Ati vazut cum actioneaza un tsunami? Daca urmariti cu atentie inregistrarile TV ce au surprins direct acest fenomen catastrofal,veti observa ca la inceput pare o joaca:iata,vine un val care se sparge zgomotos de tarm.Privitorii aflati in zona,uimiti de spectacol,nu realizeaza ca in spatele acestui prim val vine hoteste al doilea,mai mare,care deja ajunge la picioarele lor.In acel moment oamenii realizeaza pericolul,dau sa fuga,dar este prea tarziu;un al treilea val,si mai mare,acopera tot:oameni,vehicule,case,cam tot ce se afla in calea sa.Iar cand aceste valuri se retrag spre ocean,poarta cu ele,ca o masa diforma,tot ce a existat pe acel tarm: oameni,case,vehicule,adica resturile a ceea ce a fost in urma cu nici un minut o asezare umana,plina de viata.
  Ei bine,valurile crizei mondiale la care facea referire d-l Piotr Iskanderov in articolul sau publicat in"Vocea Rusiei"pot avea efect de tsunami:
Valurile crizei mondiale se sparg in Romania si Ungaria?
Deoarece,asa cum am aratat,acele valuri au fata lor nevazuta,ceea ce face ca directia si suprafata ce o pot cuprinde sa nu fie cele anticipate.Iar tarmul de care se sparg aceste valuri sa aiba,la randu-i,fata sa nevazuta.
  In cele ce urmeaza,voi veni cu detalii despre fata nevazuta a tarmului numit Romania.O fata pe care nu au cum sa o vada marii specialisti si analisti economici,autorii tuturor analizelor si prognozelor prezentate de marile trusturi media.De aceea eu,un om care traiesc in Romania,care cunosc realitatea vietii cotidiene,doresc sa vin cu necesarele completari la articolul sus-mentionat. Tocmai pentru a prezenta situatia concreta din tara,asa cum bine preciza d-l Vladislav Belov,in declaratia sa pentru"Vocea Rusiei".

  Iata ce se mentioneaza in articol:"România a înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut o cre?tere a PIB-ului de 1,7% fata de trimestrul anterior, situându-se pe primul loc în rândul statelor membre ale UE în ceea ce priveste evolutia economica. Conform datelor publicate de Eurostat, media europeana de crestere a PIB-ului a fost de 0,4%. În ceea ce priveste Zona Euro, evolutia a fost de doar 0,3%. Premierul român, Victor Ponta, a declarat ca în aprilie va negocia cu FMI reducerea contributiilor de asigurari sociale cu cinci procente".
 Sa ne amintim definitia produsului intern brut(PIB):" PIB este un indicator macroeconomic care reflecta suma valorii de piata a tuturor marfurilor si serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei în interiorul unei tari în decurs de un an".Asadar,nu ne putem baza pe o evolutie a PIB de la un trimestru la altul.Ori, datele publicate in Eurostat nu au fost calculate cumva la nivel de an,iar evolutiile nu au fost facute prin raportare de la un an la altul,asa cum spune la carte?

   Asadar, asistam la o strategie ieftina a guvernului roman(in subordinea caruia se afla centrul de statistica),cu scopul de a arata in exterior ce evolutie "minunata" are Romania! Caci,daca s-ar fi calculat PIB la nivel de an 2013 si s-ar fi raportat la nivel de an 2012,nu stiu daca s-ar fi atins acel 0,4% al mediei europene! Am in vedere faptul ca numarul firmelor mici si mijlocii,furnizoare de marfuri si servicii intrate in faliment a crescut in 2013,ca valoarea serviciilor oferite de marii transportatori a scazut,ca a scazut activitatea firmelor de constructii. Iar faptul ca productia-marfa a transnationalelor a crescut intr-adevar nu ar trebui sa ne incalzeasca prea tare,intrucat acestea externalizeaza atat productia cat si profiturile.In concluzie,cifrele prezentate de guvernul roman cu privire la cresterea PIB sunt exagerate,prezentate opiniei publice si organismelor internationale doar ca"sa dea bine" si sa ascunda realitatea!

  Sa vedem acum care este situatia in domeniul somajului. Se spune in articol ca:"Atât Ungaria cât si România au în momentul de fata indici destul de buni în ceea ce priveste nivelul somajului, care este mai scazut decât în multe tari din UE si Zona Euro, chiar decât în Franta, considerata tara cu una dintre cele mai puternice economii." In Romania,toate datele referitoare la nivelul si evolutia somajului au ca baza numarul somerilor indemnizati.Adica pe acei someri care primesc ajutor de somaj timp de maxim un an,cat prevede legea.Nu intra in calcul persoanele fara serviciu neinregistrate la oficiile de somaj sau cei care au fost scosi din evidenta si care nu si-au gasit de lucru.Iar numarul acestor persoane este mai mare decat numarul somerilor indemnizati.Trebuie sa mai avem in vedere numarul mare de romani plecati in Occident care nu muncesc cu forme legale,traiesc din expediente si beneficiaza,in buna parte,de ajutoare de somaj in tarile occidentale,marind astfel numarul somerilor din aceste tari. In concluzie,rata reala a somajului in Romania este mult mai mare decat cea din cifrele oficiale!
  Asadar,situatia din Romania nu este deloc una roz.Exista,dupa cum am spus,un numar mare de persoane care nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca si care,in evidentele oficiale,figureaza ca persoane fara venituri.O categorie aparte o reprezinta persoanele trecute de 45 ani care,in mentalitatea angajatorilor ce opereaza in Romania,"nu conteaza".Acestora li se refuza total dreptul la munca,fiind nevoiti sa accepte niste ajutoare sociale mizere,slujbe ocazionale de argati.Singurul refugiu pentru multi din acestia il constituie pamantul si gospodaria de la tara,care ofera de cele mai multe ori un trai mult prea modest.
  Din pacate,nu se intrevad in Romania perspective pentru crearea unui numar mare de locuri de munca,menite sa absoarba forta de munca disponibila in numar mare.Asta pentru ca guvernul roman nu are nicidecum intentia sa se implice,precum guvernul maghiar al lui Viktor Orban,prin luarea unor masuri concrete de relansarea economiei,prin implicarea activa a statului,prin acorduri economice externe,aducatoare de comenzi si contracte,de investitii reale,nu de imprumuturi si capitaluri speculative.
  Data fiind situatia economico-sociala  existenta,Romania se prezinta ca o structura erodata puternic in interior.Iar acel"val al crizei",cand va izbi structura numita Romania,va avea efect de tsunami,cu efecte greu de estimat si pe o suprafata mai mare decat"palma romaneasca"din hartile de geografie. Se pune intrebarea:oare Romania se va destepta,asa cum o tot indeamna,zilnic,versurile propriului imn national?