e o interpretă celebră în Rusia, o femeie frumoasă, elegantă şi talentată, a cărei poveste de viaţă a făcut-o şi mai cunoscută. Cel dintîi soţ al ei, cîntăreţul şi compozitorul Mihail Krug, a fost ucis la Tver, cu cîţiva ani în urmă. Avea doar 40 de ani . 

Mişa era un talent viguros, foarte iubit de public. Iată explicaţia unei Irine mai triste sau chiar cu lacrimi in ochi în cîteva dintre piese. Unele cîntece le interpretau împreună. S-au făcut chiar emoţionante mixaje între interpretarea ei actuală şi vocea lui de altădată. Vă las acum să o ascultaţi pe Elena Krug. Dar nu uitaţi: a început Olimpiada şi, in primul clip, îl puteţi vedea, în diferite ipostaze, pe omul care a ales Soci pentru Jocurile de Iarnă. Să le ţinem pumnii ruşilor!

Bravo Rusia, hai Rusia!