Joi, 08 Ianuarie 2015 16:17

Pentagonul a luat decizia de a consolida militar Europa de Est Featured

Written by Valentin Vasilescu
Rate this item
(6 votes)

   Generalul locotenentul Ben Hodges, comandantul forţelor armate americane din Europa, a declarat că intenționează să disloce 150-160 de tancuri M1 şi vehicule blindate M2 şi 24 de piese de artilerie autopropulsate în Țările Baltice, Polonia sau România, până la sfârşitul lui 2015. 

   Ca trupe de uscat, SUA are staționate în Germania două brigăzi și un regiment și o brigadă de parașutiști în Italia. Brigada 1 Tancuri (dotată cu M1 Abrams și M2 Bradley) din Divizia 1, Brigada 2 a Diviziei 3 Infanterie (pe TAB-uri Stryker  și un regiment pe TAB-uri Stryker. Brigada 1 Mecanizată este cea care dispune de batalioane de arme întrunite (110 tancuri M1 Abrams și 170 MLI de tip M2 Bradley) și un batalion cu 16 obuziere autopropulsate M109A6  Paladin.

   Generalul Hodges a menționat că cel puțin o treime din tancurile americane vor rămâne staţionate în bazele de antrenament americane din Germania. Așadar americanii nu aduc alte mijloace de luptă suplimentare în Europa, ci le dislocă pe cele deja existente în Germania.

   M1 Abrams este un tanc greu de 63 t,  intrat în dotarea trupelor de uscat și a infanteriei marine americane în anul 1980. Propulsia este realizată de o turbină cu gaze, ca la avioane, cu puterea de 1.500 CP. Clasica protecție modulară care se bazează atît pe proiectarea folosind unghiuri de înclinare mare cît si pe grosimea oțelului stratificat cu materialelor composite este suplimentată cu blindaj succesiv din materiale ceramic. Ultimul tip de protecție este asigurat de sistemul reactiv care identifică lansarea proiectilelor și a rachetelor și le neutralizează pe traiectorie, înainte de a-și atinge ținta. Principalul senzor este un radar de mici dimensiuni, montat pe platforma blindată care "mătura" un sector complet de 360 de grade și comandă lansarea tuburilor interceptoare.  Armamentul principal fiind compus dintr-un tun cal.120 mm, în plus dispunînd de o mitralieră grea cal.12,7 mm și două mitraliere cal. 7,62 mm. 

 

 

 

 

 

 

 

 

   M2 Bradley este o mașină de luptă a infanteriei ( MLI ), cu un blindaj stratificat, cu protecție suplimentară din materiale ceramice și blindaj reactiv, ceea ce o face rezistentă la loviturile de AG-7 și proiectile de tun cal. 30 mm. Propulsia este realizată de un motor diesel de 600 CP, care-i asigură și plutirea cu viteza de 7,2 km pe cursuri de apă. Armamentul principal este tunul cal. 25 mm cu cadența de 200 proiectile/minut, utilizînd printre altele proiectile APDS-T cu miez de tungsten și rachetele antitanc. Cel secundar îl reprezintă o mitralieră cal. 7.62 mm. Ca și M1 Abrams, M2 Bradley dispune de aparatură de vedere pe timp de noapte performantă.

   M109A6  Paladin este un obuzier autopropulsat cal. 155mm, cu cadența de șase proiectile/minut  și bătaia de 24-30 km. Folosește și proiectile de tip Excalibur (special concepute împotriva concentrărilor de blindate), încărcate cu pînă la 24 de submuniții antitanc SADARM(Sense and Destroy ARMor), care sunt eliberate la înalțimea de 1.500 deasupra ținelor. Fiecare submuniție coboară cu cate o parașută de stabilizare, în timp ce senzorul radar sau în infrarosu scaneaza o suprafață de teren cu diametrul de 200 m. Cînd senzorul a detectat ținta, detoneaza încărcătura cumulativă a submuniției în blindajul acesteia. Motorul lui M109A6  Paladin este diesel de 440 CP.

   Această grupare de tăria unei brigăzi are un pronunțat caracter ofensiv, dispunînd de blindaj, mobilitate și o extraordinară putere de foc. De aceea este foarte probabil să fie utilizată compact pe o singură direcție strategică ale Teatrelor de Acțiuni Militare (TAM) din Europa. Polonia iese din calcul întrucît dispune de aproape 2.000 de tancuri, printre care și Leopard 2 dar și de obuziere autopropulsate sau MLI. 

   Direcţiile strategice terestre sunt nişte fâşii imaginare, largi şi adânci dintr-un TAM care permit ducerea operaţiilor militare. Ele sunt axate pe un sistem dezvoltat al comunicaţiilor terestre care converg în mod obligatoriu către un obiectiv strategic. Aliniamentele strategice sunt definite de elemente geografice importante (lanţuri muntoase, cursuri de fluvii, litoralul maritim, etc.) şi marchează începutul sau sfârşitul unei etape a operaţiei strategice. Cucerirea, menţinerea sau pierderea unui aliniament strategic influenţează decisiv realizarea scopurilor strategice ale operaţiei.

   De menționat că Țările Baltice se află pe altă direcție strategică decît România, ceea ce face improbabilă dislocarea de tencuri, MLI-uri sau obuziere autopropulsate în România.  

   Direcția strategică Baltică începe de pe litoralul Mării Baltice, teritoriul Estoniei, Letoniei şi Lituaniei și străbate câmpia nord europeană. Caracteristicile terenului din această direcţie strategică nu împiedică în niciun fel manevra de forţe şi mijloace pe scară largă. Pe 22 iunie 1941, Germania împreună cu aliaţii săi a declanşat agresiunea militară împotriva URSS. Conform planului Barbarossa, pe direcţia strategică Baltică a trecut la ofensivă Grupul de Armate Nord, având ca obiectiv strategic cucerirea oraşului Sankt-Petersburg. 

   Armata Letoniei este dotată cu FV107 Scimitar, blindate ușoare de cercetare, înarmate cu tun cal. 30 mm, propulsate de un motor de 190 CP. Lituania dispune de MLI de tip M113A1, înarmate cu mitralieră cal. 12,7mm, luate la mîna a doua din Germania. Estonia are doar TAB-uri : Patria și  CV90 ( cu tun de 35 mm ), luate la mâna a doua de la Olanda. 

   România este plasată geografic pe Direcţia strategică Balcanică care este o punte de legătură a centrului Europei cu continentele asiatic şi african. Spre deosebire de celelalte direcţii strategice, cea balcanică are parte de un teren accidentat, greu accesibil, motiv pentru care este compusă din 2 articulaţii sub forma unor fâşii înguste, numite direcţii operative.

Read 4384 times Last modified on Duminică, 11 Ianuarie 2015 08:13